Skip to main content

Seketul excavator

Assalamualaikum...

Masuk-masuk kereta balik kerja semalam terus tergamam nampak seketul sodok/case (excavator). Thaqif ketika itu dok tidur.

Me : Bila beli?
Abah : Tadi pergi rumah sedara mak muda, nak balik tu dia mengamuk, ingat sebab tak puas main sodok, pergi beli la. Dah beli pun tok se jugok main.
Me : Mengamuk nak tidur je kot.  Berapa harga tu?
Abah : RM15
Me :T__T.

Ikotkan hati nak membebel kat abah, tak payah la ikotkan sangat kecik tu. Kecik tu bukan apa sangat, memang lately mengamuk dia lain macem sikit tapi mostly sebab tak cukup tidur je pun. Kasi susu kenyang-kenyang comfirm tidur tak sedar diri dah. Tapi tak terbebel pun.

Know my abah well. 
Selama ni susah kot dia nak berbelanja beli mainan ke apa kat cucu-cucu dia tapi kalau bab makanan memang laju. Dok dalam kereta nak ke mana-mana, Thaqif dok makan biskut dan tetiba biskut habis, dan-dan tu cari kedai beli biskut. Bukan le abah tak pernah langsung beli mainan, ada tapi susah okey. 
Paling-paling dia akan mengadu kat i'olls beli la mainan seketul sebulan kat Thaqif tu, dia bosan etc. Tapi ibu Thaqif wat tak tau je. Bhahaha... Atau beli mainan selain yang atok suruh beli tu.

Tu yang macam kite rasa selamat je anak dok dengan atok sebab atok tegas, bukan senang nak mintak beli itu ini. 
Bila semalam balik kerja nampak seketul  sodok/case (excavator) terus radar hantar isyarat DANGER. 
Bahaya bila atok dah mula nak lembutkan hati membeli mainan untuk anak. Kite tak nak anak terlalu dimanja pulak.

Nah seketul excavator itu.

Pastu seketul meter kereta yang baru dilahirkan semalam.

Alhamdulillah dah selamat balik berpantang kat rumah mertua kite.
Muahaha...
Doakan yang terbaik sahaja.

Comments

  1. Mengamuk dia tak dapat mainan. Heheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengantuk semata-mata tapi disalah tafsir atok lalu membeli juga seketul excavator itu.

      Delete
  2. Geng ayah2 atau geng lelaki mmg mudah cair dengan rengekan anak kecik kan utk beli mainan...sama macam Qi tu haishhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...redha je lah.kena bg duit poket lebih kat atok la ni

      Delete
  3. gitu la kasih sayang seorang atok dkat cucu dia, dah tua2 ni dengan cucu je la dia nak layan pun kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.same time serba salah jugak kite bila atok asyik belanja cucu nanti

      Delete
  4. ni klau dpt kt Aqil mau shari ja rosak...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.tak lama dah kot nak rosak.pagi tadi pun dah test drive duduk atas tu.bila ditegur dia senggih2 ja.

      Delete
  5. atok dengan cucu macam tu la kan...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-