Skip to main content

Pertukaran


Alhamdulillah...
Syukur sangat pada  Illahi...
Allah beri apa yang kita perlu...
Allah Huakhbar...
Alhamdulillah...
Jumaat, 16 Ogos, 3.45pm sahabat dari bahagian pentadbiran membuat panggilan bertanya,  
"Happy tak hari ni?"
Me : Kenapa? (musykil. call dan tanya soalan begitu, dia menguruskan pertukaran/kemasukan staff baru. dalam hati, ish aku dapat tukar ke tapi tak berharap.)
Her : Buzy tak? Nanti datang sini yer pukul 4.00
Me : Tak buzy. Okay (maybe nak guide how to isi borang pertukaran kot, sebab dia pun nak minta tukar)
Her : Bye.
4.00pm menuju ke pentadbiran nampak sahabat itu sedang sibuk. Malas mengganggu saya tunggu sambil berbual dengan operator. Then cik PA Pengarah lalu dan say "Tahniah. Dapat jugak tukar.", siap tunjuk surat berkenaan.
Perasaan masa tu terkejut dan gembira.
Rasa nak melompat, lari beritahu abah.

Betapa gembiranya abah, suami dan kakak-kakak.
Senyum ke telinga.
Bila dikhabarkan kepada kakak.

 Reaksi abah, biasa-biasa, kontrol macho tapi dalam hati lapang sangat dah.

Reaksi Kakak.

Me : Adik nak balik Kelate forever la.
Kakak : Kenapa?
Me : Duduk dengan abah.
Kakak : Awak dapat tukar ea? Bila balik?
Me : Yup.Lapor diri 2/9/2013. Best kan? Nanti boleh pergi shopping sama-sama.
Kakak : Yelah. Baguslah ada orang duduk dengan abah jugak. Taufik macam mana?
Me : Sila resign dan cari kerja di KB pulaks la. Erm. Lepas ni tak ada alasan untuk adik malas nak drive lagi.
Kakak : Hahaha. 

Reaksi Husband 
Me : Husband, ayang rasa kita tak payahlah beli mesin basuh or tv. 
Him : Ni mesti dapat tukar dah kan? Yes!
Me : T__T  (kenapa dapat teka, tak surprise langsung)
Him : Tak sabar nak berenti kerja.
Me : ( Apakah?)  Amboiii...Amboi...
#husband excited nak balik KB, sabtu dan ahad pun tak pergi kerja dah.2 hari keluar dating jer.


Comments

  1. tahniah :)
    lepas nie boleh jaga abah awak kan :)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...semoga semua baik2 aje...=)

    ReplyDelete
  3. @cintabella - haah.boleh jaga abah n tumpukan untuk having baby.hehehe.cost living disana berkurang dah daripada di KL.

    @ayong - tQ dear. n congrats for the pregnancy.take care yer. doakan saya juga cepat-cepat preggy jugak. teringin sudah!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-