Skip to main content

Motherhood : Finally the old teat go to the dustbin

Assalamualaikum...

Tajuk entri english terus...
Wehoo! Happy, excited, blessed and so relief!
Akhirnya... Thaqif dah boleh terima puting botol susu yang lain...

Ceritanya, pagi semalam tu kite tawakal jelah letak puting botol susu baru [cap fitty-jenis sama puting favourite Thaqif itu]. Ini sebab dah tak tergamak langsung nak pakai teat yang kembang semangkuk tu,siap dah bergetah-getah rasanya dengan kulat susu yang tak mahu hilang dah walau di steril serta di bersihkan.

Dalam kereta, racun jelah abah, bebel cakap seperti sebab diatas tu. Abah pun terus cakap kat Thaqif, hari ni atok tak tukar doh hak tu jah ado. Nok tak se minum hak tu jah. Tok se minum lapar
Thaqif masa tu memang refuse jugaklah, kemam mulut protes tak mo teat itu, siap sesembur susu bagai masa kite bagi. Sikit nak panic jugak masa tu risau nanti kang Thaqif melalak time on the way balik rumah berdua dengan atoknya sebab tak mo teat tu.  Zikir, doa, tawakal sahajalah ibu mampu buat.

Petang, masa Thaqif datang ambil kite kat tempat kerja, dia eekkkekk nak duduk dengan ibu. Thaqif tengah lapar. Bagi botol srutttsrutt jer dia layan botol. Normal, ada ibu tak mo botol dah, ni pelik. Hahaha... Saja nak tunjuk kat ibu dia okey dengan puting baru letew. Ololo... good boy sangat anak ibu yer.

Maka balik rumah, malam juga secara rasmi teat lama itu dihantar ke tong sampah. Jasamu dikenang teat. bye!

Pagi tadi terus bagi 2botol boh teat baru. Bagi Thaqif gilir-gilir guna sebab tak mahu biar pisang berbuah buat kali kedua, ambil masa nak tukar teat. So kalau dok gilir-gilir 2-3 teat cap sama, dia boleh layan jelah untuk penukaran teat yang seterusnya.

Bila anak accept teat baru ni rasa macam nak berlari pegi econjaya beli 10 lagi teat tu... Over...Over sangat ibu ni..Hahahaha...

Kejap je anak ibu membesar...
Love you always #muhamadthaqifaiman

Comments

  1. Berkat kesabaran ibu akhirnya thaqif nk jg teat baru kan. Tahniah mama..well done ^^

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-