Followers

Thursday, 20 February 2014

Diari Dapur : Chocolate Iced Blended

Assalamualaikum...

Angin sejuk sudah berlalu kini hawa panas terik pula mengisi hari.
Dok ofis kadang tiap 10 minit minum air lepas tu touch-up lip ice kat bibir... Panas hangatt tau sekarang. Bibir pun kering jer.  Husband mai jemput pun da peliks, bedak takde secalit, bibir ja dok pink-pink.
Malam-malam pun panas jugak, kipas memang kena pasang jer sentiasa kalau tak lemas.
Panas-panas, fuh kalau dapat coolblog memang sedaplah kan tapi kena masuk bandar ke, pergi KB Mall atau Tesco la baru nak dapat coolblog tu.
Balik kerja berpeluh-peluh, tak mood la nak menyinggah sana sini lagi dah.
Tapi hati memberontak nak coolblog / iced blended jugak cemana? (Walhal kalau beli, minum bahagian atas jer, bawah dah manis mula hulur kat husband sayang dah suruh habiskan)
Marilah membuat iced blended sendirik punyaaa...

Bahan-bahan :
  1. 2 sudu besar milo 
  2. 1 sudu besar serbuk koko (belasah je jenama apa pun)
  3. 3 sudu besar susu pekat manis
  4. 1 cawan ais
  5. Air 1/4cawan
Cara-cara Penyediaan :
  1. Milo, serbuk koko, susu pekat manis bancuh dengan 1/4 cawan air. Kacau sebati.
  2. Masukkan ais dalam blender, masukkan bancuhan milo etc, on sahaja blender itu hingga ais hancur.
Kalau suka nak feeling-feeling rasa mocha boleh tambah 1/2 - 1 sudu kecil nescafe ( ikut citarasa). 
Nak presentation comey dan sedap lagi boleh letak whipping cream pastu tambah dengan choc syrup hersley tu. Meletopsss...
Rajin lagi boleh buat homemade pearl jelly ala coolblog etc tu... Cemana? Nah. Bagi sekali link dari blog Shakina Farhan SINI.
Kite tak minat pearl neh, tu tak de pun tak pe, biasa kalau pergi coolblog pilih untuk add mixed jelly jer. Tapi berminat jugak nak  buat pearl ni nanti untuk hidang kat suami tercinta dan anak-anak ke. Chewahhh... Berangan!


Guna Shake N Take sahaja. Senang. Minum terus dari situ. LOL. Pemalas hangatttt...

Husband kata, barulah nampak bergunanya shake N take tu, kalau dop peram jer.
<Silent jer ye bila suami membebel. Orang lelaki bukan paham, orang perempuan suka barang dapur dia complete walaupun tak guna hari-hari. Setuju? Angkat tangan.>

My husband kurang nak ais-ais sebab dia nanti sengal gigi. Semalam kite wat,

Husband :Eh. Nak try la sikit sayang...
Me : < Hulur shake n take kat dia>
Husband : Kow nyer. Sedap. Nak lagik! < tersengih-sengih>
Me : Tadik kite nak buat, tanya nak ke tidok cakap tak nak.
Husband : Sedap sayang buat. Ais ada lagi tak?
Me : Ada.
Husband : Esok sayang buatkan ea...
Me : Baiklah suamiku sayang... ^__^


Selamat mencuba kawan-kawan...

Kite nak balik ni nak buat iced blended lagik laaa... Nikmati ais sebelum bersalin lepas bersalin harus pantang kowkow punyaaa yer M2B sekalian...


4 comments:

  1. Assalamualaikum awak. hahaha *angkat tangan ni* ... saya kurang minum ais2 ni, ngilu gigi.. heheeee tapi sedap gak kalau dapat buat iced blended sendiri... dok teringatkan buah epal hijau ni ~~~

    ReplyDelete
  2. perghhh..ecah skang ni kuat menda2 sejuk gini...tapi nasib kt umah x buat ais batu..haha..terliur pulak -_-

    ReplyDelete
  3. hehehe.. samala kita, tapi anis selalu guna susu coklat dutch lady je.. malas kan? hehe..
    tapi anis husband anis yang rajin duk buat ice blended ngn shake and take tu.. apa je yang dia boleh blend, dia blend je.. saborjer lahh..

    ReplyDelete
  4. @Sheila Salim - Waalaikumusalam dear... kite pun kurang jugak ais, lebih suka air masak jer tapi since cuaca sekarang panas memang hentam aje. epal hijau? wuuu...best jugakk tu lau blended...

    @Ecah - jomlah try buat sesame...hehehe...

    @anis - kite pun tak rajin. terpaksa rajin sebab nak makan.
    rajinnya husband anis...husband kite bab dapur, kalau kite tak gerak, dia pun xgerak la.suka bermanja hangattt...

    ReplyDelete