M2B : Check-up 30 weeks.

Assalamualaikum...

Semalam kite pergi check-up dekat KD. Pastu kena g KK pulaks check gigi. Lepas tu terus mood malas. MC ajelah kite... Mihmihmih...
Alhamdulillah. Check-up semalam everything fine. Baby good.
Timbang berat naik 1kg. 
HB  11.8. < Jump with joy>
Terkejut kenapa last 2 weeks bacaan low, semalam OK. Nurse kata mungkin hari tu orang yang ambik darah tu salah cara ambik darah sebab untuk check HB pun ada cara-cara dia nak bagi keluar serum darah sekali. 
Kite dok terangguk-angguk. Yelah dah tumpang amek HB kat KK, bukannya diorang concern pasal HB kite sebelum ni. 
Disebabkan itu juga, buku merah bertukar sticker hijau. Uhuks...

This time check-up, nurse sharing bout merancang keluarga. 
Teruja giler bertanya itu ini, pros and contra the best way etc.
Macam-macam kaedah untuk merancang keluarga, seperti ambil pil, cucuk, ADR, dan implan.
Nurse cerita, ambil pil tengok jenis, untuk menyusu macam Noriday, taklah ada masalah cuma tak datang period la, ada juga pil yang bagi orang tak nak / berhenti menyusu, pil tu atas kesesuaian orang kadang boleh sebabkan selera makan bertambah dan akan period macam biasa on cycle. 
Cucuk pulak diambil setiap 3 bulan sekali, dan kita takkan period tapi takkan mengandung.
ADR, memasukkan alat dalam rahim untuk menghalang sperma masuk dalam rahim. No harm, 99% takkan mengandung. Pakai selama 3 tahun, tapi bila-bila dah bersedia nak have baby boleh buang. Period regular. Most nurses pakai ni.
Implan, tanam implan dalam badan, pakai untuk 5tahun. Harga RM500+. Most people kata pakai okay, tapi for certain person ada jugak yang mengalami masalah, berat badan naik, nafsu untuk bersama kurang etc.

Choose wisely...

Then, singgah di KK jumpa dentist pulak kite. Check gigi. Doktor kata ada yang berlubang dan kena tampal. Kite follow jer la doktor bagi TCA. Bosan wey nak kena datang klinik selalu neh... Mulalah malas nak masuk office kerja. Huhuhu.



Comments

  1. assalamualaikum awak.. wahh dah 30weeks.. semoga dipermudahkan segala urusan kamu ya ~~~

    ReplyDelete
  2. seronotnye darah naik...ecah x pernah dpt darah naik..makin turun ade le...huhu

    ReplyDelete
  3. @Sheila - waalaikumusalam..yup.dah 30 weeks.tetiba rasa masa itu cepat sangat berlalu.sobs...nerbes...

    @Ecah - tulah tbe2 naik mendadak jugak. pastu siap pk adakah kerana pulun makan jambu batu hari sebelum pegi check-up itu...hahaha...

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah semua okay...jaga diri ye...

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah dah masuk 30weeks!
    dah tak lama dah tu.. jaga diri elok2 ok..
    semoga semuanya selamat :)

    ReplyDelete
  6. Samela kita.. kena menampal gigi.. time preggy ni la dan2 nak menampal bagai kan :(

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman membeli di 11street.my