Skip to main content

Biru Laut Oh Biru Laut

Assalamualaikum...

[ENTRI TERTUNGGAK]

Wah! Gaji Februari masuk awal disebabkan Tahun Baru Cina. Pheww... Urut dada fikir nak urus duit hingga hujung bulan Mac. Riau tau, takut terlebih berbelanja.

Dan sementelah tahun ini raya semakin cepat, sebagai penasihat kewangan keluarga kite decide gaji bulan ni asingkan sikit untuk beli baju raya keluarga, (our parents and I). Husband and Thaqif beli yang siap sudah le. Itu dekat raya baru dapat harga murah-murah dan banyak pilihan.

So, tanya abah 
Me : Baju raya tahun ni nak tema warna apa?
Abah : biru, biru laut tu.
Me : ok.

Tanya mertua tersayang, 
Me : Mak, tahun ni baju raya tema apa?
Mak : Tak tahu la, ikot la.
Me : Ok.

Jangan rumit-rumit, kita beli je tema sama untuk kedua-dua parents, barulah hidup aman damai, tak de cakar-cakar cakap I sayang sana lebih ke sini lebih ke.

Biru Laut. Oh. Biru Laut.
I bayangkan biru soft-soft gitu setenang air laut.
Maka saya beli la.
Dari kiri kepunyaan : abah-mak muda-ayah-mak.
^__^
Lega dah setel baju raya parents.

Balik kerja beria je muka confident dan bahagia giler bagi kain kat abah.
Abah ambil, tanya kain apa. Ku jawab, baju raya tahun ni.
Abah simpan dalam bilik.
Pastu keluar balik.
Dan tanya,
Abah : Biru laut ke macam tu? Bukan biru laut tu macam gelap sikit ke?
Me : Biru macam mana? -same time my heart T__T
Abah : Biru la, biru gelap-gelap tu.
Me : Macam tu ke (tunjuk bola thaqif)
Abah : Haah. Macam tu la.
Me : Biru laut ke tu? ^__^'




Okey bye, gaji Mac kite beli lagi kain warna biru laut seperti abah bayangkan.
Takpelah terlebih bajet janji abah gembira. 

Comments

  1. raya nak dekat dah, time time gini memang sesuai nak pilih warna apa nak pakai masa raya nanti hee :)

    ReplyDelete
  2. X pe bahagiakan parents dpt pahala...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-