Skip to main content

31.12.13 - The last entri of 2013

Assalamualaikum...

In the year of 2013...
Memberikan pengalaman dan banyak memori pada kite.
When mama health drop, and leaving us forever... It's really a lost for me while I am counting days for the wedding. Mama is the best bff ever. 
{ Al-Fatihah }

In my happinest counting days for the wedding... 
It's my big trauma.
Mama gone after I enggaged about 2 month. 3 weeks before the wedding dad warded.
Macam-macam rasa masa tu, rasa teruji sangat.
Memang tak berfikir panjang ambil cuti 1/2 gaji untuk jaga abah. Lost sangat dah pasal wedding.
But not for dad, wedding still on. Dok wad pun sempat hulur kad pada orang yang datang melawat.
Alhamdulillah dad recover.
^__^

After all the rain, here comes the rainbow.
The wedding on.
I be a wife finally to the man I love. 
Sangat tak percaya, after 5years, all the drama akhirnya kami disatukan sebagai yang halal.
^__^

Since semua kekalutan, dan kite masih bercuti selepas kahwin tu, pencarian rumah sewa pending.
Lepas tu kena tipu dengan penyewa. Almost 3K dilabur untuk dapatkan rumah tu, apa boleh buat bukan rezeki kami. Allah lebih tahu apa yang terbaik.
(Oh! I never up the entri sebab husband giler percaya he will refund our deposit, while he's never refund till today!)
But after a month menumpang bilik sewa husband, finally dapat rumah kami.

Sebulan kemudian, hadiah hari raya dan bulan ketiga perkahwinan, alhamdulillah kite dapat transfer balik negeri.
Berat hati, bergolak sebab husband terpaksa amek risiko untuk follow kite balik kampung.

Lega bila tuan rumah memahami dan refund kami punya deposit sebab nak balik kampung, angkut semua barang ni perlu duit yang banyak jua.(trauma jugak memula pasal kes tipu tu)


Hadiah balik kampung bila kami tahu ada benih yang sedang mekar dalam rahim kite.
Allah maha berkuasa.
Masa awal kahwin memang planning to not having baby first, kite cakap bila dapat balik kampung baru boleh fokus untuk ada baby.
(Bukan tak nak anak, tapi kesian anak, hidup KL sangatlah gila, pagi gelap-gelap lagi dah kena gerak pergi kerja, balik rumah dah malam - disebabkan jem.Bilalah masa spend dengan anak, mengharapkan weekend jer la, kite tak sanggup la)

Fasa 5-6 bulan perkhwinan pheww...memang tarik nafas sangat. 
Husband baru mula kerja lagi (2nd job since balik kampung)
In the same time kereta mula minta duit.
Cermin kereta depan pecah, wayar tank minyak rosak.
Seminggu lepas tu bateri kereta tak boleh hidup bagai.



Alhamdulillah, now diambang 7bulan perkahwinan dan tahun 2014.
Wishing all the happinest never end.
Semoga tabah menghadapi masalah bersama-sama.
Harapan supaya kite dapat manage masa dengan lebih teratur, maklumlah next to be mom pulaks.
Bertambah orang untuk dijaga dah.
Parents, suami dan anak.
Insya-Allah...
Thank You Allah let me feel all these moments.









Comments

  1. Alhamdulillah..selamat tahun baru dear..take care ye...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-