Skip to main content

M2B : Cerita Daddy to Be.

Assalamualaikum...

Olaa... readers...
Macam ramai norr yang baca...
Hari ni cerita pasal dear husband, daddy to be.
Kadang-kadang ken, kite risau boleh husband kite boleh handle jadi cool dad ke?
Sebab, kite tengok dia time balik kampung, garang sikit dengan anak sedara (8tahun) dia bab kerja sekolah, barang bersepah etc.

Pastu, aritu kite test dengan bawak anak sedara kite umur 3-4tahun pergi pasar malam sama-sama dengan husband sekali. I let him handle. Anak sedara kite tu banyak mulut sikit, suka tanya-tanya. 
Husband kite suka jawab soalan-soalan budak tu secara auta. ( T__T ) -Failed sangat.
Sabar je la isteri ni.

Last week, cik tye balik bercuti kat rumah dengan si kecil Ifti Liyana, baru nak masuk 2 tahun.
Haila...
Budak kecik itu, kaki laju tapi mulut masih berat lagi nak cakap. Geram bangat dengan dia. (Hu. Over pulaks ucu dia)
Kisahnya, budak kecik ni slow sikit nak berbaik dengan orang kalau mummy dia ada, dok berbelit jer kat kaki.
It's take two days jugak baru nak berbaik dengan ayah cu dan ucu dia ni.
Well, husband rajin melayan... Lastly jadi bff la mereka berdua ni.
Ifti Liyana sikit-sikit pergi dekat ayah cu dia, cakap 'jom, jom' sambil tarik tangan pergi main etc.
Eh! Terkagum la isteri tengok suami dah jadi bff dengan Ifti Liyana tu.
Melayan jer Ifti Liyana bermain, tengok upin ipin, tengok cicak, kucing, ayam.
Pendek kata, balik jer kerja, Ifti Liyana mesti mai datang ketuk pintu bilik la ajak ayah cu dia main.
Husband pulak suka include kan wife dia main sekali dengan Ifti Liyana tu.
Tersenyum kejap, terasa macam we are happy family yooo...
Bergurau senda penuh kasih sayang.
Mihmihmih...

Husband treat Ifti Liyana very well.
Terus kegusaran isteri ni menghilang begitu sahaja.
Well, we still learning everyday... Step by step.
So, rasanya, husband pun masih sedang belajar how to cope with kids... I dont need to be panic pun.  Cuma perlu bagi peluang kepada diri sendiri dan suami untuk explore kids world.

Here she is!



Pictures zaman kite belum kawen lagi pun (balik mengundi PRU13). Tapi budak kecik ni masih rupa sama dan tak besar-besar pun. Bak kata mummy -nye, Ifti Liyana masih pakai baju dari masa umur dia 6bulan lagi.
Memang jenis petite la si kecik ni walaupun makan tak berhenti.
Si kecik ni suka sangat makan pisang, buah-buah, ikan, sayur.
Dapat pulak pisang emas, hoi sehari dekat 10 bijik dia makan kalah ucu dia meh...

Will miss her when she get back to KL this Saturday.
Lots of love my little darling Ifti Liyana.

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-