Skip to main content

MOTHERHOOD : DIAPER BAG

Assalamualaikum...

Sekian lama nak berkongsi tentang diaper bag, tapi asyik pending...
Jemput cuci mata tengok diaper bag Thaqif.


Beg beli kat kedai RM2 sahaja. Actually belum memenuhi citarasa ibu pun beg in tapi sebab RM2, beli jelah, nanti dah jumpa yang sesuai jiwa baru tukar.

Isiannya :
1. 2pcs diapers
2. 1 bodysuit (pakaian malam)
3. 1 jumpsuit(pakaian siang)
4. Towel kecil
5. Toileteries (pencuci botol, toptotoe wash, minyak angin, minyak zaitun dan baby wipes)
6. Baby bites (Doakanlah lepas ni cepat-cepat diganti pada homemade baby cookies)

Kite bawak bodysuit, dan jumpsuit sahaja, senang 1pcs je, tak payah pening nak pikir seluar mana, baju mana, bila malam nak fikir stokin bagai ken.  Kite tak suka complicated.
Toileteries, wipes itu sebenarnya dah tak valid guna since anak makin membesar, better terus basuh bontot dengan air paip sahaja untuk kebersihan, pernah dengar ustaz don kata, guna wipes tak menyucikan najis, lagi-lagi untuk anak yang sudah mula makan. Tapi kite masih bawa wipes untuk lap tangan bila selesai makan etc.
Minyak zaitun wajib dibawa ke mana-mana untuk kegunaan on the spot, campur dalam makanan, dan sapu ke seluruh badan Thaqif, sapu jugak pada ubun-ubunnya untuk mengelakkan gangguan syaitan. 
Menurut Sabda RASULULLAH SAW dari Hadith Riwayat Ibnu Majah dan Baihaqi; “Minumlah Minyak Zaitun dan berminyak (sapu) dengannya kerana ianya dari pohon yang diberkati. Di dalam riwayat lain menjelaskan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda : “Barangsiapa menggosok (badannya)dengan minyak zaitun ,syaitan tidak akan mendekatinya”.

Baby bites itu penting dibawa. Thaqif sekarang cepat bosan kalau dok dalam kereta, dia nak memanjat nak capai semua benda dan jika dihalang berbuat demikian he will scream and cry. T__T.
Baby bites akan keluar berbakti kala Thaqif dah boring amat, tak dapat membuas. Bagi jer dia makan, dok diam la dak Thaqif tu...

So, diaper bag ini sentiasa bersedia untuk dibawa keluar. Sebaik sahaja balik dari jalan-jalan semua, kite akan pastikan beg ini di isi semula seperti dalam senarai. Kalau rasa keluar lama dari biasa pulak, kite akan add on 1pcs jumper +1pcs diapers lagi. Preparation, biar lebih, jangan tak cukup.



Comments

  1. Diaper bag is a must item bila keluar berjalan kan.

    ReplyDelete
  2. sm je isinya..tp biasa sy bw bju lebih, danish suka yak yak, pastu meleleh kena baju..kekeke

    ReplyDelete
  3. Papaglamz punya baby warne pink. hehe.. Yela gugurlz kn..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-