Skip to main content

5 TIPS PENYUSUAN SUSU IBU SEMASA BERPUASA

Assalamualaikum...

Tinggal beberapa hari shj Ramadhan bakal menjelma..Memang tak lama sangat dah.
Ibu-ibu yang masih menyusu tu apa khabar?


Atau risau nak puasa sebab takut susu drop? 

Risau letih tak bertenaga? 

Risau nanti pukul 3 petang tangan kaki dah terketar-ketar?



Haa, risau2 ni tak elok untuk ibu menyusu.
Okay, demi menghilangkan kerisauan ibu-ibu menyusu nih. Meh sini nak kongsikan..

*******************************************************
~ 5 TIPS PENYUSUAN IBU SEMASA BERPUASA ~
TIPS #1: EBM
Ibu-ibu disarankan untuk prepare stok EBM siap-siap sebelum mula berpuasa ni. Jadi, kena gigih dan rajinlah sikit ya.

TIPS #2: SAHUR
Jangan skip sahur dan kalau boleh melewatkan sahur.
Boleh pilih makanan yang Glycaemic Index (GI) yang rendah. Sebab makanan GI rendah ni kita akan cepat kenyang dan lambat lapar.

Contohnya roti wholewheat dan beras perang.
Jadi sangat penting memilih menu sahur yang sesuai untuk permulaan hari yang kekal cergas bertenaga sehinggalah waktu berbuka nanti.

TIPS #3: AIR
Pastikan minum 3L air sehari. Kalau waktu bersahur tu tak lalu sangat kot nak minum air banyak-banyak. Jadi waktu berbuka tu minum air banyak-banyak sikit.
Lepas tu, ‘schedule’kan waktu minum air.

Contohnya lepas solat Maghrib, lepas solat Isyak dan sebelum tidur. Pepandailah adjust ikut tekak masing-masing. Janji sehari tu minum air yang mencukupi supaya badan kekal hydrated.
TIPS #4: KURMA
Sangat digalakkan untuk makan kurma pada waktu bersahur dan berbuka. At least makan 3 biji. Lebih pun takpe. Sebab kurma ni kalori tinggi dan cepat ditukar kepada tenaga.

Lagipun kurma ni salah satu makanan sunnah. Insya-Allah, khasiat dapat, pahala pun dapat kan.
Kalau boleh untuk Ibu yang bekerja tu.. dalam beg tu, sedia siap-siap kurma dengan air sebotol. Manalah tahu waktu nak balik rumah jem ke apa. Boleh lapik perut dulu.
TIPS #5: SET BERPUASA SHAKLEE
Tip yang ke-5 paling best lah. Ibu-ibu yang menyusu sangat digalakkan untuk amalkan Set Berpuasa ni. Saya pun amalkan semasa menyusukan Khaleed Ramadhan tahun lepas... Kurma pun wajib ambik...

Set ni mengandungi 
***boleh tambah Alfalfa + vita Lea + b complex

Insya-Allah, memang gagah tak lesu je rasa lepas amalkan set ni walaupun tengah puasa. Anak puas menyusu..badan tak der la kurang air...gastrik pun tak muncul..
Ada alternatif utk tetap berpuasa walaupun menyusu badan,jom la grab! Tak perlu tinggal puasa bnyk hari..bnyk2 tinggal,nak ganti pun bercinta.. Ni pun ikhtiar jugak ni,utk ibadah puasa yg berkualiti
Berminat untuk order?
Nak tahu cara makan supplement yang betul semasa berpuasa?
Hubungi saya : Aimi 0109064732
Jika anda rasa tips ni bermanfaat untuk kawan2 atau keluarga anda. Boleh je share dgn mereka ya!

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-