Skip to main content

Naik turun tangga demam terus kebah

Assalamualaikum...

2 Jun 2015.
Thaqif dah ada ura-ura demam pun siang tu.
Balik kerja, pak ngah Thaqif call atok ajak makan pizza hut lepas magrib.

Petang tu cik na datang. Thaqif seronok la main dengan kakak-kakak.
Kakak-kakak nak balik dia pun sibuk jugak nak follow. Maka follow la cik na balik rumah.

Sampai kat pizza hut, tengok Thaqif dah dok seronok main kat playground KFC tu dengan abang-kakak sepupu semua. Macam takde feel pun takde ibu...
Pff...

Cik na kata nangis jugak dok kat umahnya tadi dok tunjuk tangan ke pintu je nak keluar. Bhahha...
tu cepat-cepat je gerak ke situ.
Dah sampai situ, nanhadoo dah le nak ekkekk dah. Seronok main gelongsor, masuk gelung-gelung, panjat tangga.

Makan time. Dak Thaqif pun sibuk jugaklah. Terpaksa kepit dia antara ibu dan cik ngah. Malas dah letak atas baby chair. Dia panjat-panjat je pun nanti. Bagi roti, dia kunyah-kunyah pastu luah balik. Dah bosan nak membuas lagi, maka kasi sudu, main ais barulah ibu mampu makan dengan aman damai. Wuuu...

Elok ibu abes kepingan ke 4pizza, Thaqif dah bosan sangat nak turun dari kerusi. Maka bawak la dia turun biar je dia jalan suka hati. Tup-tup dia nampak tangga naik tingkat atas. Semangat la naik tangga tu sampai atas. Pastu turun. Semangat ibu cakap kat abe ngoh amek kamera dalam beg, meh amek gambar Thaqif. Jenuh i'olls senggih manjang ingat masuk gambar... Balik rumah cek takde pun sekeping gambar i'olls dengan anak. Pff...

Nasib baik la den ado jugak pegang kamera tu snap-snap sendiri.

 halfway. abe ngoh sibuk nak bergambar ngan Thaqif, Thaqif tak mo.

 Yeay dah sampai atas!

Dah sampai atas ni dok dulu tepuk amai-amai sikit, pastu bangun joget-joget. Pfff... debor je ibu tengok dia joget atas tangga.

2x turun naik tangga. Balik rumah badan cool je. Sedar-sedar kol 5am pagi esoknya suhu naik balik. Pakaikan stokin rendam air cuka epal, biarkan dia tidur je sampai 7.35am.

Demam on off aje si kecik ni, tapi masih aktif. Mungkin cuaca. Mungkin demam nak bertambah buas. 



Comments

  1. Huhuuu suka sangat dia dpt turun naik tangga..

    ReplyDelete
  2. amboi...suka no.Aqil x brani naik sndiri kt umah tok Besah.asik kena mrh...hihihi

    ReplyDelete
  3. Amboi..suka die..nmpk thaqif dah tinggi...moga2 cepat sembuh..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-