Skip to main content

Timbang Thaqif 4bulan dan Pap Smear Ibu

Assalamualaikum...

2.9.2014,semalam, pergi timbang Thaqif (sepatutnya hari ni, tapi nurse KD telefon pada 1.9.2014 tu suruh pergi semalam sebab nak buat pap smear kite sekali).

Nak pergi klinik, pukul7 lagi dah siap-siap mandikan Thaqif semua. Lepas mandi tu, baru ibu terkedek-kedek isi susu semua.

4bulan, sekarang Thaqif dah 6.6kg. Tak naik banyak pun timbang, tapi naik jugak. Asal anak sihat cergas, ibu okey jer... 
Panjang :63cm, ukur lilit kepala :40cm.

Dah selesai part anak. Masa untuk check ibu pula.
Timbang ibu 45.5kg. (selamat kena bebel kat nurse)

Nurse ready suruh masuk bilik rawatan. Nurse nervous Thaqif nangis kalau kena tinggal, cakap bagi anak dekat abah la. 
Me :Owh, abah pergi breakfast.
Nurse: Bagi susu dulu la siap-siap.
Me : Okey.

Dah bagi susu botol, Thaqif yang nak mengantuk tu macam cool je lagi, tahan je mata dari tidur, kite confident je tinggal dia kejap.

Masuk bilik rawatan, tukar kain dan baring untuk pap smear tu.
Sakit ke? For me, tak adalah sakit, biasa je. (Ker kite jenis tahan sakit eh?) 
Dengar orang cerita kemain lagi pap smear tu menakutkan siap taruk gambar muncung itik tu kens. Over sangat. Padahal tak sampai 5minit pun dah selesai. 
Nurse masukkan alat muncung itik tu, pastu ambil tisu dalam tu sikit je pun. 
So no worries k!


Itu sahaja. call abah, terus ke pejabatlah kite. Thaqif nyenyak tidur on the carseat. Bagus sangat tak nangis.



Comments

  1. Assalamualaikum awak. sheila nak buat juga pap smear ni. cuma belum cari klinik yang ada doc perempuan. hhihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite buat kat KD je, nurse kat KD tu je buat.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-