Diari Dapur : Mee Berkuah

Assalamualaikum...

Cerita semalam. Since kakak kesayangan kerosakan peti ais dirumahnya, mangsanya peti rumah kite la penuh dengan stok makanan. Tuannya tak datang memasak pun. Since mee pun ada, kambing ada sekeping. Kite decide nak masak mee berkuah. Dah bosan makan mee goreng la.


Bahan-bahan :
  1. 5 ulas bawang putih (hiris)
  2. 2 biji bawang merah (hiris)
  3. 2 biji cili (ketuk)
  4. minyak untuk menumis
  5. daging/ayam/seafood (potong kecil) - kite guna daging kambing + ayam
  6. sawi
  7. 3 biji telur (sebab makan bertiga, bagi sebijik seorang) 
  8. Air 1 liter
  9. 3sudu besar sos tiram
  10. Garam secukup rasa
  11. 1/2 pati ayam - kite guna 1 mangkuk sup ayam baki dari menu hari sebelumnya
  12. Mee ( dicelur dengan air panas dan toskan, masukkan dalam mangkuk)
Cara Penyediaan:
  1. Tumis bawang merah+ putih dan cili hingga wangi, masukkan daging dan ayam, biarkan seketika hingga agak masak.
  2. Masukkan sos tiram, pati ayam, garam, dan air. Biarkan sehingga mendidih.
  3. Bila mendidih, masukkan sawi, dan pecahkan telur sebiji demi sebiji. Jangan dikacau untuk mengelakkan telur pecah.
  4. Tutup api, dan siap untuk dihidangkan. 
**Ada orang suka masukkan mee dalam kuah, masak seketika, kite lebih prefer tuang kuah diatas mee je sebab tak nak mee terlalu kembang dan mudah penyimpanan kalau tak habis.


Selamat mencoba-coba kawan-kawan...
Maaf le kalau minggu ini hanya penuh dengan entri masak-memasak sahaja...
Cerita baby, next check-up, on Monday la.
Cerita shopping, haish masih belum shopping lagi cemana nak cerita-ceriti? Sabor yer...

Comments

  1. rajinnya cik jelita. imah ingat mee bandung tadi. tapi mmg ala2 macam mee bandung kan

    ReplyDelete
  2. @IMaH - hihihi...ni versi kurang rajin nk ber-mee bandung, asal berkuah aje..lau nk mee bandung, versi kite buat banyak bahan sikit...insya-Allah 1 hari nnti kite share resepi mee bandung versi kite yeee

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap and menarik!
    balik ni anis nak try jugakla :)
    nyam..nyam..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1