Skip to main content

Motherhood : Tips Atasi Batuk dan Selsema

Assalamualaikum...

Musim terkujuh dah bermula.
So virus demam, selsema dan batuk mula menular dikalangan kita semua.
Kite pulak jenis liat sangat nak makan ubat. Tak suka bergantung pada ubat so much.
Pastu ada anak kecik pulak. Adoi. Resah jugak risau anak selsema, demam, batuk.
Here, kite kongsikan cara kite amalkan bila selsema dan batuk.

Untuk batuk, minum 1 sudu besar madu  dicampur dengan perahan 1 hiris limau nipis. Minum 3x sehari. Insya-Allah batuk akan berkurangan.

Selsema, paling tak seronok bila hidung tersumbat, nak tidur malam pun terganggu. Sapu minyak herbanika mustajab sapu di belakang kedua-dua cuping telinga, belakang tengkuk dan diubun-ubun. Insya-Allah hidung tak tersumbat lagi. Tidur lena je.

So far kite amalkan menjadi. Even, bila Thaqif selsema dan batuk pun kita buat yang sama cuma bancuhannya 2sudu madu bersama 1 hirisan limau nipis. Bagi 3x sehari juga tapi dalam kuantiti 1.5ml sahaja sekali bagi. Lebihan bancuhan tu simpan dalam peti ais.

Musim hujan ni, kite amal bagi Thaqif 1/2 sudu teh madu asli jer. Madu kan sifatnya panas, so kira bagus la hujan-hujan bagi badan Thaqif panas sikit. Since Thaqif dah makan ni, kite juga tambah PEVOO dalam solid food dia.

Dulu anti panadol, tetapi sejak ada anak ni, bila ada ura-ura nak demam ibu lelaju telan panadol dah sebab tak nak jangkit ke anak pulak.


Comments

  1. Penadol x elok amal. Better ganti ambik stp hari vit c dan garlic.

    Kalo ibu demam, boleh je menyusu. Baby akn build up imun sistem dgn kondisi ibu tersebut.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ ingatkan kite.amek penadol bila rasa mcm nak demam kuat.kalau nak selsema biasa2 camtu kite just minum Qaseh Gold dan PEVOO sahaja.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-