Followers

Thursday, 6 August 2015

Perkembangan #muhamadthaqifaiman 15bulan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah pejam celik dah masuk bulan Ogos. Thaqif pun memasuki usia 15bulan.

Alhamdulillah anakda membesar dengan sihat dan ceria.

Going 15month, Thaqif mind just like a sponge, absorb everything he saw/heard and he will repeat it.
Contoh macam gambar bawah ni. Ibu ajak Thaqif buat muka, kuarkan lidah, dia pun join sama.
Kurang makan. Ini start lebih kurang seminggu sebelum raya. Masak apa, bekalkan apa-apa pun bagai tak disentuh langsung. Susu pun kurang ketika ditinggalkan. DF laju je. Makan pun keropok ikan tu, roti, biskut tapi dalam skala kecik la. Bagi sekeping biskut, 1/4 keping je makan, lain buat main je.
 Raya pun camtu jugak, makan nasi semulut dua terus tak nak.
Serius, its break my heart. Risaulah Thaqif tak nak makan. But, I think normal kot, other babies pun melalui jugak musim tak nak makan, banyak main, kurang tidur.
Alhamdulillah, 2nd week raya camtu dah balik semula mood makan-nasi goreng, nasi lemak, roti sekeping sekali makan, kismis segenggam sekali makan, kuih sebijik, buah anggur 3-4bijik sekali makan, pisang sebijik.

Pandai nak berkawan, bermain. Thaqif memang mudah masuk berkawan dengan sesiapa dan kat mana pun. Pergi beraya kat tempat ada ramai budak-budak ialah satu kelegaan, Thaqif dok main dengan kawan-kawan, ibu boleh makan dengan tenang.

Last month suka joget-joget kan. This month pun masih joget. Advanced sikit, semua lagu pun nak joget dah. Iklan lagu balik kampung lagilah siap nyanyi sekali. alik pung.alik pung. 
Dok menyusu, tak leh joget, guna tangan pun boleh la joget. Bhahha... Paling win joget lagu waka waka masa iklan kat channel discovery tu.

Dah pandai dah sebut LORI. Tapi ikot mood la nak sebut tak, time malas dia tunjuk LORI cakap tu. Silalah ibu/atok sebut sendiri LORI. 

Lebih berminat pada rancangan TV dah. Especially iklan dan channel discovery/animal planet tu tengok gajah, ikan, harimau. Oh, hari tu tengok drama eksperimen cinta, part fahrin ahmad nak pujuk izreen lepas kena tumbuk tu. Kemain penuh perasaan kecik tu tengok lepas tu gelak-gelak. Macam paham la pulok cerita tu. Kartun langsung tak minat pun. Ibu punya la beria ajak tengok upin ipin ke apa, dia lagi suka pergi ambil buku sua kat ibu suruh baca. ^__^.

Lately, asyik sebut papa je. Ingat dah kot kat papa dia. Rindu mungkin.
Bangun pagi ternampak frame gambar kami sekeluarga, mesti tunjuk dan sebut papa. Pastu saja tunjuk gambar papa dia dukung masa kecik-kecik,
Me : ni siapa, papa dukung siapa?
Thaqif : Bibi (baby)

Buas tak ingat ini budak. Last weekend pergi kenduri pertunangan sepupu. Punya la ibu mekap siap shading, maskara 14 lapis (setelah bertahun tak pegang berus mekap), bajet hot, ayu-ayu nak pergi majlis tunang kot boleh masuk gambar sekeping dua. Nanhadooo. Gambar sepupu yang cantik vavavoom pun tak ambil jugak sebab dok melayan Thaqif. Orang dok bincang -sarung cincin, kite dok meneman anakda main bola kat bawah sambil makan buah ceri. Serius Thaqif takleh dok diam.


Nah tunjuk gambar telatah Thaqif dok dalam kereta. Nampak tak dia dok kat mana tu? Itu belum yang dia nak pergi kat atok yang tengah drive, nak duduk kat seat depan, nak sentuh stereng, gear etc. Di larang menjerit-jerit la.
KB- Rumah, 30 minit perjalanan, sila imagine la macam mana nak bagi Thaqif dok diam.

Tantarum. Dah mula nak tunjuk perangai dah. Kalau tak dapat apa dia nak/kena halang dari main apa-apa, mesti menjerit pastu bergolek terus sambil nangis. Wuuu... Kalau dia datang nak apa-apa, kadang tak paham maksud dia,dan buat tak tahu je dengan apa dia nak pun camgitu la. Terus tergolek. Perangai sangat. Pening nak melayan, nak pujuk kasi okey balik.

Manja terlebih. Lately lebih merap la. Sikit-sikit nak dukung. Tak boleh ditinggalkan. Cepat je mencari sambil nangis. Alahai anak  manja ibu ni.




2 comments:

  1. Makin bnyk akal kan diorang. Apapun happy kan tengok gelagat anak membesar. semoga Thaqif membesar dengan sihat & bijak.

    ReplyDelete
  2. makin besar makin banyak akal anak2 ni kan, tapi itulah yang menghiburkan walapun kadang2 rasa geram amattt...hehehe

    moga thaqif terus membesar dengan sihat dan ceria, aktif serta bijak

    ReplyDelete