Skip to main content

PERKEMBANGAN MUHAMAD THAQIF AIMAN 8 BULAN

Assalamualaikum...

06-05-2014 - 06-01-2015.
8 bulan sudah Muhamad Thaqif Aiman.

All the way going 8months, Thaqif grow a lot. Lebih laju mengheret badan, slowly mengangkat lutut untuk merangkak. Lutut boleh dah ke depan tapi tangan masih tak bergerak.
 Hewhew... Takpelah anak slow-slow belajar yer. (Ibu bersyukur je sebab tak la jenuh nak kejorrr...)

Favourite nak main sekarang ialah anak kunci, handphone, kertas dan remote control... Stress iĆ³lls kalau dia grab remote.Jenuh oii nak pujuk nak dapatkan semula remote itu. No rampas-rampas, nanti meraung bagai kena penampar 14kali. Plus, tak elok ken tunjuk perangai rampas-rampas ni nanti anak terikut-ikut pulak. Maka ibu terpaksa redha jelah tv itu jadi blank mahupun bersiaran bahasa tamil sekali pun bila anakda dapat remote. Takpe ibu layan je dengar lagu tamil... T__T

Suka sangat berendam, main air seangkatan dengannya. Kalau bukak baju Thaqif orang paling excited la dah set mind nak g mandi. Nak keluar bilik air adalah perkara yang  tak digemarinya.


Kalau dulu ada halangan macam bantal ke hape, dia pusing kot lain untuk mencapai matlamat dia, now dah pandai panjat  bantal, panjat ibu so dia redah jer semua.

Belajar untuk memanjat untuk berdiri.Rak kopiah atok port favourite untuk Thaqif bergantung supaya dapat berdiri. Konon hebat sangat nak berdiri bergantung pada walker, dapat sakit jelah bila walker moving and he fall down.
 ^__^' terpaksa panggil ayam tengok dia nangis baru diam.bhahaha...

Menyepah. Dah pandai sepah. Kite kemain letak toys dia kat walker dia, nanti dia gerak ke sana sini, dia buang satu per satu toys dia sepanjang perjalanan. Rak kopiah atok pun dia akan pergi sepah jugak. Pastu kejar rak kopiah yang sedia terangkut pada walker dia seperti gambar dibawah.


 Dah pandai buli ibu jugak, dia mostly susah nak tidur, nak main. Untuk elak dari terlelap, Thaqif akan menyusu sambil meniarap, kadang dok atas ibu pastu golek kiri kanan,pastu cubit-cubit ibu dan tiup perut ibu... 
T__T. Nasib baik ibu seorang yang penyabar...hikhokhik...

Membebel, itu hobinya, sometimes because we always repeat the same word again and again infront him, he response. Contoh kite cakap :Mana ayam ni? Ayam marilah sini Thaqif nak tengok ayam. Ayam buat apa tu? Ayam makan apa tu? Sedar-sedar ayam datang, Thaqif sebut ayam. Tapi once jelah, lepas tu suruh lagi diam seribu bahasa. Cuba dengan beberapa perkataan lain jugak, and yeah perkara sama jugak berlaku. Okey, ibu need  praktik cakap bahasa betul dan penuh supaya anak tak le pelat.

Dah kenal orang, memilih orang. Memilih sangat kalau orang duduk-duduk je dia tak mahu, kalau berdiri, berjalan, mahu le dia didukung. Grr... Perangai sangat...

24/12/2014 check-up berat 7.84kg, panjang 71cm. Nomnomnom sangat ini budak suka makan...


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-