Followers

Sunday, 7 June 2015

5 TIPS PENYUSUAN SUSU IBU SEMASA BERPUASA

Assalamualaikum...

Tinggal beberapa hari shj Ramadhan bakal menjelma..Memang tak lama sangat dah.
Ibu-ibu yang masih menyusu tu apa khabar?


Atau risau nak puasa sebab takut susu drop? 

Risau letih tak bertenaga? 

Risau nanti pukul 3 petang tangan kaki dah terketar-ketar?



Haa, risau2 ni tak elok untuk ibu menyusu.
Okay, demi menghilangkan kerisauan ibu-ibu menyusu nih. Meh sini nak kongsikan..

*******************************************************
~ 5 TIPS PENYUSUAN IBU SEMASA BERPUASA ~
TIPS #1: EBM
Ibu-ibu disarankan untuk prepare stok EBM siap-siap sebelum mula berpuasa ni. Jadi, kena gigih dan rajinlah sikit ya.

TIPS #2: SAHUR
Jangan skip sahur dan kalau boleh melewatkan sahur.
Boleh pilih makanan yang Glycaemic Index (GI) yang rendah. Sebab makanan GI rendah ni kita akan cepat kenyang dan lambat lapar.

Contohnya roti wholewheat dan beras perang.
Jadi sangat penting memilih menu sahur yang sesuai untuk permulaan hari yang kekal cergas bertenaga sehinggalah waktu berbuka nanti.

TIPS #3: AIR
Pastikan minum 3L air sehari. Kalau waktu bersahur tu tak lalu sangat kot nak minum air banyak-banyak. Jadi waktu berbuka tu minum air banyak-banyak sikit.
Lepas tu, ‘schedule’kan waktu minum air.

Contohnya lepas solat Maghrib, lepas solat Isyak dan sebelum tidur. Pepandailah adjust ikut tekak masing-masing. Janji sehari tu minum air yang mencukupi supaya badan kekal hydrated.
TIPS #4: KURMA
Sangat digalakkan untuk makan kurma pada waktu bersahur dan berbuka. At least makan 3 biji. Lebih pun takpe. Sebab kurma ni kalori tinggi dan cepat ditukar kepada tenaga.

Lagipun kurma ni salah satu makanan sunnah. Insya-Allah, khasiat dapat, pahala pun dapat kan.
Kalau boleh untuk Ibu yang bekerja tu.. dalam beg tu, sedia siap-siap kurma dengan air sebotol. Manalah tahu waktu nak balik rumah jem ke apa. Boleh lapik perut dulu.
TIPS #5: SET BERPUASA SHAKLEE
Tip yang ke-5 paling best lah. Ibu-ibu yang menyusu sangat digalakkan untuk amalkan Set Berpuasa ni. Saya pun amalkan semasa menyusukan Khaleed Ramadhan tahun lepas... Kurma pun wajib ambik...

Set ni mengandungi 
***boleh tambah Alfalfa + vita Lea + b complex

Insya-Allah, memang gagah tak lesu je rasa lepas amalkan set ni walaupun tengah puasa. Anak puas menyusu..badan tak der la kurang air...gastrik pun tak muncul..
Ada alternatif utk tetap berpuasa walaupun menyusu badan,jom la grab! Tak perlu tinggal puasa bnyk hari..bnyk2 tinggal,nak ganti pun bercinta.. Ni pun ikhtiar jugak ni,utk ibadah puasa yg berkualiti
Berminat untuk order?
Nak tahu cara makan supplement yang betul semasa berpuasa?
Hubungi saya : Aimi 0109064732
Jika anda rasa tips ni bermanfaat untuk kawan2 atau keluarga anda. Boleh je share dgn mereka ya!

No comments:

Post a Comment