Followers

Wednesday, 19 November 2014

Motherhood : Tips Atasi Batuk dan Selsema

Assalamualaikum...

Musim terkujuh dah bermula.
So virus demam, selsema dan batuk mula menular dikalangan kita semua.
Kite pulak jenis liat sangat nak makan ubat. Tak suka bergantung pada ubat so much.
Pastu ada anak kecik pulak. Adoi. Resah jugak risau anak selsema, demam, batuk.
Here, kite kongsikan cara kite amalkan bila selsema dan batuk.

Untuk batuk, minum 1 sudu besar madu  dicampur dengan perahan 1 hiris limau nipis. Minum 3x sehari. Insya-Allah batuk akan berkurangan.

Selsema, paling tak seronok bila hidung tersumbat, nak tidur malam pun terganggu. Sapu minyak herbanika mustajab sapu di belakang kedua-dua cuping telinga, belakang tengkuk dan diubun-ubun. Insya-Allah hidung tak tersumbat lagi. Tidur lena je.

So far kite amalkan menjadi. Even, bila Thaqif selsema dan batuk pun kita buat yang sama cuma bancuhannya 2sudu madu bersama 1 hirisan limau nipis. Bagi 3x sehari juga tapi dalam kuantiti 1.5ml sahaja sekali bagi. Lebihan bancuhan tu simpan dalam peti ais.

Musim hujan ni, kite amal bagi Thaqif 1/2 sudu teh madu asli jer. Madu kan sifatnya panas, so kira bagus la hujan-hujan bagi badan Thaqif panas sikit. Since Thaqif dah makan ni, kite juga tambah PEVOO dalam solid food dia.

Dulu anti panadol, tetapi sejak ada anak ni, bila ada ura-ura nak demam ibu lelaju telan panadol dah sebab tak nak jangkit ke anak pulak.


2 comments:

  1. Penadol x elok amal. Better ganti ambik stp hari vit c dan garlic.

    Kalo ibu demam, boleh je menyusu. Baby akn build up imun sistem dgn kondisi ibu tersebut.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ ingatkan kite.amek penadol bila rasa mcm nak demam kuat.kalau nak selsema biasa2 camtu kite just minum Qaseh Gold dan PEVOO sahaja.

      Delete