Skip to main content

Bergedil Ayam vs Sandwich Sardin...

Assalamualaikum...

Menu breakfast pagi semalam... 
Saja bikin throwback sikit...


Minggu ini Thaqif makan bermenukan sup ayam. Ayam sampai 5 ketul ibu Thaqif masak tu tak terhabis pun dimakan anak. Daripada simpan lama-lama isi ayam sup itu, kentang pun bergolek-golek je kat dapur itu. Marilah kite gentel bergedil kata kite didalam hati... Motif? Terliur je tengok bergedil dekat kedai nasi kukus itu, geram nak beli tapi bergedil itu tak de rasa ayam pun RM1.40 seketul. Rasa menggigil je tangan kite nak bayor. Pastu makan pun jimat-jimat tak nak cepat habis. Kikiki.
Baik buat sendiri laaaa...

Bahan-bahan : 
Ubi kentang 5 biji potong nipis dan goreng (kite rebus je kasi empuk)
1 biji bawang besar/ bawang holland dadu
Segenggam bawang goreng
1 sudu lada sulah/lada hitam
Daun bawang (kite ganti masuk 1 biji cili merah cincang)
Isi ayam goreng dicarik-carik (kite guna isi ayam lebihan masak sup je)
Telur

Cara-caranya :
1. Tumis bawang yang didadu.
2. Kentang di lenyek. Masukkan ayam+ bawang yang ditumis+bawang goreng+lada sulah+cili merah. Gaul sebati.
3. Bentukkan bulat-bulat sesuai citarasa, kite bulat kecil-kecik sebesar nugget je.
4. Celup telur dan goreng.

Mudah dan senang je kan?
Sedap dan cukup rasa ayam, dah macam nugget dah plak kata officemates kite.

Later Thaqif dah ada gigi, boleh adjust resepi dan buatkan bergedil ni sebagai finger food untuk Thaqif pulak.


Dah plan baik punya dengan officemate lunch semalam mo pergi makan nasi ayam kat bandar KB itu. Pagi haruslah breakfast light-light je (sokmo makan nasi berlauk terus pagi-pagi, tak amek lunch). Depa bagi idea makan roti canai je pagi tu. Ibu menyusu, mana pass makan roti canai kosong je, jammed la kilang nanti tak cukup minyak. Teringat pulok, sardin dari bantuan banjir masih ada, maka kite buat sardin, korang carilah roti okey.

Bahan-bahan : 
1 tin besar sardin
1/2 biji bawang besar didadu
5ulas bawang putih dicincang
5biji cili padi
1 biji limau nipis
2 biji tomato didadu(tak letak pun takpe)

Cara-cara :
Ikan sardin, di buang tulang dan hancurkan. Ambil ikan je, kuah sardin tak diguna.
Tumis bawang besar dan bawang putih serta cili. Masukkan isi ikan sardin. Masukkan tomato. Kacau dan masak biar agak kering (tak berapa kering pun sebab tomato berair). Tutup api, perahkan air limau nipis. Kacau sebati. Angkat dan sedia untuk ngappp!

Tujuan limau nipis untuk elak bau hanyir ikan sardin itu, lagipun kite suka sardin pedas dan masam-masam. Yummy.
Selamat mencuba!


Comments

  1. Begedil sedapnye...sarfin buat sandwich sedap. Mkn dgn roti mmg kenyang..

    ReplyDelete
  2. Wah...rajin2..terus terliur nk bergedil jugak..okey..bahan2 ada dah ni..nk wat jugaklah...

    ReplyDelete
  3. sedapnyaa bergedil. lama tak makan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat cari bahan nanti buat jugak bergedil.hihi

      Delete
  4. memang mahal orang jual begedil sekarang..kemain hambek huntung kannn..benci tau..!!
    buat sendiri harusss puas hati kan kan kan =)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-