M2B : mY 3rd tRimEStER pRegnANcY

Assalamualaikum...

Pejam celik, sekarang dah masuk 3series pregnancy. OMG pantasnya masa berlalu rasa baru semalam baru hari Ahad, kenapa esok dah Khamis...

So far, alhamdulillah semuanya okey. Baby sihat, kite lagi okey...
 Masuk 3rd pregnancy, 7 month, 28 weeks above makin berlaku perubahan. Perut dah menonjol. Baju kurung hanya yang selected je masih muat. Mostly sekarang husband dah menegur nampak perut, tak payah pakai baju kurung dah. Aww... I is malas nak beli baju baru dah. Selongar baju yang adoo aje + pinjam blaus mengandung kakak saje pakai pergi kerja.
Untung ada kakak sama saiz.... Hi5 la kakak!

Since perut membesar, makin cepatlah terasa lenguh-lenguh betis semua. Kalau boleh setiap malam nak diurut sebelum tidur, kalau tak memang tak lena tidur rasa sungguh tak selesa. Huks. Kadang-kadang kesiankan husband hari-hari nak urut, selang-selang hari jer urut hari lain sekadar sapu minyak jerlah, tahan jer kalau sakit sikit-sikit tu. 



30 weeks above, baby semakin-semakin aktif menendang, menyiku, bergerak. Every hour dapat rasa baby bergerak. Owh. Kerap juga baby mengeras, owh rasa tak selesa jer, tak tahu nak duduk posisi macam mana bila baby mengeras. Lama pulak tu bila dia mengeras.  Sabar sahajalah. 

Baby semakin membesar, baby menghimpit saluran nak membuang air kecil mahupun besar. A bit problem lagi bila kat rumah toilet cangkung. Huaaa... Salute dengan kalian yang perut sedia memboyot since 4-5 bulan pregnancy dan survive dengan toilet cangkung.  

Since baby membesar ni, kite kurang makan makanan berat. Terasa cepat sangat kenyang, rasa makanan tersekat je kat tekak ni. Makanan berat, kalau makan mesti jenis goreng-goreng, masakan panas sahajalah. Nak panas-panas berasap tu hat paling selera sekali. Bila makan nasi putih kite goreng ikan pekasam panas-panas, potong bawang dengan cili perah asam limau baru rasa mood nak makan nasi tu ada. Itupun makanan berat makan sekali sehari sahaja.

Di pejabat, prefer beli kudap-kudapan ringan jer, squiggles coklat, muffin coklat gardenia, roti, buah potong dan paling favourite air mangga Fruit Tree. Hari-hari wajib beli air mangga, sampaikan berdiri je depan kedai tu, akak tu dah tahu kite nak beli apa. Tetiba air mangga da jadi habits. ^__^


30 weeks pregnancy...
Kite rasa dah cukup besar badan ni haa...adoo lagi jumpa kite cakap perut kecik yer... T__T

Alhamdulillah, masih cergas bergerak sana sini memasak untuk suami dan abah tersayang. Kadang-kadang jer cheating malas masuk dapur. Lucky husband dan abah faham.

Comments

  1. Assalamualaikum awak. biasa org akan kata perut kita kecil lagi. Padahal bagi kita yang tengah mengandung ni dah besar dah kot. hiewhiew. Alhamdullilah, sheila pun dah masuk 3rd trimester.. cuak gak. ehh braxton hicks tu camne sebenarnya? sheila kurang faham laa. sebab malam tadi perut sakit sangat, mengeras semacam plus kat bahagian sulit rasa tegang.. kenapa ekk. bukan sakit perut nak buang air besar... Y____Y

    sheila pun jenis cepat kenyang skrg...

    ReplyDelete
  2. Ala2 comeynyer bakal mommy ni...wah..bby semakin aktif kan..tu yg best..melayan2 n borak2 ngan bby tau...take care ye..

    ReplyDelete
  3. Comey jer perut..hikhik
    Akak masuk 36 wks...anak ketiga
    Tp sebab gap jauh..ya rabbi rasa mcm 1st time peknen.
    Masalah sama gak.
    Baju nganding dolu2 tak muat...ini budak manja banyak boolat....huhuhu

    Jemput layanz blog akak mcm mana nak atasi masalah stretch mark semasa hamil....huhuhu
    http://wp.me/p39qCI-7b

    ReplyDelete
  4. @Sheila - kite pun xtau cemana braxton hicks tu...baby mengeras pun kekadang kite confuse jugak.hahaha...first time mengandung kot ken...

    @cik mah - haah...makin aktif. kadang malam2 kite tersedar sekejap, baby pun turut galak menedang...

    @mamasyafi - makin dipenghujung ni makin cepat membolat kens...alhamdulillah so far xder stretch marks...

    ReplyDelete
  5. makan sikit2 tapi kerap..xpon masa makan tu kunyah lama2 sikit..kalau x nanti kena heartburn...x selesa sangat..ecah pon 7 bulan ke atas baru ada baju pregnant..3 helai jek dok rotate..nk jimat punye pasal..hihi

    ReplyDelete
  6. @Ecah - hehe...good tips...malas mkn berat,wajib bekalan roti/muffin sentiasa ada kat sebelah.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah.. 3rd trimester dah..
    anis skang ni pun xleh makan banyak2.. cepat sgt terasa kenyang.. tapi kejap je.. pastu lapar balik.. hehehe.. tu belum masuk 3rd trimester lagi tu.. hikhik

    ReplyDelete
  8. @anis - hehehe...normal la tu baby lapar...apa pun asal baby sihat, kita mak2 ni happy jer kerap makan, berat bertambah.

    ReplyDelete
  9. Mencaril ilmu tentang braxton hicks dan heartburn walau anak nk masuk empat. Hihi kali ni lain mungkin sebab hamil sambil menyusu tu yg terasa sangat la 2-2 benda tu. Thanks sharing.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1