Diari Dapur : Sagu Gula Melaka

Assalamualaikum...

Musim panas. Weekend.
 Abah tetiba bersuara, kalau ada bubur kacang  sejuk-sejuk sedap ni.
Hew! Kite tak reti buat... Tak confident sikit benda bersantan neh.
+ adalah lebih mudah dan murah beli jer bubur 3 bungkus RM2 semasa balik kerja yooo! Boleh campur-campur lagi.
Anak yang baik, haruslah nak menggembirakan hati abah juga. Marilah kite memasak menu lain yang sejuk-sejuk sedap...
Geledah dapur jumpa sagu. Bingo! Marilah bersagu-sagu...


Cara Penyediaan : 
  1. Basuh dan rendam 1cawan sagu selama 1/2 jam (sagu kembang ).
  2. Lepas 1/2 jam, bilas. Rebus sagu bersama 2 cawan air hingga mata ikan dalam biji sagu hilang. Tutup api. Masukkan dalam bekas kecil - kite letak dalam satu bekas besar je, nak makan senduk aje. Masukkan dalam peti ais.
  3. Gula Melaka. 1 keping gula melaka / manisan + 1 cawan air. Cairkan gula melaka diatas dapur hingga mendidih sekejap.
  4. Susu cair. Tebuk dan tuang jer atas sagu semasa nak makan. 






Comments

  1. Assalamualaikum awak, rajinnya masak. hehehe ~~~

    ReplyDelete
  2. hahaha..sama macam anis.. menda santan2 ni anis akan tolak tepi selagi boleh.. hihi.. rajin sguh mommy sorang ni masuk dapur :)

    ReplyDelete
  3. @Sheila Salim - hehehe...terpaksa rajinlah sebab suami n abah prefer 'home cook'

    @anis - kite pun xprefer santan sangat, that y guna evapoted milk aje...huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1