Followers

Thursday, 12 December 2013

M2B : LIST PREPARATION BABY'S THING

Assalamualaikum...
Alhamdulillah usia kandungan masuk ke minggu 19 sudah.
Excited sangat google senarai barang-barang  untuk menyambut kelahiran si kecil kami.
Minggu lepas sempat jalan-jalan survey (eh dah citer ken sampai keliru nak beli apa).
Insya-Allah will start slowly shopping from next week, di minggu ke 20, which juga minggu gaji. Mihmihmih.
Maka sekarang share dulu dengan kawan-kawan list yang kite buat.

List kite dapat daripada googling around thru blog mummy-mummy juga. 
DISINI DAN DISINI JUGA. (banyak lagi link-link lain yang dirujuk tapi yang paling banyak dicedok idea dari dua link ini beserta dari pengalaman-pengalaman sebelum ini menjaga kakak dalam pantang)
Saya pilih untuk membeli barang yang basic dahulu yang perlu semasa kelahiran. Barang besar like stroller, car seat etc rasanya tak perlu dahulu. Tunggu baby besar sikit dahulu la baru fikir yer dok? Tak pun nanti pinjam sahaja dari kakak-kakak kesayangan itu. 
First at all, must write down to buy list so we will not wasting money buying things that we don't need.


-BABY THINGS-

A. CLOTH
  1.  Baju lengan pendek  - 10 pasang (newborn, 3-6m,6-12m)
  2. Baju lengan panjang - 10 pasang (newborn, 3-6m,6-12m)
  3. Rompers / jumsuit - 10 pasang (newborn, 3-6m,6-12m)
  4. Mitten & Booties - 12 pasang 
  5. Socks -5 pasang
  6. Sapu tangan - 5 helai
  7. Barut baby - 10-15 helai (mungkin beli separuh, lain-lain recycle kakak punya)
  8. Kain lampin
  9. Towel - 5 helai  
B. DIAPERING
  1. Wet tissue
  2. Cotton Ball
  3. Spray bottle - DONE
  4. Changing Mat - maybe DIY.
  5. Pampers
  6. Tissue rolls
C.  BABY CARE AND GROOMING
  1. Bedak
  2. Losyen
  3. Minyak telon
  4. Cotton bud
  5. Nail clipper
  6. Thermometer
  7. Baby Bath
  8. Travelling pack (Bath, shampoo)
  9. Vicks
  10. Minyak baby
  11. Detergent
D. NURSERING
  1. Set Tilam (beli toto kecik dan bantal-bantal jer kot tilam recycle kakak punya sahajalah)
  2. Baby cot 
  3. Mosquito Net
E. OTHERS
  1. Beg  Baby
  2. Nursing Cover
  3. Breast Pump
  4. Baby Bottle - DONE (Brand Tuppaware)
  5. Termos - DONE (Brand Tuppaware)
Bulan ni settle sikit-sikit baby things berdasarkan list ini dulu. Next month baru target untuk mommy things dan others things.

Lovely friends, kalau ada yang kite tertinggal senaraikan do share with me. Thank you!
xoxo and LOL...
-Puan Jelita-

2 comments:

  1. Untuk barang asas, dah ok dah list tu. Imahpun masa awl2 complete kan barang asas dulu. samela kita, stroller, car seat dll tu lepas deliver baru nak beli. leh test dkt baby sekali dia suka ke tak..hehe

    ReplyDelete
  2. @IMaH - betul tu.kite xnak over shopping nanti tak terguna/pakai pulaks. husband pun kata beli untuk newborn needs dulu.kalau tak cukup kite sambung bershopping lepas bersalin plak.

    ReplyDelete