W-Preparation : Doorgift...

Assalamualaikum...
Lets put the sorrow day aside...
Yang pergi tetap pergi. Kita yang masih hidup perlu tetap teruskan hidup.
Mama tiada disisi namun mama tetap dihati.
Melihat counter di blog, like wanna to scream...3 month to go... My progress is 10%?
Wedding course, invitation card, doorgift etc... OMG!

Doorgift :
Pada saya, segalanya mahu yang murah dan jimat sahaja...
Risau sebelum ini kata orang, buat walimatulurus, doorgift kena special, ada harga sedikit. 
Plan asal  doorgift : air botol+ kek apollo+gula-gula.
 Kemudian kakak kata add yassin, tak nak kek apollo nak cupcake.
Jemputan lebih kurang 1k, kena prepare lebih doorgift jugak. Cost. Almost 2-3k tu...Aduh!
Sempena cuti CNY lalu, banyak jemputan perkahwinan, tak kira walimatulurus mahupun majlis kesyukuran. Sempatlah melihat-lihat doorgift yang diterima. Kira-kira, lebih kurang jer, balik-balik gula-gula. Migrain plak saya melihat anak-anak saudara dok makan gula-gula jer. But itulah kos yang murah dan senang di pack once ada majlis perkahwinan bukan?
Bila balik kampung hari tu, meeting, talking with sisters, daddy.
Yassin, dah banyak jugak orang bagi, kadang terlalu banyak sampai buat simpan jer kat rumah, tak diguna pun. No funtion. Jar. Saya pun ada menggatal nak bagi jar jugaklah selepas Yassin bukan lagi menjadi pilihan. Dad cakap, too much dah jar, kat rumah tu pun berlambak dah, apatah lagi rumah orang lain. Betul jugak... 
Jadi, conclusion, dad kata bagi jer makanan, gula-gula.Lets the kids happy.
Selepas berguling, memerah otak, bertukar pendapat, my sister bagi idea, guna bekas plastik yang isi dadih tu - biasa jual rm1 sebekas kat pasar malam tu. Isi didalamnya gula-gula ker kacang. Jimat harga bekas.
Saya fikir macam togel jer, bagi macam tu,biasa gula-gula hanyalah sampingan jer, letak dalam 5 bijik macam tu.
Lepas itu dapat pencerahan, saya rasa nak guna bekas dadih itu jugak, tapi isinya adalah biskut aising. Kalau mampu extra air kotak atau air mineral dan gula-gula. Okey tak? Betapa jimat.
Weekend ini, insya-Allah hunting all the props - bekas plastik+brown paper bag+doily paper. Target place : Mydin, Kedai Borong, Wakim Plastics. Where else? Info please...
tQ...


Comments

  1. all the best dear~

    Sya time tunang ritu Sya topup budak2 pkai plastic container tu La. xsiLap dLm RM11.90 dpt 100pcs. kLW xsLp. maybe siLap. hohohoho

    insyaaLLah utk wed pon bdk2 Sya gune bks tu jugak. adult je Sya bg glas jar.

    all the best dear~

    ReplyDelete
  2. @sya - saya dapat plastic container tu dengan harga rm11 sahaja...beli secara borong kat mydin subang jaya.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman membeli di 11street.my