Skip to main content

M2B : the monthly check-up (18 weeks)

Assalamualaikum...
Hari pergi check-up baby lagi...
Hari hujan...bermalas-malasan dikatil lebih la hari ini alasan nak mandi air panas pulaks tunggu turn guna bilik air belakang.
Jam 8pagi baru nak terkedek-kedek goreng nugget bagai untuk breakfast. 
8.15- 8.20 am baru gerak g klinik
8.30 am dah mula nak check-up bagai.
Huhuhu.
Berat naik 1/2 kg. Ngeh.
HB above the lines, 11.2. Phew3... Nurse kata jangan bagi lower than 11 nanti kena follow up 2 minggu sekali sebab risiko untuk bersalin awal, seawal baby 7 bulan. 
Nonono...
Maka berazam selepas ni kena jaga makan sangat-sangat.
Makan kerang, hati ayam, ikan jaket (hat daging hitam itu zat besi banyak), sayur kangkung, buah jambu batu.

Hari ni excited pun ada, bump tu mula nak menunjukkan rupa dah. Hikhiks. Husband dah geram-geram tak sabar nak perut lagi besar nak rasa baby kick.
Kita pun dah mula slowly survey banyak-banyak pasal barang baby etc.
Dah siapkan list, dah aim nak beli itu ini. Hehe... Not so full package, basic dahulu.
Tak nak membazir dan lebihkan menyimpan.
Even husband dah gaji hari ni pun, dah pesan awal-awal dengan dia all the money for our saving, for baby things, dan banyak lagi. Huhu.



Comments

  1. btul tu kn wat list n saving awal2...then listkan yg penting...jgn smpai over budget n terlebih prepare pulak...take care ye...

    ReplyDelete
  2. ecah dah 24 minggu list pon xde lg..huhu..risau pulak early deliver kan..ecah hb 10..dengan berat x naik, tp jd makin turun pulak..skang ni pon mmg minggu sekali gi checkup

    ReplyDelete
  3. Betul..buat list awal2 supaya tak over bajet. hehe...tapi nantikan time shopping rambang mata jugak tambah2 tengok baju baby yg cute2 tu..hehe. kena kawal nafsu jugak bab menyoping ni. hehe..

    ReplyDelete
  4. @cik mah - tahu xpe.plan pertama, selongkar box barang baby kakak2 dahulu, mana yang masih okay kita guna semula jer. lepastu baru boleh short list yg perlu dibeli.

    @Ecah - its okay dear, sempat lagi nak buat, google saja. dear, kena paksa jugak makan for baby, banyak makan seperti yang nurse saran ea. tablet iron jangan tinggal. take care tau.

    @Imah- tulah harap2 tak over bajet. baby things memang comel sangat, takut over tergoda

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-