Bergedil Ayam vs Sandwich Sardin...

Assalamualaikum...

Menu breakfast pagi semalam... 
Saja bikin throwback sikit...


Minggu ini Thaqif makan bermenukan sup ayam. Ayam sampai 5 ketul ibu Thaqif masak tu tak terhabis pun dimakan anak. Daripada simpan lama-lama isi ayam sup itu, kentang pun bergolek-golek je kat dapur itu. Marilah kite gentel bergedil kata kite didalam hati... Motif? Terliur je tengok bergedil dekat kedai nasi kukus itu, geram nak beli tapi bergedil itu tak de rasa ayam pun RM1.40 seketul. Rasa menggigil je tangan kite nak bayor. Pastu makan pun jimat-jimat tak nak cepat habis. Kikiki.
Baik buat sendiri laaaa...

Bahan-bahan : 
Ubi kentang 5 biji potong nipis dan goreng (kite rebus je kasi empuk)
1 biji bawang besar/ bawang holland dadu
Segenggam bawang goreng
1 sudu lada sulah/lada hitam
Daun bawang (kite ganti masuk 1 biji cili merah cincang)
Isi ayam goreng dicarik-carik (kite guna isi ayam lebihan masak sup je)
Telur

Cara-caranya :
1. Tumis bawang yang didadu.
2. Kentang di lenyek. Masukkan ayam+ bawang yang ditumis+bawang goreng+lada sulah+cili merah. Gaul sebati.
3. Bentukkan bulat-bulat sesuai citarasa, kite bulat kecil-kecik sebesar nugget je.
4. Celup telur dan goreng.

Mudah dan senang je kan?
Sedap dan cukup rasa ayam, dah macam nugget dah plak kata officemates kite.

Later Thaqif dah ada gigi, boleh adjust resepi dan buatkan bergedil ni sebagai finger food untuk Thaqif pulak.


Dah plan baik punya dengan officemate lunch semalam mo pergi makan nasi ayam kat bandar KB itu. Pagi haruslah breakfast light-light je (sokmo makan nasi berlauk terus pagi-pagi, tak amek lunch). Depa bagi idea makan roti canai je pagi tu. Ibu menyusu, mana pass makan roti canai kosong je, jammed la kilang nanti tak cukup minyak. Teringat pulok, sardin dari bantuan banjir masih ada, maka kite buat sardin, korang carilah roti okey.

Bahan-bahan : 
1 tin besar sardin
1/2 biji bawang besar didadu
5ulas bawang putih dicincang
5biji cili padi
1 biji limau nipis
2 biji tomato didadu(tak letak pun takpe)

Cara-cara :
Ikan sardin, di buang tulang dan hancurkan. Ambil ikan je, kuah sardin tak diguna.
Tumis bawang besar dan bawang putih serta cili. Masukkan isi ikan sardin. Masukkan tomato. Kacau dan masak biar agak kering (tak berapa kering pun sebab tomato berair). Tutup api, perahkan air limau nipis. Kacau sebati. Angkat dan sedia untuk ngappp!

Tujuan limau nipis untuk elak bau hanyir ikan sardin itu, lagipun kite suka sardin pedas dan masam-masam. Yummy.
Selamat mencuba!


Comments

  1. Begedil sedapnye...sarfin buat sandwich sedap. Mkn dgn roti mmg kenyang..

    ReplyDelete
  2. Wah...rajin2..terus terliur nk bergedil jugak..okey..bahan2 ada dah ni..nk wat jugaklah...

    ReplyDelete
  3. sedapnyaa bergedil. lama tak makan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat cari bahan nanti buat jugak bergedil.hihi

      Delete
  4. memang mahal orang jual begedil sekarang..kemain hambek huntung kannn..benci tau..!!
    buat sendiri harusss puas hati kan kan kan =)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1