Skip to main content

M2B : LIST PREPARATION BABY'S THING

Assalamualaikum...
Alhamdulillah usia kandungan masuk ke minggu 19 sudah.
Excited sangat google senarai barang-barang  untuk menyambut kelahiran si kecil kami.
Minggu lepas sempat jalan-jalan survey (eh dah citer ken sampai keliru nak beli apa).
Insya-Allah will start slowly shopping from next week, di minggu ke 20, which juga minggu gaji. Mihmihmih.
Maka sekarang share dulu dengan kawan-kawan list yang kite buat.

List kite dapat daripada googling around thru blog mummy-mummy juga. 
DISINI DAN DISINI JUGA. (banyak lagi link-link lain yang dirujuk tapi yang paling banyak dicedok idea dari dua link ini beserta dari pengalaman-pengalaman sebelum ini menjaga kakak dalam pantang)
Saya pilih untuk membeli barang yang basic dahulu yang perlu semasa kelahiran. Barang besar like stroller, car seat etc rasanya tak perlu dahulu. Tunggu baby besar sikit dahulu la baru fikir yer dok? Tak pun nanti pinjam sahaja dari kakak-kakak kesayangan itu. 
First at all, must write down to buy list so we will not wasting money buying things that we don't need.


-BABY THINGS-

A. CLOTH
  1.  Baju lengan pendek  - 10 pasang (newborn, 3-6m,6-12m)
  2. Baju lengan panjang - 10 pasang (newborn, 3-6m,6-12m)
  3. Rompers / jumsuit - 10 pasang (newborn, 3-6m,6-12m)
  4. Mitten & Booties - 12 pasang 
  5. Socks -5 pasang
  6. Sapu tangan - 5 helai
  7. Barut baby - 10-15 helai (mungkin beli separuh, lain-lain recycle kakak punya)
  8. Kain lampin
  9. Towel - 5 helai  
B. DIAPERING
  1. Wet tissue
  2. Cotton Ball
  3. Spray bottle - DONE
  4. Changing Mat - maybe DIY.
  5. Pampers
  6. Tissue rolls
C.  BABY CARE AND GROOMING
  1. Bedak
  2. Losyen
  3. Minyak telon
  4. Cotton bud
  5. Nail clipper
  6. Thermometer
  7. Baby Bath
  8. Travelling pack (Bath, shampoo)
  9. Vicks
  10. Minyak baby
  11. Detergent
D. NURSERING
  1. Set Tilam (beli toto kecik dan bantal-bantal jer kot tilam recycle kakak punya sahajalah)
  2. Baby cot 
  3. Mosquito Net
E. OTHERS
  1. Beg  Baby
  2. Nursing Cover
  3. Breast Pump
  4. Baby Bottle - DONE (Brand Tuppaware)
  5. Termos - DONE (Brand Tuppaware)
Bulan ni settle sikit-sikit baby things berdasarkan list ini dulu. Next month baru target untuk mommy things dan others things.

Lovely friends, kalau ada yang kite tertinggal senaraikan do share with me. Thank you!
xoxo and LOL...
-Puan Jelita-

Comments

  1. Untuk barang asas, dah ok dah list tu. Imahpun masa awl2 complete kan barang asas dulu. samela kita, stroller, car seat dll tu lepas deliver baru nak beli. leh test dkt baby sekali dia suka ke tak..hehe

    ReplyDelete
  2. @IMaH - betul tu.kite xnak over shopping nanti tak terguna/pakai pulaks. husband pun kata beli untuk newborn needs dulu.kalau tak cukup kite sambung bershopping lepas bersalin plak.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-