Skip to main content

Diari Dapur : Puding Roti dengan sos kastad

Assalamualaikum...

Tension bebenor bila tikus masuk umah tau!

(Ini semua abah la, kite kata pasanglah jaring tak nak bagi tikus masuk rumah, nanti abah membebel sesorang bagaikan menasihati tikus tu suruh jangan masuk rumah siap berjanji nak bagi makan setiap hari kat luar rumah. Bila kite ulang bab pasang jaring etc tak selesa tikus bermaharajalela, nanti dia pujuk kite cakap, 'tikus tak masuk dah sebab dah bagi makan')

Since incik tikus berleluasa kat dapur umah itu, roti dan segala bagai makanan masuk tuppaware. Bila dok dalam tuppaware mana nak nampak, pastu tak termakanlah sangat. Maka walaupun hari dah almost nak ke hujung minggu roti tak habis lagi. Jadi marilah kita transform itu roti kepada puding roti.

Actually inspired dari Rina Hamid punya resepi Puding Roti Butterscoach itu. Tapi since kat rumah itu bukan roti butterscoach, sendiri oter resepi saja.



Bahan-bahan Puding Roti :
  1. 6 keping roti gardenia biasa (Rina guna 8keping roti - tapi since pengukus kite kecik tak boleh muat mangkuk besar lagi muat 6 keping jer)
  2. Susu kotak ( kite guna 1 kotak kecik susu dutch lady full cream jer - itu jer yang ado kat rumah. he)
  3. 3 sudu besar gula
  4. 2 biji telur ayam
  5. 1 tutup esen vanilla
  6. mentega
  7. coklat chips
  8. kismis
Cara Penyediaan :
  1. Sapu roti dengan mentega dikedua-dua bahagian selepas itu potong roti kepada 4 bahagian dan rendam dalam susu kotak selama 15-20 minit (Rina rendam 30-40min - kite derhaka sikit, ampun!)
  2. Dalam mangkuk lain, pecahkan telur + esen vanilla + gula. Pukul sebati.(Rina campur terus dengan choc chips + kismis - kite derhaka lagi, ampun sekali lagi)
  3. Campur roti yang direndam bersama campuran telur etc tu. Gaul sebati, masukkan dalam loyang / mangkuk nak bakar. (Kite lapis roti - tabur kismis + choc chips - lapisan roti - tabur kismis dan choc chips lagi banyak-banyak)
  4. Kukus 30-40 minit - sehingga masak.
Bahan-bahan kuah kastad :
  1. 1 tin susu cair
  2. 2 sudu besar tepung kastad
  3. 2 sudu gula
**Rina letak esen vanilla jugak, saya terlupa!

Cara Penyediaan :
  1.  Campur bersama semua bahan, kacau hingga pekat. Guna api kecik nak elak daripada hangus, kacau jangan berenti kalau tak ia jadi gunung berapi yang melepaskan lavanya.
Bila puding sejuk boleh curahkan kuah kastad ke atas puding, masuk dalam peti dan makan masa sejuk. Sedapppppp!
Tetapi kite tak curah terus sebab husband kite tak suka curah terus, dia suka bila makan baru letak kuah kastad tu banyak-banyak. He like manissssssss so much!

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-