Followers

Monday, 6 July 2015

Bila papa balik, Thaqif rasa terancam, ibu mangsa keadaan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah husband dah selamat sampai 8hari lepas. 
Bila papa balik, Thaqif mula-mula nak biasakan diri balik dengan papa tu lambat sikitlah tapi tak de la tantarum langsung tak nak kat papa. 
Kalau biasa, dok dengan ibu, 6.30pm dah selamat tidur. Papa balik ni, nanhado tidur sebelum buka puasa ye. Puaslah ibu buat cemana pun nanhado tidur. Saja bagi mandi main air lama-lama sebab nak suruh penat, mengantuk cepat-cepat pun tak berjaya.

Membuas je kejenya. Ibu dan papa nak berbuka puasa pun dia dok keliling meja pastu nak capai segala pinggan lauk, pinggan nasi. Berbuka dengan tak tenang, kena makan cepat-cepat je sebab kalau tak abeslah Thaqif bermandikan gulai bagai.

2nd day berbuka dengan husband, Thaqif macam mengantuk-ngantuk dah kol 7pm. So decided to let him sleep first. Almost 8pm, he still rolled over the bed. 
T__T. Ibu laporr...
Surrender. Bawalah anakda keluar bilik, berbuka dahulu.

 2 adult vs a toddler. Adult failed. 
Acaner?
Papa dah tergeleng-geleng kepala. 

Late night talk, after Thaqif sleep.
Husband : Papa rasa tak bersedia lagi nak dapat baby lagi. 
Me : (senyum je-rezeki bukan boleh tolak bang oit)
Husband : Papa kesian kat ibu. Kalau kita dok sama-sama tak pelah, boleh tolong tengok-tengok sama. Tengok ni ibu pun tak terurus.
Me : Hahaha... Papa baru melalui satu dua hari ni. Ibu, makan sambil berdiri itu normal dah.
Husband : (geleng kepala,kiss my forehead)

Hari ke 4 hingga hari ni dah mesra-mesra dengan papa, gedik-gedik je panggil 'papa...papa'. Siap berlagu-lagu lagi panggil papa tu. 
Rasa nak gigit-gigit je telinga dia sebab sweet benorr panggil papa tu.
Ibu? Nanhado sangat dia nyebut, tunggu dia geram sangat ibu tak mo bagi susu baru la dapat dengar dia sebut.

Aduyai anak.
Senyum sendiri je teringatkan ragam anakda itu.
 Papa ada je, macam-macam perangai baru Thaqif. Ibu pun tak boleh nak manja-manja dengan papa, pegang-pegang tangan pun jap g dia yang menjerit dan nangis. Apakah?
Tengok orang tu jeles, makin ibu nak manja-manja, peluk-peluk papa depan dia. Kikikiki...

Its okay, resam sebagai parent dah melayan kerenah anak-anak yang macam-macam. Lucky my husband very understanding. Husband la hidang segala untuk berbuka, dan basuh segala lepas berbuka pasal Thaqif merengek je dengan ibu. As I work at office, husband at home wash the clothes, mop the floor. 
Husband kata, perkahwinan tu tak boleh ada ego, kena sama-sama berkorban la.
Thanks yunk!



8 comments:

  1. Hihi. Thaqif nak main main dengan papa tu takmo tido awal :)

    ReplyDelete
  2. dia nk tarik phatian papa kot...tu yg mcm2 pe'el keluar tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah tulah pasal...macam-macam pe'el ada.mula-mula jeles pastu skrg dah kamching.

      Delete
  3. begitulah adat berumah tangga kene saling tolong menolong :)

    ReplyDelete
  4. jeles die ibu manje2 ngan orang lain selain die..hihi....untung dpt husband yg ringan tulang...same2 buat baru ringan siki t kerja kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...memang marah sgt.sat g papa kena korek mata

      Delete