Skip to main content

W-Preparation : Doorgift...

Assalamualaikum...
Lets put the sorrow day aside...
Yang pergi tetap pergi. Kita yang masih hidup perlu tetap teruskan hidup.
Mama tiada disisi namun mama tetap dihati.
Melihat counter di blog, like wanna to scream...3 month to go... My progress is 10%?
Wedding course, invitation card, doorgift etc... OMG!

Doorgift :
Pada saya, segalanya mahu yang murah dan jimat sahaja...
Risau sebelum ini kata orang, buat walimatulurus, doorgift kena special, ada harga sedikit. 
Plan asal  doorgift : air botol+ kek apollo+gula-gula.
 Kemudian kakak kata add yassin, tak nak kek apollo nak cupcake.
Jemputan lebih kurang 1k, kena prepare lebih doorgift jugak. Cost. Almost 2-3k tu...Aduh!
Sempena cuti CNY lalu, banyak jemputan perkahwinan, tak kira walimatulurus mahupun majlis kesyukuran. Sempatlah melihat-lihat doorgift yang diterima. Kira-kira, lebih kurang jer, balik-balik gula-gula. Migrain plak saya melihat anak-anak saudara dok makan gula-gula jer. But itulah kos yang murah dan senang di pack once ada majlis perkahwinan bukan?
Bila balik kampung hari tu, meeting, talking with sisters, daddy.
Yassin, dah banyak jugak orang bagi, kadang terlalu banyak sampai buat simpan jer kat rumah, tak diguna pun. No funtion. Jar. Saya pun ada menggatal nak bagi jar jugaklah selepas Yassin bukan lagi menjadi pilihan. Dad cakap, too much dah jar, kat rumah tu pun berlambak dah, apatah lagi rumah orang lain. Betul jugak... 
Jadi, conclusion, dad kata bagi jer makanan, gula-gula.Lets the kids happy.
Selepas berguling, memerah otak, bertukar pendapat, my sister bagi idea, guna bekas plastik yang isi dadih tu - biasa jual rm1 sebekas kat pasar malam tu. Isi didalamnya gula-gula ker kacang. Jimat harga bekas.
Saya fikir macam togel jer, bagi macam tu,biasa gula-gula hanyalah sampingan jer, letak dalam 5 bijik macam tu.
Lepas itu dapat pencerahan, saya rasa nak guna bekas dadih itu jugak, tapi isinya adalah biskut aising. Kalau mampu extra air kotak atau air mineral dan gula-gula. Okey tak? Betapa jimat.
Weekend ini, insya-Allah hunting all the props - bekas plastik+brown paper bag+doily paper. Target place : Mydin, Kedai Borong, Wakim Plastics. Where else? Info please...
tQ...


Comments

  1. all the best dear~

    Sya time tunang ritu Sya topup budak2 pkai plastic container tu La. xsiLap dLm RM11.90 dpt 100pcs. kLW xsLp. maybe siLap. hohohoho

    insyaaLLah utk wed pon bdk2 Sya gune bks tu jugak. adult je Sya bg glas jar.

    all the best dear~

    ReplyDelete
  2. @sya - saya dapat plastic container tu dengan harga rm11 sahaja...beli secara borong kat mydin subang jaya.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-