M2B : the monthly check-up (18 weeks)

Assalamualaikum...
Hari pergi check-up baby lagi...
Hari hujan...bermalas-malasan dikatil lebih la hari ini alasan nak mandi air panas pulaks tunggu turn guna bilik air belakang.
Jam 8pagi baru nak terkedek-kedek goreng nugget bagai untuk breakfast. 
8.15- 8.20 am baru gerak g klinik
8.30 am dah mula nak check-up bagai.
Huhuhu.
Berat naik 1/2 kg. Ngeh.
HB above the lines, 11.2. Phew3... Nurse kata jangan bagi lower than 11 nanti kena follow up 2 minggu sekali sebab risiko untuk bersalin awal, seawal baby 7 bulan. 
Nonono...
Maka berazam selepas ni kena jaga makan sangat-sangat.
Makan kerang, hati ayam, ikan jaket (hat daging hitam itu zat besi banyak), sayur kangkung, buah jambu batu.

Hari ni excited pun ada, bump tu mula nak menunjukkan rupa dah. Hikhiks. Husband dah geram-geram tak sabar nak perut lagi besar nak rasa baby kick.
Kita pun dah mula slowly survey banyak-banyak pasal barang baby etc.
Dah siapkan list, dah aim nak beli itu ini. Hehe... Not so full package, basic dahulu.
Tak nak membazir dan lebihkan menyimpan.
Even husband dah gaji hari ni pun, dah pesan awal-awal dengan dia all the money for our saving, for baby things, dan banyak lagi. Huhu.



Comments

  1. btul tu kn wat list n saving awal2...then listkan yg penting...jgn smpai over budget n terlebih prepare pulak...take care ye...

    ReplyDelete
  2. ecah dah 24 minggu list pon xde lg..huhu..risau pulak early deliver kan..ecah hb 10..dengan berat x naik, tp jd makin turun pulak..skang ni pon mmg minggu sekali gi checkup

    ReplyDelete
  3. Betul..buat list awal2 supaya tak over bajet. hehe...tapi nantikan time shopping rambang mata jugak tambah2 tengok baju baby yg cute2 tu..hehe. kena kawal nafsu jugak bab menyoping ni. hehe..

    ReplyDelete
  4. @cik mah - tahu xpe.plan pertama, selongkar box barang baby kakak2 dahulu, mana yang masih okay kita guna semula jer. lepastu baru boleh short list yg perlu dibeli.

    @Ecah - its okay dear, sempat lagi nak buat, google saja. dear, kena paksa jugak makan for baby, banyak makan seperti yang nurse saran ea. tablet iron jangan tinggal. take care tau.

    @Imah- tulah harap2 tak over bajet. baby things memang comel sangat, takut over tergoda

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman membeli di 11street.my