Followers

Wednesday, 28 October 2015

#muhamadthaqifaiman and adik baby

Assalamualaikum...

Dah nak jadi abang pun Thaqif tu. Macam baru je beranak semalam. Eh, nak beranak anak lain pulak dah kite.
Seriau memikirkan labour room dan kena jahit. Aww...aww...aww...
**Chill. 27 minggu lagi.

So, as my husband ask me to keep talk to our son about our new baby.
So, i start our conversation while we sit down together playing the excavator, while he breastfeed etc.
Borak-borak dengan dia, nanti Thaqif jadi abang, dapat adik baby, nanti abang mesti sayang adik tau.
Walaupun sebut je adik baby, dia jawab Hah? Hah?  ataupun pergi tunjuk gambar papa dia dukung dia zaman kecik-kecik. Dia paham itu baby. Papa-baby. Bukan papa-Thaqif.
T__T

Kengkadang geram dan putus angin atau nak gelak je dengan reaksi Thaqif gitu tapi mesti cakap dengan dia dari sekarang supaya kami sama-sama sedia untuk terima ahli keluarga baru.
Tak naklah nanti dapat adik, kite asyik nak marah dia sebab buat adik etc sebab sengaja nak curi perhatian ibu papa pada dia.

But... still almost everyday we are talk about it.
Let him touch my stomach.
Not let him sit on my stomach, tell him, he will hurt the baby.

Kadang-kadang Thaqif buat tak tahu camtu je apa kite cakap, tapi kadang-kadang tetiba dia akan duduk membelai perut kite. So sweet. Ahaks. Mungkin Thaqif dan adik baby dah ada telepati kot. Baguslah kalau camtu. Hope they will be bestfriend like ever and ever.

So far, opahnya ada menjaga cucunya - baby Farhan (the premature baby yang kite ada cerita aritu). Now baby farhan dah 6bulan pun, tapi terlalu kecil untuk dilepaskan ke nurseri so opah la jaga dulu sekali dengan Thaqif. Mula-mula risau jugak nanti Thaqif kacau baby ke apa. Respon dari abah dan mak muda. He doing nothing. Main sendiri je. Kadang-kadang mood rajin pergi buaikan baby dan suruh baby tido.
Baguslah kalau tak jenis tak kacau adik. Harap adik sendiri nanti pun takde la dia nak usik ye.


Moga Allah memberi 1000 kesabaran, dan kasih sayang pada kita semua untuk mendidik anak-anak kita menjadi anak-anak yang penuh kasih sayang juga.

4 comments:

  1. ishaAllah..thaqif faham tu, seronoklah nak dapat baby, seronok cium bau baby...tenang je..

    moga dimudahkan urusan aimi sepanjang tempoh kehamilan ni ye

    ReplyDelete
  2. nak ada no 2 dah ye.. alhamdulillah :)
    Adam bila ntah nk dpt adik niii..huhu

    ReplyDelete
  3. good boy thaqif. smg nnt bila ada adik baru nnt sayang adik selalu ok :)

    ReplyDelete