Skip to main content

M2B : Check-up 30 weeks.

Assalamualaikum...

Semalam kite pergi check-up dekat KD. Pastu kena g KK pulaks check gigi. Lepas tu terus mood malas. MC ajelah kite... Mihmihmih...
Alhamdulillah. Check-up semalam everything fine. Baby good.
Timbang berat naik 1kg. 
HB  11.8. < Jump with joy>
Terkejut kenapa last 2 weeks bacaan low, semalam OK. Nurse kata mungkin hari tu orang yang ambik darah tu salah cara ambik darah sebab untuk check HB pun ada cara-cara dia nak bagi keluar serum darah sekali. 
Kite dok terangguk-angguk. Yelah dah tumpang amek HB kat KK, bukannya diorang concern pasal HB kite sebelum ni. 
Disebabkan itu juga, buku merah bertukar sticker hijau. Uhuks...

This time check-up, nurse sharing bout merancang keluarga. 
Teruja giler bertanya itu ini, pros and contra the best way etc.
Macam-macam kaedah untuk merancang keluarga, seperti ambil pil, cucuk, ADR, dan implan.
Nurse cerita, ambil pil tengok jenis, untuk menyusu macam Noriday, taklah ada masalah cuma tak datang period la, ada juga pil yang bagi orang tak nak / berhenti menyusu, pil tu atas kesesuaian orang kadang boleh sebabkan selera makan bertambah dan akan period macam biasa on cycle. 
Cucuk pulak diambil setiap 3 bulan sekali, dan kita takkan period tapi takkan mengandung.
ADR, memasukkan alat dalam rahim untuk menghalang sperma masuk dalam rahim. No harm, 99% takkan mengandung. Pakai selama 3 tahun, tapi bila-bila dah bersedia nak have baby boleh buang. Period regular. Most nurses pakai ni.
Implan, tanam implan dalam badan, pakai untuk 5tahun. Harga RM500+. Most people kata pakai okay, tapi for certain person ada jugak yang mengalami masalah, berat badan naik, nafsu untuk bersama kurang etc.

Choose wisely...

Then, singgah di KK jumpa dentist pulak kite. Check gigi. Doktor kata ada yang berlubang dan kena tampal. Kite follow jer la doktor bagi TCA. Bosan wey nak kena datang klinik selalu neh... Mulalah malas nak masuk office kerja. Huhuhu.



Comments

  1. assalamualaikum awak.. wahh dah 30weeks.. semoga dipermudahkan segala urusan kamu ya ~~~

    ReplyDelete
  2. seronotnye darah naik...ecah x pernah dpt darah naik..makin turun ade le...huhu

    ReplyDelete
  3. @Sheila - waalaikumusalam..yup.dah 30 weeks.tetiba rasa masa itu cepat sangat berlalu.sobs...nerbes...

    @Ecah - tulah tbe2 naik mendadak jugak. pastu siap pk adakah kerana pulun makan jambu batu hari sebelum pegi check-up itu...hahaha...

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah semua okay...jaga diri ye...

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah dah masuk 30weeks!
    dah tak lama dah tu.. jaga diri elok2 ok..
    semoga semuanya selamat :)

    ReplyDelete
  6. Samela kita.. kena menampal gigi.. time preggy ni la dan2 nak menampal bagai kan :(

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-