Followers

Monday, 23 December 2013

Diari Dapur : Phad Phit Belut

Assalamualaikum...
Hari ni share resepi lagi yuk!
Since musim hujan aritu...
Kelantan, area Rantau Panjang yang banyak lubuk tu menjadi syurga untuk kiteorang dapatkan 'ikan darat' macam haruan, keli, puyu, belut etc. Fresh dan sedap!
Salah satu kegemaran kite adalah belut. Sedap kot!
Menu yang paling suka ialah masak phad phit. Menu dari thai. 
Dulu-dulu, terasa nak makan mengadu kat mama la suruh masak. (Missing you mom- Al-fatihah)
Sekarang pandai-pandai cari resepi masak sendirilah pulak.


Bahan-bahan :
  1. 1/2 kg belut
  2. 4ulas bawang merah
  3. 6 ulas bawang putih
  4. 4 sudu besar cili giling
  5. 2cm halia
  6. 2cm kunyit hidup
  7. 15helai daun limau purut - dihiris kasar
  8. 2sudu besar asam jawa adabi - bancuh dengan air
  9. garam
  10. gula
  11. minyak masak
  12. 1 biji tomato- belah 4
Cara Penyediaan :
  1. Bahan no 2-6 di kisar halus
  2. Tumis bahan yang dikisar hingga pecah minyak
  3. Tambah air asam jawa, dan masukkan belut.
  4. Tambah air dan biarkan mendidih.
  5. Masukkan daun limau purut dan tomato.
  6. Bila air sudah kering, dan belut pun masak. Angkat dan hidangkan.
**Sedap dimakan dengan nasi panas-panas. I always make sandwich berintikan belut phad phit for my breakfast next day. Yums!

2 comments:

  1. sy suka mkn belut cuma xbrani tgk sebelum masak..hehe

    ReplyDelete
  2. @S.Faezah - kite pun geli2...buli husband yang basuh n potong belut itu dan dok sebelah masa masak nanti suruh dia saja lebuh dalam kuali.mihmihmih.

    ReplyDelete