Skip to main content

Diari Dapur : Mee Berkuah

Assalamualaikum...

Cerita semalam. Since kakak kesayangan kerosakan peti ais dirumahnya, mangsanya peti rumah kite la penuh dengan stok makanan. Tuannya tak datang memasak pun. Since mee pun ada, kambing ada sekeping. Kite decide nak masak mee berkuah. Dah bosan makan mee goreng la.


Bahan-bahan :
  1. 5 ulas bawang putih (hiris)
  2. 2 biji bawang merah (hiris)
  3. 2 biji cili (ketuk)
  4. minyak untuk menumis
  5. daging/ayam/seafood (potong kecil) - kite guna daging kambing + ayam
  6. sawi
  7. 3 biji telur (sebab makan bertiga, bagi sebijik seorang) 
  8. Air 1 liter
  9. 3sudu besar sos tiram
  10. Garam secukup rasa
  11. 1/2 pati ayam - kite guna 1 mangkuk sup ayam baki dari menu hari sebelumnya
  12. Mee ( dicelur dengan air panas dan toskan, masukkan dalam mangkuk)
Cara Penyediaan:
  1. Tumis bawang merah+ putih dan cili hingga wangi, masukkan daging dan ayam, biarkan seketika hingga agak masak.
  2. Masukkan sos tiram, pati ayam, garam, dan air. Biarkan sehingga mendidih.
  3. Bila mendidih, masukkan sawi, dan pecahkan telur sebiji demi sebiji. Jangan dikacau untuk mengelakkan telur pecah.
  4. Tutup api, dan siap untuk dihidangkan. 
**Ada orang suka masukkan mee dalam kuah, masak seketika, kite lebih prefer tuang kuah diatas mee je sebab tak nak mee terlalu kembang dan mudah penyimpanan kalau tak habis.


Selamat mencoba-coba kawan-kawan...
Maaf le kalau minggu ini hanya penuh dengan entri masak-memasak sahaja...
Cerita baby, next check-up, on Monday la.
Cerita shopping, haish masih belum shopping lagi cemana nak cerita-ceriti? Sabor yer...

Comments

  1. rajinnya cik jelita. imah ingat mee bandung tadi. tapi mmg ala2 macam mee bandung kan

    ReplyDelete
  2. @IMaH - hihihi...ni versi kurang rajin nk ber-mee bandung, asal berkuah aje..lau nk mee bandung, versi kite buat banyak bahan sikit...insya-Allah 1 hari nnti kite share resepi mee bandung versi kite yeee

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap and menarik!
    balik ni anis nak try jugakla :)
    nyam..nyam..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-