Skip to main content

#MUHAMADTHAQIFAIMAN BERENANG KAT TELAGA BIJIH, BATU GAJAH, TANAH MERAH.

ASSALAMUALAIKUM...

Ahad, 22 Mac 2015, kelantan cuti lagi sempena mengundi dun cempaka. 
Kak Iza laju je sms ajak pergi picnic... Hoihoi... Memang excited la i'olls nak bawak #muhamadthaqifaiman main air lagi... Pelampung dah siap beli lama lepas balik dari pergi main air pantai lagi. Beli kat Giant joo RM19.99.

1day before, test drive dok kat pelampung lepas ibu susah payah pam pelampung.Kikiki...
Memula macam, erm...kalau dapat neck float lagi best kot untuk thaqif, atau swim trainer tu...Erm.erm.
Ibu memang mengada.

Pagi-pagi hari bangun dengan ceria je budak kecik ni. Teman ibu siapkan sandwich, goreng cekodok atok loading barang... Buat semua dengan slow motion. Sekali kak Iza call kol8.30, dah gerak dah ni. Atok pun kalut-kalut pergi amek opah. Ibu dan Thaqif tak mandi pun terus pergi. Kohkohkoh... Halal kira mandi kat tempat yang dituju.

Sepanjang perjalanan, Thaqif excited je, tak tido pun sibuk membuas dalam kereta, panjat bonet belakang la semua. Haish... Elok masuk simpang ke Telaga Bijih tu dia tidur plak. Pfff...
Tak sampai 10minit lena dah sampai, tak dan 2minit kereta berenti dia dah bukak mata...
Jumpa air, suka, tapi sejuk. Letak dalam pelampung pun tak nak. Bergantung kat ibu ja...
Pastu atok dudukkan dia atas batu, dia dok kuis-kuis air je. Lama-lama excited nak masuk air.
Dan masuklah dalam air, letak dalam pelampung, dia berdiri je bergantung pada kepala tiger(pelampung dia). Lama berdiri tak berani jalan, then Kak Iza mai, acah-acah, ajak jalan barulah okey... So tawaf la kawasan air tu. Air cetek je kalau dia duduk terlipat-lipat kaki dia jalan.


Tapi hari kejadian langsung tak sesal beli pelampung ni sebab Thaqif happy jugak main air. Dok dengan selesa je dalam pelampung tu, siap makan minum dalam situ je tak dek bunyi pun.
Comel hookey Thaqif bergerak-gerak dalam air tu, macam itik kedek-kedek...Hahaha...


Lama berenang, sampai kat tempat mandi tu 9.30am camtu. Dekat 12.00pm baru betul-betul naik dok di darat. Itupun versi penat amat dah. Bagi dia mandi, minum susu terus tidur lena.
Bising-bising kemas barang, angkat dia masuk kereta pun tak sedar-sedar. Sampai rumah 2.30pm baru sedar kot.



Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-