Skip to main content

M2B : Check List Barang Mommy dan Baby ke Hospital

Assalamualaikum...
Fuh.Fuh. After segala barang mommy dan baby dah siap lengkap dibeli.
Marilah berkemas pula barang-barang untuk ke hospital.

GL pun kawan kite yang tolong print, dah dapat pun hari ahad lepas.
Alhamdulillah kite punya beg dah siap-siap since dah ada yang menegur perut pun macam dah turun, bahagian bawah ari-ari tu mula rasa senak kala baby kicking, dan berjalan lebih (which before kite tak rasa begitu pun).



My listing for short vocation at hospital as below, let's check it out!

**Kalau ada missing dalam list kite ni, do info k kekawan.


DADDY SHOULD CARE :

i) Pendaftaran mummy di labour room
  1. Kad Pengenalan
  2. Buku Merah Ibu Mengandung
  3. Guarantee Letter
  4. Surat / Kad Nikah (my friends kata sesetengah hospital mintak)
ii) Persediaan kelahiran baby (labour room)
  1. Pakaian baby - 1 pasang
  2. Mitten & Booties 
  3. Pampers
  4. Bedung baby
MOMMY BAGS :
  1. Tuala
  2. Toileterries (sabun, berus gigi, ubat gigi, pencuci muka, deodorant, sikat, getah rambut)
  3. Stokin - 2 pasang
  4. Sweater - 1 helai
  5. Kain batik - 2 helai
  6. Tudung instant - 2helai
  7. T-shirt - 2 helai
  8. Skirt (untuk balik rumah) -1 helai
  9. Nursing blouse  (untuk balik rumah)  - 1 helai
  10. Maternity pad -1 pack
  11. Nursing Pad - 5-10
  12. Panties  disposal -10 helai
  13. Horlick 3 in 1
  14. Termos
  15. Botol
  16. Tupperware
  17. Biskut/ Kurma / Air zam-zam
  18. Handphone 
  19. Powerbank
  20. Minyak mustajab / herbanika
  21. Beberapa  beg plastik ( Untuk isi baju kotor, letak uri sementara dibawa balik rumah dan sebagai tong sampah in case katil jauh dari tong sampah)
BABY'S BAG :
  1. Pakaian baby - 3 pasang
  2. Mitten & Booties - 3 pasang
  3. Tuala - 2 helai
  4. Pampers -10 keping
  5. Lampin - 3helai
  6. Selimut baby - 1 helai
  7. Wet Tissue
  8. Minyak telon
  9. Roll tissue
  10. Barut baby

Comments

  1. Assalamualaikum awak. tak sabarnya nak masuk labour room. mesti debor lain macam kan. semoga dipermudahkan ye awak~~~

    ReplyDelete
  2. boleh copy siap2 list ni..untuk rujukan..thanks sharing

    ReplyDelete
  3. @Sheila Salim - hehe...30+ week dok mimpi pasal bersalin. 35+week ni dah xder dah mimpi camtu.redha dah kot i will deliver a baby soon.

    @Princess Feyqa - welcome dear

    @misz sheyla - sharing is caring...hehehe.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-