Followers

Tuesday, 11 February 2014

Daddy To Be pun merasa jugak

Assalamualaikum...


Hi! Since minggu ke-12, kite dah slowly berhenti cerita pasal alahan bagai tu ken...
Yup! Alhamdulillah alahan tu dah slowly menghilang dari kite.
Hari-hari kite makin kuat, cargas jer berjalan-jalan etc, bila hujung minggu tak de lagi bermalas kat katil jer. Kadang tak sempat tidur pun sibuk dengan kerja mengurus rumah tangga.
Syukur pada-Mu ya Allah.

5 month above, actually kerap nak weewee (buang air kecik) dah mula asyik terasa. Penat tau berulang alik pergi toilet, dah la kat ofis toilet jauh sikit. Bangun malam tak payah citer, dah rutin.
 Tapi ada cerita jugak part ni... In some days, kite tak rasa sangat nak ke toilet even minum air masak berbotol-botol. Bila time kite tak mengalami masalah nak ke toilet dengan kerap ni, nanti balik kerja husband yang akan mengadu mengalami masalah  tersebut. Hari yang kite alami masalah tersebut, walhal minum air tak habis suku botol 750ml tu pun, 2-3 kali pergi toilet, hari tersebut husband tak de komplin dia kerap weewee ke hapa dah.
Memula fikir macam kebetulan jer, tapi bila beberapa kali berlaku situasi ni. Kite syak baby memang sengaja je nak bagi husband pun rasa apa yang kite rasa masa mengandung ni kot...
Terbukak cerita ni dekat kawan-kawan husband masa kiteorang jumpa diorang (Jeri & Pok) bila diorang sibuk bertanya kite tak ada alahan ker  sambil komplin perut yang tak nampak pun... Siap tuduh kite tipu pregnant pulaks. Grrrr...
Komen husband, serik, tak nak kena lagik sebab malu kena tegur / perli kat kawan-kawan pejabat dia dok berulang ke toilet jer. Nak buat kerja pun tak senang... <Hahahaha...>

Next, normal kite dengar orang mengandung selalu kata akan mengalami masalah kulit bahagian perut, paha seperti gatal-gatal yang tak boleh tahan. Alhamdulillah kite tak mengalaminya. Kalau ada pun sekadar biasa-biasa bila digigit nyamuk gitu jer la. 
Sape yang kena? Husband kite lagik...
Hari memula kena, hoi terbangun pukul 2-3 pagi marah-marah sebab gatal sangat, siap sapu ubat gatal dari farmasi bagai.
Sama jugak, kite fikir dia salah makan ker kenapa jer... Kalau sebab makanan, I ate what he ate too.  That day makan sotong celup tepung. Kenapa kite tak kena sekali ken?

Dan instinct kite cakap its about the pregnancy, sebab husband bukan jenis yang ada masalah makan etc. 
Also pernah terbaca memang masalah gatal kulit ni normal semasa hamil.

 The very big problem my husband  = menggaru. Puas cakap jangan garu nanti berparut bagai, degil sebab tak tahan sangat katanya.
Till now husband masih alami masalah gatal-gatal ni tapi slowly dah berkurang la, kulit dia pun berbintat-bintat kesan dari garu. Earlier, almost setiap malam before tidur dia plak yang dok sibuk sapu minyak sebelum tidur, risau menggaru semasa tidur.

Kecian my sayang husband... Bersabarlah... and will loves you always as much you loves me and baby.




8 comments:

  1. Assalamualaikum awak.. takda sketch mark ye? sheila pun belum nampak lagi tanda2.. tapi selalu bdan jadi mangsa gigitan nyamuk T_______T

    ReplyDelete
  2. @Sheila - waalaikumusalam. alhamdulillah tak ada masalah strechmarks lagi.hari2 suruh husband tengok...takutttt perut tak lawaaa...hahaha

    ReplyDelete
  3. Bestnya takde strechmarks!!!! Imah mmg dah bnyakkk strechmarks sampai naik ngeri tengok. huhuhu...tapi gatal2 mmg xde. Awal2 preggy dah strat sapu minyak zaitun tiap2 hari tapi xbkesan. Dr cakap ikut jenis kulit jugak. ada yg ok ada yang tak even dah letak mcm2 pun. redha jela..lepas deliver nnt baru nak repair balik. hehe..

    ReplyDelete
  4. @IMaH - try cari vcoa plak la try sapu... kata orang okay jugak for strechmarks tu...

    ReplyDelete
  5. sama mcm husband anis la.. sebelum ni xpernah2 dia allergic makan ke ape.. semua ditolannyo.. tapi start anis preggy ni.. boleh dikatakan semua jenis seafood dia akan jadi allergic.. gatalnya teruk sangat sampai berbintat2 satu badan.. sebesar2 tapak tangan pun ada.. bila makan ubat baru hilang.. hehehe.. kdg2 sampai kena pergi inject kat klinik..

    ReplyDelete
  6. @anis - ea? hehehe...tak pe bagi husband merasa jugak sikit2 yang kite rasa membawa baby.

    ReplyDelete
  7. Betul tuu. Jgn garu nanti parut. Hehee. Tp memang sedap kalo garu. Makin digaru makin siokkk ;)

    ReplyDelete
  8. @NinaAz - garu memang sedap, lepas tu mengadu kat wife kulit dia dah tak cantik.pheww...malas nak layan...

    ReplyDelete