Skip to main content

Preloved Baby Clothes

Assalamualaikum...

Dah jadi mak-mak begini la perangai ken. Membeli-belah untuk anak je walaupun duit tak ramai...
 Kepuasan sangat dapat melengkapkan keperluan anak.
<Flip my shawl>
This time membeli-belah yang murah-murah sajoo tapi banyak.
Biasalah scrolling down to group Babymall dan tertarik dengan preloved baby punya baju, jual kilo - 1 kg(10-15helai romper/jumpsuit) baru RM30 + postage RM7
<Jatuh rahang>
Memula. preloved/bundle. erm. nak ke tak, nak ke tak.
Namun, ku pikir-pikir.ku pikir-pikir. lelah. (eh termenyanyi pulaks)

Marilah berfikir dengan tenang :

1. Thaqif keep growing up, so kena beli baju sokmo. Pastu kalau nak beli baru, selalunya kite mencari yang comel puas hati terus, lagi nak murah (sebab nak beli bukan sehelai ja sebulan)
2. Since Thaqif dah lebih aktif bergerak sana sini, demand baju/seluar lebih la.Kejap-kejap comot. 3.Dok dengan atok selalu biarkan je Thaqif jelajah dapur, bawah meja semua. Pheww... Jika korang tengok seluar yang dibawa balik dari umah opah dia hari-hari. T__T. Jenuh sental.
4.Atok pun suka bawa Thaqif berjalan. So ibu kena la bekalkan baju lebih untuk setiap hari. Yer la kot nak pegi jalan pun main hentam je baju yang dah berlumuih air liur, comot situ sini.

Maka, kite borong jelah...

14 helai semuanya.

Nampak baru je jugak pasal biasalah baby-baby bukan pakai lama pun baju bajan ni semua.

Bila bagitau kakak, i'olls beli preloved je baju ni. Dia pun macam

wah!wah!
Kesal kot dulu zaman ore anak sulung beli baju mahal-mahal, masuk adik-adik beli yang murah-murah je, rasa tak adil plak dengan anak.

 Kite senyum jelah tak mampu jawab apa-apa. Ku tak daya nak memenuhi kehendak nafsu beli yang branded-branded baru punya hari-hari, kadang-kadang bolehlah.

preloved takpe janji ori. kahkahkah...






Comments

  1. Bundle pun takde salahnya..ikut poket masing ^^

    ReplyDelete
  2. sy pon belikan Aqil bj bundle ja utk pkai kt rumah & tmn sesejak dia mbesar bagai johan sihat sejak umo setahun ni.ada jenama gakkn?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-