Susu Formula

Assalamualaikum...

Masih full breastfeed ke?
^__^'

Kite tak kuat sangat la untuk full breastfeed Thaqif macam dahulu.
Thaqif diberi FM kalau ditinggalkan. BF ketika dengan ibu, dan waktu malam sahaja.
Lagipun opah pun lagi syok dan mudah sediakan FM la kot sekarang sebab kalau bekalkan EBM macam eh terlupa la nak kasi, dok ada dalam peti lagi susunya.
Taklah salahkan opah atau atoknya gitu tapi jadi was-was plak kot EBM yang terlupa diberi tu rosak ke apa kan. Maka, baik tenteram hati terus kasi FM la.
Memang ada educated pasal EBM kat opah atok tapi mungkin mereka terlupa rules etc tak sedap jugak nak remind sokmo. Lagipun Thaqif pun boleh terima FM dan Thaqif kuat je makan. Makan je semua. Just go for FM pun takpelah.

Pastu mula la orang tanya Thaqif minum susu formula apa sekarang sihat jo nampak...
Hiks.
Jawapannya Thaqif minum susu free je
???

Awal-awal Thaqif minum susu FM kite kasi Lactogen (lepas banjir bulan 12 haritu). Susu memurah cukuplah ea anak asal kenyang. Masa tu sempat lagi bekalkan 1-2botol BF. So, Thaqif topup FM dalam sebotol jelah sehari-hari. Lactogen pack 350g pun tahan sebulan masa tu. Jimat sangat, belanja susu RM11.90.
3-4bulan dengan Lactogen jelah.

Pastu kawan cerita anak dia minum susu Halib's. Campuran kurma/kismis. Sedap dan lebih kenyang la katanya. Ibu Thaqif teruja la beli sebab masa tu selera makan Thaqif dah slow. Kot la boleh top-up dengan susu ni.
Thaqif reject. Memang kadang tak minum pun susu tu. Rela tunggu ibu balik dari minum susu tu.

Then, kite kan penggemar mintak sampel, free gift. Maka ada la request few susu. Nan-Grow, LactoKID, Mamil. 
Dan itulah susu free yang dimaksudkan.

Walaupun campur-campur kejap susu ini, itu. Alhamdulillah sampai hari ni Thaqif okey je dengan semua susu tu, takdelah masalah sembelit mahupun cirit-birit. Poopoo dengan gembira je hari-hari. Muahahaha...
Okey la kan? 
Susu free, jimat ibu untuk beberapa bulan.





Comments

  1. CIK MAH BR JE TRY BG SUSU MUMMYLICIOS SUS KAMBING PERISA COKLAT UTK AZWA...BR2 JE AJAR..ye lah..mak ayah dah tua..snng lagi klau fm...xnk susahkan meraka...pape pun syukur dpt BF ank juga kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan.positif. DF lagi cool la.ahaks.azwa wajib la belajar FM nanti nak dapat adik dah. =)

      Delete
  2. Fayyadh pun imah campur. Tapi selalu dekat pengasuh. Dengan imah mostly Bf. Lactogen jugak dekat dia. Hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...high 5 la geng lactogen.mihmihmih

      Delete
  3. baguslah thaqiff ni..semua susu dia ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah syukur sgt dia ok semua.mudah jaga.jimat ibu

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1