Chicken Soup for #muhamadthaqifaiman

Assalamualaikum...

Bila ibu dah masuk dapur memasak untuk anak tersayang. Semua pun boleh okey...
Ibu pun kind of bored asyik masak bubur kosong + puree buah/sayur untuk Thaqif. Pasta bolongonese pun dah pass. Now, new phase chicken soup. Pheww...
Dah perkenalkan ayam untuk Thaqif bersama pasta bolongonese itu. 
Maka, kini jadikan ayam itu sebagai perasa utama. Sup ayam.

Masak sup ni sap-sap soi jer... Kite masak sambil layan Thaqif ekkekk nak tidur. Saja nak cakap betapa cepat dan senangnya nak masak sup. Kahkahkah...

Bahan-bahan :
1. Ayam 1 ekor (kite buat 5ketul ayam jer- buat bebanyak bukan makan habis pun)
2. Bawang holland 1 biji
3. Bawang putih 5 ulas
4. Halia 2 inci
5. 4sekawan (sup bunjut pun boleh-all in 1 bunjut)
6. 2batang carrot
7. 2 batang saleri
8. Sedikit minyak zaitun untuk menumis (kite terguna minyak biasa jer pasal kalut dengan Thaqif ekkekk nak tidur tu)

Cara-caranya :
 Tumis bawang putih+bawang merah+4sekawan (letak sup bunjut pun boleh)+halia.  Masukkan air sepenuh periuk. Campak ayam, carrot, saleri. No salt, no sugar please, enough with carrot and celery as flavour.Masak hingga air tinggal separuh(adalah lebih baik hingga isi ayam semua tertanggal sendiri dari tulang). 

**Kite sangat lebihkan bawang putih dan halia,  bagus untuk antibodi kuat katanya... Pencegahan yang berjaya kala anak kite tengah mood bengkak gusi nak keluar gigi. Semoga jangan demam ye anak.

Hari pertama kasi bubur+ayam+saleri+carrot blend + sup ayam.  Agak be3kuahlah. Atok kata Thaqif slow sikit makan. Memang perati je Thaqif kurang sangat makan makanan cair gitu. Kentang lecek pun lagi laju makan yang kosong berbanding yang campur dengan susu ibu.

Hari kedua, kite masak pasta+sup ayam+ayam+saleri+carrot (blend semua,sup kurangkan sikit). Thaqif makan sampai habis.

Today, kite bagi kentang+ayam+saleri+carrot blend + sup ayam. Reaksi tak tahu lagi la. Hope okeylah, sebab kentang one of his favourite. Kalau tak back to pasta la besok. Yummy!

Confuse jugak, adakah sebab pasta atau sebab sup Thaqif finish the food of second day tu. Beginilah bila ada anak, kena try n error jugak apa yang anak suka dan tidak suka. Ibu kena lebih kreatif la dalam menghidangkan menu untuk anak.

Anything, I still love my job as a mum to my son, cooking for him watching he growing daily. It most precious moment. Oh! Son, please don't grow to fast, ibu will miss to hug you with my whole arms.  

 Kiri, carrot+celery blend. Tengah sup ayam. Kanan, isi ayam - which dah selamat jadi menu breakfast ibu pagi ni. Kikiki...

Sup ayam nampak berminyak. No worries, put in fridge, dah agak beku, boleh remove minyak itu dengan mudah, then panaskan semasa nak hidangkan kepada anak.

Comments

  1. Assalamualaikum. wahh sedapnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam...
      soon adam pun boleh makan chicken soup air tangan umi-nya.hihi...

      Delete
  2. wahh. sejak thaqif makan solid food macam macam mama dia masak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak masak untuk suami jauh benorr...masak untuk anak pun jadilah

      Delete
  3. Thaqif x suka yg lembut2 dah kot, nak texture mknn yg keras2 sket dah kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah.tapi kalau kasi nasi tu nanti dia telan jer.

      Delete
  4. ada msk rajin msk utk anak smpi husband kata dia terbiar xmasakkn utk dia..kahkahkah.. ok, nt nk try sup ayam ni.. blh x cmpur dgn bubur nasi?

    ReplyDelete
  5. hihi...mcm tu pun boleh?
    boleh jer campur dengan bubur nasi...Thaqif kurang ckit makan dengan bubur nasi, dengan pasta je laju.

    ReplyDelete
  6. Ni feveret azwa..slalu je cik mah wat...sedap..mak tumpang skalai..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman membeli di 11street.my