Skip to main content

Chicken Soup for #muhamadthaqifaiman

Assalamualaikum...

Bila ibu dah masuk dapur memasak untuk anak tersayang. Semua pun boleh okey...
Ibu pun kind of bored asyik masak bubur kosong + puree buah/sayur untuk Thaqif. Pasta bolongonese pun dah pass. Now, new phase chicken soup. Pheww...
Dah perkenalkan ayam untuk Thaqif bersama pasta bolongonese itu. 
Maka, kini jadikan ayam itu sebagai perasa utama. Sup ayam.

Masak sup ni sap-sap soi jer... Kite masak sambil layan Thaqif ekkekk nak tidur. Saja nak cakap betapa cepat dan senangnya nak masak sup. Kahkahkah...

Bahan-bahan :
1. Ayam 1 ekor (kite buat 5ketul ayam jer- buat bebanyak bukan makan habis pun)
2. Bawang holland 1 biji
3. Bawang putih 5 ulas
4. Halia 2 inci
5. 4sekawan (sup bunjut pun boleh-all in 1 bunjut)
6. 2batang carrot
7. 2 batang saleri
8. Sedikit minyak zaitun untuk menumis (kite terguna minyak biasa jer pasal kalut dengan Thaqif ekkekk nak tidur tu)

Cara-caranya :
 Tumis bawang putih+bawang merah+4sekawan (letak sup bunjut pun boleh)+halia.  Masukkan air sepenuh periuk. Campak ayam, carrot, saleri. No salt, no sugar please, enough with carrot and celery as flavour.Masak hingga air tinggal separuh(adalah lebih baik hingga isi ayam semua tertanggal sendiri dari tulang). 

**Kite sangat lebihkan bawang putih dan halia,  bagus untuk antibodi kuat katanya... Pencegahan yang berjaya kala anak kite tengah mood bengkak gusi nak keluar gigi. Semoga jangan demam ye anak.

Hari pertama kasi bubur+ayam+saleri+carrot blend + sup ayam.  Agak be3kuahlah. Atok kata Thaqif slow sikit makan. Memang perati je Thaqif kurang sangat makan makanan cair gitu. Kentang lecek pun lagi laju makan yang kosong berbanding yang campur dengan susu ibu.

Hari kedua, kite masak pasta+sup ayam+ayam+saleri+carrot (blend semua,sup kurangkan sikit). Thaqif makan sampai habis.

Today, kite bagi kentang+ayam+saleri+carrot blend + sup ayam. Reaksi tak tahu lagi la. Hope okeylah, sebab kentang one of his favourite. Kalau tak back to pasta la besok. Yummy!

Confuse jugak, adakah sebab pasta atau sebab sup Thaqif finish the food of second day tu. Beginilah bila ada anak, kena try n error jugak apa yang anak suka dan tidak suka. Ibu kena lebih kreatif la dalam menghidangkan menu untuk anak.

Anything, I still love my job as a mum to my son, cooking for him watching he growing daily. It most precious moment. Oh! Son, please don't grow to fast, ibu will miss to hug you with my whole arms.  

 Kiri, carrot+celery blend. Tengah sup ayam. Kanan, isi ayam - which dah selamat jadi menu breakfast ibu pagi ni. Kikiki...

Sup ayam nampak berminyak. No worries, put in fridge, dah agak beku, boleh remove minyak itu dengan mudah, then panaskan semasa nak hidangkan kepada anak.

Comments

  1. Assalamualaikum. wahh sedapnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam...
      soon adam pun boleh makan chicken soup air tangan umi-nya.hihi...

      Delete
  2. wahh. sejak thaqif makan solid food macam macam mama dia masak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak masak untuk suami jauh benorr...masak untuk anak pun jadilah

      Delete
  3. Thaqif x suka yg lembut2 dah kot, nak texture mknn yg keras2 sket dah kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah.tapi kalau kasi nasi tu nanti dia telan jer.

      Delete
  4. ada msk rajin msk utk anak smpi husband kata dia terbiar xmasakkn utk dia..kahkahkah.. ok, nt nk try sup ayam ni.. blh x cmpur dgn bubur nasi?

    ReplyDelete
  5. hihi...mcm tu pun boleh?
    boleh jer campur dengan bubur nasi...Thaqif kurang ckit makan dengan bubur nasi, dengan pasta je laju.

    ReplyDelete
  6. Ni feveret azwa..slalu je cik mah wat...sedap..mak tumpang skalai..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-