Skip to main content

Motherhood : Nursing In Public

Assalamualaikum...

Bila dah ada anak dan fully bf, harus la dah malas nak angkut ke sana ke mari botol susu bila susu badan ada.
Hihi. Orang tanya kite tak susah ke nak NIP? Eh, tak malu ke NIP? Nanti orang tengok semacam jer...
Haish! Buat apa malu, kite tengah buat pahala menyusukan anak sendiri kot. Sila bangga bila kita mampu menyusukan anak sendiri. Bersyukurlah Allah kurniakan susu badan yang melimpah-ruah sedangkan ada yang tak dapat nikmat itu. Yang tak mampu susukan anak sendiri dont be down, Allah mengatur yang lebih untuk kalian, insya-Allah.

Let me share my way while bringing my little one out.

1. Pakaian yang bersesuaian. BF Friendly.
i. Nursing Bra 
Penting memakai nursing bra yang sesuai dan selesa. That day, kite kan semangat shopping nursing bra yang murah itu. Rm9 sehelai tu, pastukan basuh few times terus macam kurang selesa dah, macam megembang gitu. Pakai jer mula la nak tercabut pin belakang, pastu walau dah pakai breastpad supaya tak basah ketika susu laju pun still leaking. Stress. Hohoho... Itu dulu, now fall in love with nursing bra avon yang nama trisdiana xsilap. Selesa jer. Terletak sentiasa, tak ada leaking-leaking susu lagi. Kikiki.

ii. (Disposable) Nursing pad/ breast pad.
- Ini wajib juga bila dah jadi ibu yang produce susu ni. Selalu bila susu penuh kan, mulalah basah baju maka gunalah breastpad bagi mengelakkan baju lencun. Untuk breast pad ni kite lebih suka guna disposable breastpad pigeon sahaja. Punyalah pemalaskan nak basuh-basuh yang washable tu serta tak selesa la bau susu masam bila pakai lelama (macam kain yang diperap air, tak jemur je rasa), tapi ada jer washable pakai waktu malam-malam, nak jimat. Untuk disposable breastpad ni kite sangat recommended brand pigeon sebab best sangat. Kite pernah guna brand pureen, akan berlaku leaking juga. Kite usual shopping online di babydash.com.my sahaja lagi murah dari manjaku.

iii. Baju bersesuaian. BF Friendly.
-Penting sangat ni. Bila anak dah bunyi haruslah nak cepat-cepat bagi dia calm, lagi-lagi bila in public right? So, sila pakai baju BF friendly. Banyak dah sekarang jual baju yang BF friendly ni. Alhamdulillah.
Tak ada bajet nak beli. No worries, kite pun ada sehelai je dress yang support BF friendly ni.
So, kite just recycle blaus yang ada button kat bahagian atas, atau kite prefer je pakai kemeja dengan singlet inside, or maxi without sleeve with blouse as top.

Kemeja dengan singlet inside memang sangat membantu kite. Sometimes, terlupa nak button after BF, maklumlah anak tengah membuas, nak kontrol anak jadi terus terlupa nak button baju. Dengan singlet inside, terus jadi macam oh memang sengaja stylo tak button. Yang sebenarnya lupa button. Pastu ken, orang selalu ingat kite memeluk Thaqif tidur je walhal kite tengah BF Thaqif.

Suggested untuk beli baju BF friendly,jubah/maxi/dress ite sangat recommended beli kat mumsluv. Bagi kite rekaannya genius, without button / zip tapi sungguh selesa. Harga pricy sikit bagi kite, that why mampu beli sehelai saja itupun beli time sale sajoo.

I own this one!


2.Plan tempat nak pergi.
- So before keluar, haruslah ada plan nak ke mana semua, of course we can imagine dimana ada kemudahan etc, jarak perjalanan. Daripada plan tempat nak pergi kita boleh atur perjalanan BF baby juga. 
Macam kite, kalau nak ke mall 1/2 jam dari rumah. Kite akan make sure Thaqif menyusu puas-puas dalam kereta sampai tertidur. I like! Once dah sampai, baby ceria dah sebab kenyang, sometimes masih terus tidur lagi. Hihi. 

3. Alert senggang masa anak menyusu.
- Alert senggang masa anak menyusu. Penting jugak, supaya kite tak leka sangat bershopping, pastu tetiba anak melalak dah panik nak cari tempat yang sesuai semua ken.
Macam Thaqif, 1 1/2jam-2 jam sekali dia menyusu. So since dalam kereta sudah kenyang, sila la shopping dengan berhemah dalam masa 1 1/2jam itu. 1/2 jam kemudian tu masa santai mengintai ruangan menyusu / tempat duduk etc yang sesuai untuk menyusukan anak. Sejak jadi ibu ni 2jam kat luar tu dah hebat sangat, dah memang jam kedua ni akan dok kat meja restoran untuk makan dah sambil menyusukan anak.

4. Nursing cover
- Untuk cover apa yang patut. Ni untuk korang yang selesa menggunakannya. Kite tak prefer guna ni, rimas, pastu pemalas nak lipat balik bila dah selesai guna serta rasa lebih menarik pandangan yang tak sepatutnya. So, kite hanya bergantung pada pakaian yang bersesuaian.




Comments

  1. Nursing bra dr fabolous mom dan baju menyusu dr butik syazara mmg selesa.

    Nursing cover pki awal2 dulu ms ank sulong je..skrg dah ank 3 x pki dah..:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-