Solat Hajat + Jamah Perut (7mth baby) dan Majis Tahlil (1y mama)

Assalamualaikum...

Khamis lalu kite cuti... 
Hari tu gempak nak tolong mak bungkus ketupat palas, last tak jadik.
Mak nak buat kat rumah dia jer sesiap...

Kite kat rumah mengemas-ngemas apa yang patut sahajalah untuk majlis hari jumaat selain persiapkan rapi bilik tetamu untuk mertua.
Malam tu abah ajak orang surau solat hajat sempena kandungan kite dah menjangkau 7bulan. Doakan semoga semuanya selamatlah.
Mertua kite pun datang jugak malam tu sebab memang jemput mereka datang tidur kat rumah kite sebab esoknya kite buat tahlil, makan-makan jemput sedara sempena setahun arwah mama.
Sebelum makan besar esoknya, treat dulu family sekalian makan sate.
Hampa sikit bila mertua tak jadi tidur kat rumah pulak, meyusahkan mereka datang jejauh pastu patah balik. Nanti esoknya datang lagi. Hu...
Tak apalah, mungkin mereka tak biasa kot. Next time pasti akan membuat mereka tidur kat rumah... Hiksss...

Jumaat pagi,
masih kesibukkan seperti biasa, al-maklum tuan rumah everything is on me.
Abah pun kurang sihat tiba-tiba. 
TQ to my sayang husband, sebab sangat-sangat membantu dan sanggup dibuli. Al-maklum hanya dia yang lelaki tunggal. Dari urusan amek laksa, cari daun pisang, beli ais etc.
TQ to dear sisters, yang jugak sangat banyak membantu kat dapur. 
TQ to my sayang baby, tak banyak meragam, diam je sepanjang masa kite dok sibuk-sibuk melayan tetamu bagai.

Owh yer, tahlil bermula selepas jumaat.
Pagi, dalam jam 11 tu, kakak kite datang bawak bidan kampung untuk jamah perut dan urut-urut.
Alhamdulillah, bidan tu kata baby okey, duduk betul dah.
Pastu, bidan kata lagi kite punya regangan paha / pelvis okey, insya-Allah mudah bersalin.
Pastu bidan siap teka jantina baby kite.
Kite senyum jerlah sebab tak scan pun lagipun kite terima jer lelaki ker perempuan asalkan baby sihat sejahtera.
Selain tu, dia target kite akan bersalin hujung April kot sebab katanya badan kite ringan, baby pun cute-cute jer ken. Bump pun tak nampak sangat.
 Hari tu masih selamba lagi dengan t-shirt saiz M. T-shirt muslimah saiz S pun masih muat lagik buat pakai jejalan. Masih riang ria berlari-lari jugak sampai kena tegur dekat mak cik sekalian risau tengok kite cargas sana-sini lari-lari. Ahaks...
Best bidan ni, siap bagi tips la kat kite berjaga-jaga masa pregnant ni.

 Waktu magrib,jangan mandi,(lepas tu tak pe tapi elakkan), jangan dok berjalan, dok luar rumah lagi, pastu tingkap pintu rumah semua tutup awal-awal, jangan dah azan baru nak gedik-gedik tutup... Masa magrib nilah macam-macam benda, benda yang dok luar nak masuk, benda yang dok dalam nak keluar, risau terbertembung  aje.

Pastu, rajin-rajinkan urut dekat bawah ketiak, situ urat susu untuk merangsang susu produce banyak-banyak. (Insya-Allah nak amal)

Lagi, bila masuk bulan ke-8, 9 (dekat-dekat nak bersalin) berurutlah lagi, perbanyakkan dibahagian pinggul, paha dan betis bagi urat-urat merengang semua. Insya-Allah bersalin mudah, taklah terlalu penat semasa proses bersalin tu.

Berpantang nanti, kena jaga betul-betul jugak kalau nak shape badan sebelum bersalin maintain... Paling penting jauhi ais lepas bersalin hingga baby 1y above kalau tak rasakan sakit-sakit badan...

Alhamdulillah, majlis berjalan lancar. Makanan alhamdulillah.
Abah juga dah semakin sihat semalam.
Doakan saat kelahiran si kecil nanti segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan oleh-Nya.
Insya-Allah....

Comments

  1. Alhamdulillah..kejap je kan dah 7 bulan dah cik jelita. Tak lama lg nak jadi mommy dah. imah pun tgh menunggu hari ni. Harap time bersalin nanti kita dipermudahkan dan semuanya selamat

    ReplyDelete
  2. pergh. 7 bulan masih muat lagi size m/s. syoknyaaalaaahh. ni yg jeles nih. hehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum awak. saiz saya dah tukar L sekarang daripada S. hahahha. semoga dipermudahkan ye..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1