Skip to main content

Diari Dapur : Phad Phit Belut

Assalamualaikum...
Hari ni share resepi lagi yuk!
Since musim hujan aritu...
Kelantan, area Rantau Panjang yang banyak lubuk tu menjadi syurga untuk kiteorang dapatkan 'ikan darat' macam haruan, keli, puyu, belut etc. Fresh dan sedap!
Salah satu kegemaran kite adalah belut. Sedap kot!
Menu yang paling suka ialah masak phad phit. Menu dari thai. 
Dulu-dulu, terasa nak makan mengadu kat mama la suruh masak. (Missing you mom- Al-fatihah)
Sekarang pandai-pandai cari resepi masak sendirilah pulak.


Bahan-bahan :
  1. 1/2 kg belut
  2. 4ulas bawang merah
  3. 6 ulas bawang putih
  4. 4 sudu besar cili giling
  5. 2cm halia
  6. 2cm kunyit hidup
  7. 15helai daun limau purut - dihiris kasar
  8. 2sudu besar asam jawa adabi - bancuh dengan air
  9. garam
  10. gula
  11. minyak masak
  12. 1 biji tomato- belah 4
Cara Penyediaan :
  1. Bahan no 2-6 di kisar halus
  2. Tumis bahan yang dikisar hingga pecah minyak
  3. Tambah air asam jawa, dan masukkan belut.
  4. Tambah air dan biarkan mendidih.
  5. Masukkan daun limau purut dan tomato.
  6. Bila air sudah kering, dan belut pun masak. Angkat dan hidangkan.
**Sedap dimakan dengan nasi panas-panas. I always make sandwich berintikan belut phad phit for my breakfast next day. Yums!

Comments

  1. sy suka mkn belut cuma xbrani tgk sebelum masak..hehe

    ReplyDelete
  2. @S.Faezah - kite pun geli2...buli husband yang basuh n potong belut itu dan dok sebelah masa masak nanti suruh dia saja lebuh dalam kuali.mihmihmih.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-