Skip to main content

M2B : Breastpump Idaman-Mampu Milik- Yang manakah?

Assalamualaikum...

Sejak tahu pregnant juga dah berangan nak saving untuk beli breast pump sebab nak breast feed baby untuk full time. Inspired by my forth sister. Sungguh jimat bila full breast feed dan anak rapat dengan mommy.
Mula-mula fikir lepas bersalin baru nak beli. Nak tengok production susu dulu.
Tapi bila banyak baca sharing dari mommy-mommy di blog, group yang kadang-kadang bermasalah bengkak susu semua. Terasa breast pump itu penting okey. Sikit sebanyak boleh bantu cepatkan  dan mudah proses pam semua. Huhu...
So... Mulalah aim breast pump.
Haruslah berangankan Madela FS sebab kecil, comel, senyap pulak tu. Bila tengok harganya... (T__T)
Paling-paling tak dapat konon target untuk dapatkan Madela Swing.
Pastu bila ada list barang nak dibeli tambahan dengan hati yang mengidamkan baby cot jugak. Jadi pujuk hati untuk cuba cari yang lain dengan harga mampu milik.

Maka, plan B. Ciri-ciri breast pump...

1. Double pump (easy for me when I working)
2. Handsfree
3. Ringan dan mudah dibawa ke mana-mana
4. Kurang bunyi
5. Mudah pasang
6. Cooler bag
6. Mengikut bajet (RM500 or lower)

Macam-macam jenama di survey jugak. Spectra 3, Autumz, Tommy Tippe jugak menjadi sebutan mommy-mommy.
 Then, terjumpa dengan Eve Love Flexi Breast Pump dari page BREAST PUMP MURAH.



Terpikat sebab 4 ciri-ciri pertama tu ada. Comel. Motor dia pun kecik je macam Madela FS dah tengok tapi versi warna pink. Macam tertarik tapi risau jugak, is it okay?
Pastu google la tengok review mommy yang pernah guna dan kot boleh dapat harga yang lagi murah.
Jumpa link yang ada review pasal breast pump dari Eve Love ni jugak tapi versi lama punya nama Eve Love Heavenly.
Review : Eve Love Heavenly Double Breast Pump
Eve Love Heavenly Breastpump~ Review
Jangan terconfuse dengan Flexi yang saya cakapkan okey tapi baca je as review.
Eve Love Flexi ialah upgrade lagi daripada Eve Love Heavenly maka mestilah fungsi dia lebih bagus daripada Heavenly.

Double pumping ( enhance efficiency! )
- Uses power source or batteries ( 30 min session x 15 times with power bank!)
Compact and lightweight 400 gram only !)
2 phase expression technology (Stimulation & Expression)
Various suction levels ( up to 10 levels!)
- with LCD (for light, timer, music  & memory button)

Detail produk :
 Eve Love Flexi

But...
Semasa proses survey, jumpa lagi Snow Bear BP, single pump jer tapi kecil comel, senyap dan dapat review yang bagus dari most mommy yang guna ni.
Boleh baca review kat SINI... SINI... dan SINI jugak


Yang ni kecik-murah-senyap jugak cuma single jer la.
Adakah patut beli snow bear sahaja?
Atau eve love?
Atau ada suggestion lain jugak yang lagi okey?
Bagi idea...sobs...

Pastu bulan bila sesuai nak beli bp ni? dilema jugak...









Comments

  1. Cik mah beli awal dah..masa 6 bulan lebih xsilap..cik mah beli autumz manual ngan set semua dlm rm150 je atau kurang...kakak cik mah dah2 ank pun still pkai yg manual avent...die bekerja n still boleh wat simpanan susu untuk anaknya...bg cik mah..pape pun bergantung pada diri kita...

    ReplyDelete
  2. Cik jelita..kita samala. masa mula2 decide nak beli breast pump memang keja mengoogle tak habis2. Tak tau nak beli yang mana. Imah mula2 decide nak beli double pump terus macam spectra M! atau eve love flexi tu. tapi banyak yg suggest beli yang biasa dulu. nak tengok production susu. sebab certain breast pump maybe ok dgn org lain tapi xok dengan kita. Imah beli snow bear tu sbb harga murah tapi leh pakai electric atau bateri. lepas ni kalau susu meriah( harap2nya) nak upgrade pada double pump mcm eve love tu. Tapi rasa xrugi ada lebih dari satu breast pump pun sbb kalau satu ada problem, tengah hantar repair ke, kita ada lagi satu as backup. kawan imah sampai beli breast pump ke-3 barula serasi dengan dia. huhu..

    ReplyDelete
  3. ayong masa pregnant ni beli avent manual dulu, then nnt tgk macam mana, klu ok n perlu, masa cuti sebelum naik kerja igt nak rembat yg canggih ckit...gitu la plannya...semoga dipermudahkan niat kita semua utk fully bf...aamiin...=)

    ReplyDelete
  4. tQ dear bg pandangan... sangat menghargainya okay

    @cik mah - hoho...kite pun plan nak start membeli dah w/pun mgu depan baru nak masuk 6m. boleh rasa tenang ckit lau benda dah ada depan mata nanti kn...

    @IMaH - betul jugak kata awak. sangat langkah berjimat-cermat.hehehe...will discuss dengan husband jua nti...

    @ayong - kite doakan yang sama juga untuk semua mommy-to-be lain. kite xprefer manual.pemalas sikit...kih3...

    ReplyDelete
  5. aku beli jenama pegion electric. harga pun ok.

    ReplyDelete
  6. try tgk pigeon..looks good too. if ada sale rembat je bila2 pn haha..xde specific good time to buy pump

    ReplyDelete
  7. If you have the budget, always go for a good double electric one to cut pumping time in half and save your sanity!
    If you are a working mom, you dont have the luxury of time so a good pump is essential to successfully breastfeed your child. and, I would recommended Avent Breast Pump.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-