My puasa-day

Assalamualaikum.

Sunday again.
Malasnya nak kerja.
Mengantuk.
Thaqif bangun bersahur lagi tak tidur till masuk kereta.
Asal hari kerja je, dia sibuk bangun sahur sama, weekend nanhado bangun sampai ibu terbabas sahur hari jumaat tu.

1st day puasa. Konon sendu aa berbuka sengsorang.anak pun dah tidur since 6pm.
Tup-tup, 7pm+, grill pintu dibukak.

Gerembolan askar sudah tiba.
Anak i'olls pun terbangun la dengar suara abang-abang. telinga nipis benorr.
Berbukalah beramai-ramai dengan sisters and their families.
Thaqif mengantuk je tapi alhamdulillah tak meragam langsung.
Dok jalan-jalan keliling semua orang je.
Orang suap nasi dia nganga.

Fun and tired day. 

Jumaat yang tak sahur. Thaqif tidur tak bunyik langsung. Alarm lupa kunci.
Sedar-sedar orang azan dah. LOL.

Of course la masuk je tengah hari pitams.
Ikutkan mampu je nak bertahan, tapi weekend, biasalah hari 'no bottle' untuk Thaqif. He refused bottle, refused food, only ibu's milk. 
Maka, ibu pun pitam sudah. 
Malam tu terus milkshake kurma.

Sabtu bangun sahur dengan susu yang penuh.
Suka!
Maka sabtu berpuasa tanpa stress.
Petang tu ajak abah ke econjaya. Masa untuk korbankan wang demi menghasilkan susu dengan lebih efektif dan memberi tenaga untuk berpuasa.

Bila cek-cek, ada yang terlupa beli iaitu stok COKLAT. Coklat penting untuk orang biasa pitam memitam macam kite ni untuk boost energy dengan cepat. Mungkin taklah perlu hari-hari tapi lebih baik bersedia awal. Huhu.

Berbuka puasa : Nasi kerabu, akok, kiwi, milo+esp, performance+twister, air masak.
Sila redha kite habiskan semua air tu dalam masa sejam.Kikiki... Dahaga!

Pastu siapkan lagi overnight oat untuk sahur, performance+twister, dan kurma+susu blend (milkshake kurma), tapi serius tak best la dengan susu coklat ni manis berganda. Tapi redho la ambil susu coklat dah econjaya habis stok susu putih.

Overnight oat, not bad, sedap! Cuma nak perabes in 15minutes pada waktu sahur itu hambarlah dengan sejuknya. Slow la. Pastu, i might love it without fruit inside, cukup sedar oat, yogurt dan susu. Ini guna susu coklat memang win! Tak sabar nak ngapp lagi sahur esok.



Comments

  1. overnight oat.. lupa nk beli brang tdi nk try buat gak.. sedap pkai chocolate milk eh... honey xletak xpe kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila la buat.kite prefer chocolate milk sebab yogurt masam-chocolate milk manis.bila digaul bersama.ngam.kite buat tak letak honey pun.

      Delete
  2. overnight oat sedap kalau letak susu dan yogurt banyak.. suami saja tak suka oat...redha sangat isteri makan sorang oat tu. hhuhuhu

    ReplyDelete
  3. mak oi, banyaknya makanan. hehehehehe... biasalah time macam ni mmg senang nak kena gastrik, pitam semua kan. jaga diri leklok k. hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1