Si Merah itu samsung DV300F

Hello.hello.hello.
Mood ceria sebab idaman hati sudah ada dalam gengaman...
 
Samsung DV300F

Huhu. Dah lama aim nak beli kamera, dari kamera sebesar dabak dslr saya aim. Pastu dengan pengalaman bawak kamera dslr (pinjam hak kawan) semasa percutian ke Sabah memberi satu beban buat saya serik. That time, rasanya space handbag itu tak mencukupi, dengan biskut, air mineral (ini perlu once dahaga/lapar)+ beg mekap(nak gambar lawa, jaga le muka.nge!). Nak selalu gantung pada leher, agak penat + risau, hak orang,rosak ke, kena sambar kat orang ke, maklum jalan tempat orang ken. Lagipun saya bukan kaki minat giler ambil gambar till nak jadi pro. Tak becita-cita begitu. So i think to find something compact and slightly to bring anywhere without worries about the space in my bag.
Macam-macam jenama dan  jenis kamera dah saya survey. Ada yang memikat, harga tak memikat. Harga mampu, tapi macam tak tertarik pulaks, tak comel bentuklah etc. Nak yang terbaik dengan harga murah dah jadi trademark kot.

Dalam dok aim tu, terperasan ada iklan pasal DV300F ni, sebab front screen. Menarik! Terus godek-godek specification dia. Pastu macam tertarik sangat tapi tak berkesempatan lagi nak beli. Jalan-jalan dengan FH dekat Digital Mall, sempatlah survey ni dan tunjuk kat FH dan orang kedai tu tunjuk macam-macam function best kat kiteorang. Masa tu, berkobar-kobar nak beli tau. Antara ciri-ciri dia yang best buat saya tertarik,

1. Ada front screen. (nak ambik gambar sendiri pun kira takdelah gambar sebelah muka jer)
2. 16.1 mp (cantiklah gambar)
3. 5x zoom
4.  Wifi (boleh terus share kat FB, youtube pic /video yang dirakam)
5. Boleh terus edit gambar dalam sini ( nak buat macam lukisan etc - banyak lagi function bab editor ni, boleh set dari sebelum ambil gambar pun)
6. Boleh link dengan smart phone, untuk share gambar etc.
7. Screen dia pun boleh tukar-tukar wallpaper kot. (saja nak tunjuk cool jaa. hehehe.)
8. Kecil, ringan dan boleh diselit pada poket seluar jugak sebab dia hanyalah besar sedikit dari hp sony xperia saya jer.
- extra function, spec sila google sendirilah. hehehe.

Last week, mengodek lazada.com.my, pastu tengok bahagian kamera ni, adeh! promosi DV300F ini dengan harga RM429.00 sahaja dari harga asal RM699.00, haruslah sangat menggoda hookey!

Pastu sekarang ada jer latest upgrade si DV300F ni iaitu DV150F, warna putih dia menggoda saya sangat. Upgrade dia hanya kamera 16.2mp + front screen lebih terang gambarnya. Harganya dekat lazada.com.my itu RM555 kot, lupalah.

Fikir-fikir, tanya FH, akhirnya decide beli DV300F juga sebab upgrade pun tak banyak. Lain-lain function dalam kedua kamera ini sama kecuali dua perkara yang saya beritahu sebelumnya.  Itu yang jelas saya nampak la, sebab saya pun pernah explore DV150F ni juga semasa di MATTA Fair, PWTC sebelum ini.

So, here is my si merah samsung DV300F



FH excited jua nak beli ni sebab lepas ni boleh capture memory of us banyak-banyak. Yeah! Mungkin persediaan untuk kami bercuti-cuti lepas kahwin nanti juga. Tak sabar nak jalan-jalan, cuti sama-sama. Lalala...
 Thank you lazada.com.my... sukalah shopping kat lazada ni, pantas dan tuntas betul. hari jumaat pagi dalam jam 10 saya order, after payment setel, beberapa minit kemudian terus dapat e-mel cakap dah shipment. Petang tu dapat call dari kurier nak comfirm alamat, mereka dah keluar untuk hantar. Cuma masa itu, saya dah bertolak ke Morib untuk berkursus maka dia tak jadi hantar, petang semalam baru terima.
Baguslah servis pantas, dan nak serah by hand terus. So, masalah kehilangan dan sebagainya dapat dielakkanlah. Next time, boleh shopping kat lazada lagilah. Huhu.



Comments

  1. wahhh..berjaya memilikinya..

    Nice

    ReplyDelete
  2. @cik hani -hoorey...dah berjaya dah...dok pening2 nak beli tablet apa. nah sekali meh kita beli kamera jerlah.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman membeli di 11street.my