Skip to main content

#muhamadthaqifaiman 1st solid food.

Assalamualaikum...

Dah dua minggu pun mula solid food pada my dear #muhamadthaqifaiman.
Kemain aritu dilema semendang nak bagi apa memula kat anak.
Atok kata bagi bubur dulu, sisters pun suggest bubur dulu.
Ibu macam pasrah nak follow family suggestion je sebab logik jugak sometimes dia dah rasa manis buah, sayur nanti time nak mula bubur dia macam tak nak pulok [bubur kosong, rasa tawar je]. At same time, daripada pembacaan kite mesti mula dengan buah-buah sebab tak nak perut baby terkejut etc. Which should I follow...

On the day, nekad follow the family suggestion, kebetulan masa hari nak mula tu hari anak pergi klinik, tanya nurse semua. She said bubur okey jer, tapi blend kasi halusssssssss.

Balik rumah kemain masak bubur, guna pulak beras siam, jenuh tunggu la biji nasi pecah, 4x tambah air pun tak jugak hancur lagi. 
Pastu tak sabar sangat dah, terus blend avacado. Try the avacoado, it just feel plain je lemak-lemak jer tak rasa manis ke apa.
Solid food pertama #muhamadthaqifaiman ialah puree avacado.
He loves it. Berebut-rebut sudu dengan ibu...

Tapi kan dia asyik poopoo saja hari tu, 3-4 kali versi cair. Kite pun macam eh okey ke begini? Normal ke? Risau.
Bukan apa, kite study pasal solid food, tak de pulak pengetahuan pasal poopoo ni. ngeee...
Disebabkan kite risau masalah poopoo itu tak normal, tak mampu nak teruskan 4days rules, next day kite bagi bubur nasi la. Poopoo 1-2kali saja. Kite rasa itu normal la. So sepanjang minggu lalu bagi bubur sahaja.

Punya tahap #muhamadthaqifaiman suka nak makan, nampak je bekas makanan tu dia dah ekkekk tak menyabar nak makan.
Happy sangat tengok Thaqif tak sabar untuk suapan seterusnya. Bersungguh-sungguh makan.
Bila dia kenyang  dan tak nak makan, memang dia buat tak tahu jer, tak bukak mulut langsung walaupun sudu lalu depan mata. Cerdiknya anak ibu.

Minggu kedua try balik bagi puree avacado tu since ada lagi. Thaqif refused. Combo dengan bubur, terlebih avacado pun refused. Pandai dah rasa. Tetiba ken tak nak walhal itulah menu pertama dia.
Takpelah, husband kata try slowly, bagi sikit-sikit sahaja.
Slowly try, 1tb avacado+2tb bubur, he accept. Happy eating.

Sabtu, 8 Nov terajin buat stok puree untuk anakda, carrot, brokoli, pear dan epal...


Trying carrot+bubur. Reaksi pelik seketika then baru hmm ok... makan.

Sabtu, 15 Nov membuat stok bubur pulak.



Oh, since boleh makan, atok so excited, on second day Thaqif start solid food

Abah : oh dah makan lepas ni boleh suap macam-macam la. Tadi opah makan nasi, dia nak suap dia jugak tapi penyek dulu la nasi tu. Nanti boleh makan roti, biskut...Cikades tak boleh makan. Aiskrim tak pe.
Me : *__*' (rasa nak pitam pun ada- tak tahu nak terangkan macam mana dengan abah) Jangan suap kopi kat Thaqif (normally he do with his other grandchildren before this).
Abah : Kopi tak suap.
Me : Bagitahu je. For Thaqif no manis, no masin lagi. Sugar and salt big NO. Cik yam (my aunt) kata sebelum setahun jangan ajar benda manis semua tu nanti dia pilih makan. Manis buah camtu tak pelah. Macam air manis ke apa tu tak boleh.
Abah : ---- (rasa bersalah letew)

In other conversation,

Abah : Sibuk sekarang Thaqif nak rebut makan bila tengok Arash makan nugget.
Me : Jangan bagi makan(kite panic kejap pastu cool balik) Kalau boleh, kita makan jangan cepat suap Thaqif dengan benda kita makan, nanti mulalah dia tak nak makan makanan dia. Biar je dia set mind dia boleh makan makanan dia sahaja. Tu ajar bagi bubur, biar dia besar selalu pilih nasi dahulu - benda kenyang berbanding jajan.
Abah : [angguk] duduk dengan atok kena ada aturan. Makan 3x sehari je, setakat bekal yang ada je. Nanti besar,pandai makan sendiri atok bagi makan 1senduk je sekali makan, tak nak nanti jadi besar sangat. Hudoh.
Me : ^__^

  The conclusion :

Untuk menegur, dan menegaskan YES/NO pada anak kite thru our family members, gunakan cara halus dan terangkan dalam cara mudah difahami. Dalam hal abah kite, kite highlight bahagian takut thaqif memilih makan. Syukurlah abah memahami...

Everyday, kite bekalkan Thaqif 1 bekas kecik bubur (about 2oz), itu abah buat 3x makan. Kira sekali makan 1-2sudu besar bubur+susu sahaja. Pagi sebelum mandi, tengah hari, dan sebelum mandi petang.

 Adakah over sangat bagi banyak kali dalam sehari? 2oz per day normal ke baby makan?
[mommy berpengalaman tolong jawab yer, im still learning] 

Comments

  1. Utk ank yg baru start mkn ie umo 6 bln. Sekali sehari mkn dah cukup.

    Sbb dia baru mula nk rasa mknn. Sistem penghadaman baru nk start bekerja.

    Naik 7 bln ke atad bole start 2-3 kali sehari mkn.

    6 bln 2 oz byk jg. Tp kalo dia x de sembelit, x cranky ok jer. Teruskan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite mmg mula dengan 1x sehari jer.pstu hari keje dok ngn abah kite, abah lorh bagi 3x.so kite xdpt ckp ape la... tapi so far thaqif poopoo ok, tak de masalah pn.rasanya ok la.

      Delete
  2. baby 6bulan makan sekali je sehari.. 2oz dh cukup dh tu.. =)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum awak. lagi seminggu je lagi adam dah boleh makan. berdebar juga hati ni. ahhaha excited pun ye. ohh sehari makan sekali je. baikkkk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syokk tengok anak makan...ibu pun jadi semangat nak memuree dan masak bubur.

      Delete
  4. haaa..sama la dgn saya sekarang tgh konfius ni
    sbb kalau ikut 4 rules tu mula dgn epal.skrg epal kan tgh panas.

    ingt nak mula dgn kurma je la dulu..
    semalam ada juga survey avokado..

    kalau tnya mak mmg soh bagi bubur je..

    thanks dear berkongsi ilmu ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-