Followers

Wednesday, 14 January 2015

MOTHERHOOD : DIAPER BAG

Assalamualaikum...

Sekian lama nak berkongsi tentang diaper bag, tapi asyik pending...
Jemput cuci mata tengok diaper bag Thaqif.


Beg beli kat kedai RM2 sahaja. Actually belum memenuhi citarasa ibu pun beg in tapi sebab RM2, beli jelah, nanti dah jumpa yang sesuai jiwa baru tukar.

Isiannya :
1. 2pcs diapers
2. 1 bodysuit (pakaian malam)
3. 1 jumpsuit(pakaian siang)
4. Towel kecil
5. Toileteries (pencuci botol, toptotoe wash, minyak angin, minyak zaitun dan baby wipes)
6. Baby bites (Doakanlah lepas ni cepat-cepat diganti pada homemade baby cookies)

Kite bawak bodysuit, dan jumpsuit sahaja, senang 1pcs je, tak payah pening nak pikir seluar mana, baju mana, bila malam nak fikir stokin bagai ken.  Kite tak suka complicated.
Toileteries, wipes itu sebenarnya dah tak valid guna since anak makin membesar, better terus basuh bontot dengan air paip sahaja untuk kebersihan, pernah dengar ustaz don kata, guna wipes tak menyucikan najis, lagi-lagi untuk anak yang sudah mula makan. Tapi kite masih bawa wipes untuk lap tangan bila selesai makan etc.
Minyak zaitun wajib dibawa ke mana-mana untuk kegunaan on the spot, campur dalam makanan, dan sapu ke seluruh badan Thaqif, sapu jugak pada ubun-ubunnya untuk mengelakkan gangguan syaitan. 
Menurut Sabda RASULULLAH SAW dari Hadith Riwayat Ibnu Majah dan Baihaqi; “Minumlah Minyak Zaitun dan berminyak (sapu) dengannya kerana ianya dari pohon yang diberkati. Di dalam riwayat lain menjelaskan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda : “Barangsiapa menggosok (badannya)dengan minyak zaitun ,syaitan tidak akan mendekatinya”.

Baby bites itu penting dibawa. Thaqif sekarang cepat bosan kalau dok dalam kereta, dia nak memanjat nak capai semua benda dan jika dihalang berbuat demikian he will scream and cry. T__T.
Baby bites akan keluar berbakti kala Thaqif dah boring amat, tak dapat membuas. Bagi jer dia makan, dok diam la dak Thaqif tu...

So, diaper bag ini sentiasa bersedia untuk dibawa keluar. Sebaik sahaja balik dari jalan-jalan semua, kite akan pastikan beg ini di isi semula seperti dalam senarai. Kalau rasa keluar lama dari biasa pulak, kite akan add on 1pcs jumper +1pcs diapers lagi. Preparation, biar lebih, jangan tak cukup.



3 comments:

  1. Diaper bag is a must item bila keluar berjalan kan.

    ReplyDelete
  2. sm je isinya..tp biasa sy bw bju lebih, danish suka yak yak, pastu meleleh kena baju..kekeke

    ReplyDelete
  3. Papaglamz punya baby warne pink. hehe.. Yela gugurlz kn..

    ReplyDelete