PERKEMBANGAN MUHAMAD THAQIF AIMAN 8 BULAN

Assalamualaikum...

06-05-2014 - 06-01-2015.
8 bulan sudah Muhamad Thaqif Aiman.

All the way going 8months, Thaqif grow a lot. Lebih laju mengheret badan, slowly mengangkat lutut untuk merangkak. Lutut boleh dah ke depan tapi tangan masih tak bergerak.
 Hewhew... Takpelah anak slow-slow belajar yer. (Ibu bersyukur je sebab tak la jenuh nak kejorrr...)

Favourite nak main sekarang ialah anak kunci, handphone, kertas dan remote control... Stress iĆ³lls kalau dia grab remote.Jenuh oii nak pujuk nak dapatkan semula remote itu. No rampas-rampas, nanti meraung bagai kena penampar 14kali. Plus, tak elok ken tunjuk perangai rampas-rampas ni nanti anak terikut-ikut pulak. Maka ibu terpaksa redha jelah tv itu jadi blank mahupun bersiaran bahasa tamil sekali pun bila anakda dapat remote. Takpe ibu layan je dengar lagu tamil... T__T

Suka sangat berendam, main air seangkatan dengannya. Kalau bukak baju Thaqif orang paling excited la dah set mind nak g mandi. Nak keluar bilik air adalah perkara yang  tak digemarinya.


Kalau dulu ada halangan macam bantal ke hape, dia pusing kot lain untuk mencapai matlamat dia, now dah pandai panjat  bantal, panjat ibu so dia redah jer semua.

Belajar untuk memanjat untuk berdiri.Rak kopiah atok port favourite untuk Thaqif bergantung supaya dapat berdiri. Konon hebat sangat nak berdiri bergantung pada walker, dapat sakit jelah bila walker moving and he fall down.
 ^__^' terpaksa panggil ayam tengok dia nangis baru diam.bhahaha...

Menyepah. Dah pandai sepah. Kite kemain letak toys dia kat walker dia, nanti dia gerak ke sana sini, dia buang satu per satu toys dia sepanjang perjalanan. Rak kopiah atok pun dia akan pergi sepah jugak. Pastu kejar rak kopiah yang sedia terangkut pada walker dia seperti gambar dibawah.


 Dah pandai buli ibu jugak, dia mostly susah nak tidur, nak main. Untuk elak dari terlelap, Thaqif akan menyusu sambil meniarap, kadang dok atas ibu pastu golek kiri kanan,pastu cubit-cubit ibu dan tiup perut ibu... 
T__T. Nasib baik ibu seorang yang penyabar...hikhokhik...

Membebel, itu hobinya, sometimes because we always repeat the same word again and again infront him, he response. Contoh kite cakap :Mana ayam ni? Ayam marilah sini Thaqif nak tengok ayam. Ayam buat apa tu? Ayam makan apa tu? Sedar-sedar ayam datang, Thaqif sebut ayam. Tapi once jelah, lepas tu suruh lagi diam seribu bahasa. Cuba dengan beberapa perkataan lain jugak, and yeah perkara sama jugak berlaku. Okey, ibu need  praktik cakap bahasa betul dan penuh supaya anak tak le pelat.

Dah kenal orang, memilih orang. Memilih sangat kalau orang duduk-duduk je dia tak mahu, kalau berdiri, berjalan, mahu le dia didukung. Grr... Perangai sangat...

24/12/2014 check-up berat 7.84kg, panjang 71cm. Nomnomnom sangat ini budak suka makan...


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1