Skip to main content

Daddy To Be pun merasa jugak

Assalamualaikum...


Hi! Since minggu ke-12, kite dah slowly berhenti cerita pasal alahan bagai tu ken...
Yup! Alhamdulillah alahan tu dah slowly menghilang dari kite.
Hari-hari kite makin kuat, cargas jer berjalan-jalan etc, bila hujung minggu tak de lagi bermalas kat katil jer. Kadang tak sempat tidur pun sibuk dengan kerja mengurus rumah tangga.
Syukur pada-Mu ya Allah.

5 month above, actually kerap nak weewee (buang air kecik) dah mula asyik terasa. Penat tau berulang alik pergi toilet, dah la kat ofis toilet jauh sikit. Bangun malam tak payah citer, dah rutin.
 Tapi ada cerita jugak part ni... In some days, kite tak rasa sangat nak ke toilet even minum air masak berbotol-botol. Bila time kite tak mengalami masalah nak ke toilet dengan kerap ni, nanti balik kerja husband yang akan mengadu mengalami masalah  tersebut. Hari yang kite alami masalah tersebut, walhal minum air tak habis suku botol 750ml tu pun, 2-3 kali pergi toilet, hari tersebut husband tak de komplin dia kerap weewee ke hapa dah.
Memula fikir macam kebetulan jer, tapi bila beberapa kali berlaku situasi ni. Kite syak baby memang sengaja je nak bagi husband pun rasa apa yang kite rasa masa mengandung ni kot...
Terbukak cerita ni dekat kawan-kawan husband masa kiteorang jumpa diorang (Jeri & Pok) bila diorang sibuk bertanya kite tak ada alahan ker  sambil komplin perut yang tak nampak pun... Siap tuduh kite tipu pregnant pulaks. Grrrr...
Komen husband, serik, tak nak kena lagik sebab malu kena tegur / perli kat kawan-kawan pejabat dia dok berulang ke toilet jer. Nak buat kerja pun tak senang... <Hahahaha...>

Next, normal kite dengar orang mengandung selalu kata akan mengalami masalah kulit bahagian perut, paha seperti gatal-gatal yang tak boleh tahan. Alhamdulillah kite tak mengalaminya. Kalau ada pun sekadar biasa-biasa bila digigit nyamuk gitu jer la. 
Sape yang kena? Husband kite lagik...
Hari memula kena, hoi terbangun pukul 2-3 pagi marah-marah sebab gatal sangat, siap sapu ubat gatal dari farmasi bagai.
Sama jugak, kite fikir dia salah makan ker kenapa jer... Kalau sebab makanan, I ate what he ate too.  That day makan sotong celup tepung. Kenapa kite tak kena sekali ken?

Dan instinct kite cakap its about the pregnancy, sebab husband bukan jenis yang ada masalah makan etc. 
Also pernah terbaca memang masalah gatal kulit ni normal semasa hamil.

 The very big problem my husband  = menggaru. Puas cakap jangan garu nanti berparut bagai, degil sebab tak tahan sangat katanya.
Till now husband masih alami masalah gatal-gatal ni tapi slowly dah berkurang la, kulit dia pun berbintat-bintat kesan dari garu. Earlier, almost setiap malam before tidur dia plak yang dok sibuk sapu minyak sebelum tidur, risau menggaru semasa tidur.

Kecian my sayang husband... Bersabarlah... and will loves you always as much you loves me and baby.




Comments

  1. Assalamualaikum awak.. takda sketch mark ye? sheila pun belum nampak lagi tanda2.. tapi selalu bdan jadi mangsa gigitan nyamuk T_______T

    ReplyDelete
  2. @Sheila - waalaikumusalam. alhamdulillah tak ada masalah strechmarks lagi.hari2 suruh husband tengok...takutttt perut tak lawaaa...hahaha

    ReplyDelete
  3. Bestnya takde strechmarks!!!! Imah mmg dah bnyakkk strechmarks sampai naik ngeri tengok. huhuhu...tapi gatal2 mmg xde. Awal2 preggy dah strat sapu minyak zaitun tiap2 hari tapi xbkesan. Dr cakap ikut jenis kulit jugak. ada yg ok ada yang tak even dah letak mcm2 pun. redha jela..lepas deliver nnt baru nak repair balik. hehe..

    ReplyDelete
  4. @IMaH - try cari vcoa plak la try sapu... kata orang okay jugak for strechmarks tu...

    ReplyDelete
  5. sama mcm husband anis la.. sebelum ni xpernah2 dia allergic makan ke ape.. semua ditolannyo.. tapi start anis preggy ni.. boleh dikatakan semua jenis seafood dia akan jadi allergic.. gatalnya teruk sangat sampai berbintat2 satu badan.. sebesar2 tapak tangan pun ada.. bila makan ubat baru hilang.. hehehe.. kdg2 sampai kena pergi inject kat klinik..

    ReplyDelete
  6. @anis - ea? hehehe...tak pe bagi husband merasa jugak sikit2 yang kite rasa membawa baby.

    ReplyDelete
  7. Betul tuu. Jgn garu nanti parut. Hehee. Tp memang sedap kalo garu. Makin digaru makin siokkk ;)

    ReplyDelete
  8. @NinaAz - garu memang sedap, lepas tu mengadu kat wife kulit dia dah tak cantik.pheww...malas nak layan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-