Followers

Monday, 7 April 2014

M2B : 36 WEEKS AND COUNTING DAYS

Assalamualaikum...

So dah masuk 36 weeks, dah feeling-feeling counting days to deliver a baby. 
Our junior.

Kite kadang terlalu nervous waiting for the time, nak everything smooths, good etc. 
Kata orang no worries, jangan terpengaruh sangat dengan cerita melayu tang sakit nak bersalin jer macam tak boleh tahan sangat dah walhal daripada cerita realiti hat kite dengar, sempat lagi nak solat ka, pergi makan etc. Nak-nak kalau anak sulung sebab kadang jalan tu lambat nak buka. Maka, relaks-relaks enjoy sudah.

Tapi kadang-kadang terpengaruh jugak dengan cerita melayu tu, sungguh ntah apa-apa. Mungkin kerana 1st time exprience kan? tak tahu lagi macam mana sakit bersalin kite.
Eh ada jer orang kata, tak sakit pun, tapi tup-tup pergi check jalan dah buka sampai 3-4cm, terus kena sorong masuk labour room.

So since counting days dah, kite selalu pastikan : 

1. Handphone kite dan husband full dengan bateri. Kalau nanti dah sampai masanya, nak bagitahu kat family ke etc taklah 'bateri low tak boleh call'.
2. Kad topup x2. Untuk husband dan kite sekali. Bateri ada, kredit tak ada pun tak berguna. Maka bersiap sedialah.
3.Powerbank sentiasa ada dan bateri full jugak. Sentiasa dalam handbag kite, dalam beg masuk wad pun ada satu.
4. Charger pun sentiasa ada dalam handbag. Caj hp bila bateri tak ada.
5. Buku merah, IC, kad nikah dok kat tempat mudah ambil. ( Briefing husband siap-siap dah)
6. Minyak kereta sentiasa ada, kalau boleh nak kasi full jer. Senang nak gerak pergi hospital etc.

#Pening kepala pikir, minggu lepas beria-ria jer kaki sembab la, cramp jer, malam-malam asyik baby dok tendang-tendang, perut macam lain macam jer asyik mengeras, dok ulang ke toilet aje. Elok jer weekend, semua tu hilang... Tak rasa apa-apa...
Baby saje je buat suspen...
Kite dah redha pikir baby ni plan nak birthday sama dengan papa dia ke hapeee dah aritu...
Sabar ajelah anak, dah pandai suspen-suspen kan kite...


2 comments:

  1. Assalamualaikum awak. wahh bestnya counting days. sheila makin tak larat nak buat kerja skrg ni baru 33weeks. hahaha. prepare semua dah? semoga dipermudahkan yanggg. singgah menabung libresse sini. esok kita hantar parcel baby awak. heee tunggu tau ~~~

    ReplyDelete
  2. Waalaikumusalam...hiks.kite alhamdulillah aktif lagi, sabtu sempat lagi baking 2bijik puding roti untuk kawan2 ofis yg rindu nak makan air tangan kite. waiting for parcel.tak sabar.hiks.

    ReplyDelete