Skip to main content

M2B : Bakul peralatan baby...

Assalamualaikum...

Saja nak show off bakul peralatan baby yang kite dah susun-susun. Mihmihmih...

Whats inside :
  1. Cotton ball (guna untuk lap montot baby kalau poopoo nanti. -aipp celup air dulu baru lap)
  2. Wipes (guna lap montot baby jugak bila baby weewee / tukar pampers)
  3. Roll tissue (lapik bawah pampers masa nak tukar pampers bila baby poopoo dan weewee)
  4. Baby Bath (saja je join sekali - nanti baby born didalam bilik air la tempatnya)
  5. Baby Shampoo (saja je join sekali - nanti baby born didalam bilik air la tempatnya)
  6. Baby talcum
  7. Baby losen
  8. Olive oil / Baby Oil
  9. Minyak telon
  10. Minyak herbanika (mommy punya)
  11. Cotton buds yang kecik untuk baby.

Agagaaa... Few things yang patut jugak include dalam bakul ni yang belum kite masukkan :

  1. Spray bottle (perlu tika tukar pampers baby)
  2. Termometer
  3. Nail Clipper

Comments

  1. xsabonye nk membeli brg2 bile tgok org lain punye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiks...sila mula shopping...kite start shopping brg2 dalam bakul ni ms 20-22weeks ag.lepas tu baru topup beli sikit2 barang lain.

      Delete
  2. Assalamualaikum awak.. sheila pun dah siap kelengkapan baby cuma tak letak kat dalam bakul khas dia. hehe semua aci dalam plastik lagi. kihkihhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiks.sheila ada masa ag.kite nie counting dah sabar tengok anak...semua kalau boleh nak siap dah.ni pun hari2 dok tanya husband bila nak pasang katil baby kat sebelah katil kite.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-