Diari Dapur : Puding Roti dengan sos kastad

Assalamualaikum...

Tension bebenor bila tikus masuk umah tau!

(Ini semua abah la, kite kata pasanglah jaring tak nak bagi tikus masuk rumah, nanti abah membebel sesorang bagaikan menasihati tikus tu suruh jangan masuk rumah siap berjanji nak bagi makan setiap hari kat luar rumah. Bila kite ulang bab pasang jaring etc tak selesa tikus bermaharajalela, nanti dia pujuk kite cakap, 'tikus tak masuk dah sebab dah bagi makan')

Since incik tikus berleluasa kat dapur umah itu, roti dan segala bagai makanan masuk tuppaware. Bila dok dalam tuppaware mana nak nampak, pastu tak termakanlah sangat. Maka walaupun hari dah almost nak ke hujung minggu roti tak habis lagi. Jadi marilah kita transform itu roti kepada puding roti.

Actually inspired dari Rina Hamid punya resepi Puding Roti Butterscoach itu. Tapi since kat rumah itu bukan roti butterscoach, sendiri oter resepi saja.



Bahan-bahan Puding Roti :
  1. 6 keping roti gardenia biasa (Rina guna 8keping roti - tapi since pengukus kite kecik tak boleh muat mangkuk besar lagi muat 6 keping jer)
  2. Susu kotak ( kite guna 1 kotak kecik susu dutch lady full cream jer - itu jer yang ado kat rumah. he)
  3. 3 sudu besar gula
  4. 2 biji telur ayam
  5. 1 tutup esen vanilla
  6. mentega
  7. coklat chips
  8. kismis
Cara Penyediaan :
  1. Sapu roti dengan mentega dikedua-dua bahagian selepas itu potong roti kepada 4 bahagian dan rendam dalam susu kotak selama 15-20 minit (Rina rendam 30-40min - kite derhaka sikit, ampun!)
  2. Dalam mangkuk lain, pecahkan telur + esen vanilla + gula. Pukul sebati.(Rina campur terus dengan choc chips + kismis - kite derhaka lagi, ampun sekali lagi)
  3. Campur roti yang direndam bersama campuran telur etc tu. Gaul sebati, masukkan dalam loyang / mangkuk nak bakar. (Kite lapis roti - tabur kismis + choc chips - lapisan roti - tabur kismis dan choc chips lagi banyak-banyak)
  4. Kukus 30-40 minit - sehingga masak.
Bahan-bahan kuah kastad :
  1. 1 tin susu cair
  2. 2 sudu besar tepung kastad
  3. 2 sudu gula
**Rina letak esen vanilla jugak, saya terlupa!

Cara Penyediaan :
  1.  Campur bersama semua bahan, kacau hingga pekat. Guna api kecik nak elak daripada hangus, kacau jangan berenti kalau tak ia jadi gunung berapi yang melepaskan lavanya.
Bila puding sejuk boleh curahkan kuah kastad ke atas puding, masuk dalam peti dan makan masa sejuk. Sedapppppp!
Tetapi kite tak curah terus sebab husband kite tak suka curah terus, dia suka bila makan baru letak kuah kastad tu banyak-banyak. He like manissssssss so much!

Comments

  1. nyummy sedapnye. ttqq sbb sudi share resepi.

    ReplyDelete
  2. @nu na - sharing is love...selamat mencuba dear.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman membeli di 11street.my