Skip to main content

#muhamadthaqifaiman 17 bulan

Assalamualaikum...

Pejam celik sekejap je dah masuk 17bulan pun putera ku sayang.

17bulan makin banyak akal, peel dari sehari ke sehari.

Peel malas mandi. Jenuh pujuk ajak mandi tak mo. Nak bukak baju pun berperang. Tapi bila dah masuk bilik air payah nak keluar. 
Itu 2-3minggu lalu. Minggu ni okey sikit. Siap dia sendiri plak ajak ibu mandikan dia. 
Conclusion. Kena pandai-pandai psiko la.

Dah pandai dah kalau nak mandi, ambil towel sendiri, baju kotor letak kat bakul baju kotor barulah masuk mandi. Good boy. Dah pass la jadi abang.
 Mandi siap berpusing-pusing dalam baldi. Gerams je tengok keletah dia main air tu.
Rindu nak mandi kolam la kot.
2bulan tak langsung jumpa kolam.

Rela hati dah minum susu botol walaupun dihari minggu. Thank you sayang atas kerjasama. Kihkihkih. Ibu just need a break.

Next. Dah pandai gabung perkataan. Contoh mula-mula dia sebut bas ulang-ulang, at the end dia cakap bas besar. Sodok aka excavator pun camtu. Kalau jumpa real kat tepi jalan. Sodok besar. Bali rumah main sodok mainan, dia sebut sodok kecik. Lori pun macam tulah. Selalu on the way hantar ibu pergi kerja akan nampak lori ikan, lori ayam etc. Atok akan cakap la pada Thaqif lori bawa ikan. Lama-lama Thaqif sebut sendiri lori ikan. 
Ain't it amazing?


Hari-hari sarapan buah.
Siap pergi petik sendiri buah namnam aka buah katak puru(kata ore kelate).
Makan tanpa kerut dahi pun uálls. Ibu plak dok perit-perit bayangkan rasa masam.


Banyak lagi perkembangan Thaqif yang lain. Hari-hari bangun tengok anak berkembang dengan penuh rasa syukur. Without him we are empty.



Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-