Family to Family Meeting : Miscommunication

Ola! Yeah! Seperti yang direncanakan 13 November 2012 (semalam), my mr. berkunjung ke rumah saya. Alhamdullillah semuanya berjalan dengan lancar cuma ada miscommunication jua. Haha... Saya tak mahu berfikir sangat bagaimana mereka punya pertemuan maka ambil keputusan untuk shopping di mid valley bersama housemate. My mr. bercerita malam semalam, serius dia agak runsing, keep calling his family, kerja pun tak senang je. Gelak sakan saya, kesian b...

Miscommunication berlaku sebab yang perempuan berkumpul diruang rehat, yang lelaki berkumpul diruang tamu. Tentang bab bercakap tarikh ke semua ni biasanya orang perempuan la bincang.
My mum nak tarikh 8 Disember 2012 bertunang
His mum cakap bulan Muharam dan Safar tak bagus untuk adakan majlis berkaitan dengan perkahwinan. - kenapa? saya pun kurang pasti.
My mum tetap nak tarikh tersebut, semua bulan pun baik sahaja, bila kita niat benda baik, insya-Allah baik-baik sahaja. 

Bila my mr family balik, his mum bercerita dengan his dad and family, mereka setuju dengan tarikh my mum. My mr. call cakap our date 8 Disember 2012
My mum dirumah lepas mereka balik bercerita dengan my dad tentang mereka yang kurang setuju dengan tarikh tersebut. 
My dad pun buat keputusan dan call saya dengan berkata 'keluarga sebelah sana tak setuju sebab mereka kata bulan Muharam dan Safar tak elok untuk buat majlis berkaitan perkahwinan, mereka minta selepas bula-bulan tersebut. Abah cadang buat masa cuti sekolah penggal pertama nanti.'
Saya pun cakap, 'ingat nak buat sekali je dengan majlis baby kecik sebab jimat, tak perlu buat dua majlis.'
'Abah sponsor majlis tu nanti' -ayat lebih kurang la.
'Okey, adik tak kisah saja bila pun.' - bukan sebab sponsor itu tapi memang malas nak gaduh dengan abah dia nak menang jugak + tengah confuse, tadi mr. cakap date lain, kenapa abah kata lain?
Keep trying to call my sis, or mum tapi tak dapat. My mr. call me, cerita-cerita, kiteorang confuse, mr. call family dia. Lepas tu, kami contact semula, dia kata family mereka ikut tarikh family saya.
Saya call mama balik, bercerita-cerita. Oh baru tahu kenapa abah tak nak samakan dengan majlis baby kecik, nak privacy masa bercakap-cakap. - Err...bukan masa kakak saya kawin dulu pun agak buat makan jugak ke, okey je? Tak apalah turutkan sahaja.
Mama kata, tetap sahaja 8 Disember 2012 tu, selesaikan sahaja. Nak buat cuti sekolah nanti semua nak kena cari tarikh semua lagi. Majlis baby kecik, nanti sahajalah.
-Agak rasa bersalah menyebabkan majlis akikah itu terpaksa ditunda. Sorry.


Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman membeli di 11street.my