Skip to main content

#muhamadthaqifaiman and adik baby

Assalamualaikum...

Dah nak jadi abang pun Thaqif tu. Macam baru je beranak semalam. Eh, nak beranak anak lain pulak dah kite.
Seriau memikirkan labour room dan kena jahit. Aww...aww...aww...
**Chill. 27 minggu lagi.

So, as my husband ask me to keep talk to our son about our new baby.
So, i start our conversation while we sit down together playing the excavator, while he breastfeed etc.
Borak-borak dengan dia, nanti Thaqif jadi abang, dapat adik baby, nanti abang mesti sayang adik tau.
Walaupun sebut je adik baby, dia jawab Hah? Hah?  ataupun pergi tunjuk gambar papa dia dukung dia zaman kecik-kecik. Dia paham itu baby. Papa-baby. Bukan papa-Thaqif.
T__T

Kengkadang geram dan putus angin atau nak gelak je dengan reaksi Thaqif gitu tapi mesti cakap dengan dia dari sekarang supaya kami sama-sama sedia untuk terima ahli keluarga baru.
Tak naklah nanti dapat adik, kite asyik nak marah dia sebab buat adik etc sebab sengaja nak curi perhatian ibu papa pada dia.

But... still almost everyday we are talk about it.
Let him touch my stomach.
Not let him sit on my stomach, tell him, he will hurt the baby.

Kadang-kadang Thaqif buat tak tahu camtu je apa kite cakap, tapi kadang-kadang tetiba dia akan duduk membelai perut kite. So sweet. Ahaks. Mungkin Thaqif dan adik baby dah ada telepati kot. Baguslah kalau camtu. Hope they will be bestfriend like ever and ever.

So far, opahnya ada menjaga cucunya - baby Farhan (the premature baby yang kite ada cerita aritu). Now baby farhan dah 6bulan pun, tapi terlalu kecil untuk dilepaskan ke nurseri so opah la jaga dulu sekali dengan Thaqif. Mula-mula risau jugak nanti Thaqif kacau baby ke apa. Respon dari abah dan mak muda. He doing nothing. Main sendiri je. Kadang-kadang mood rajin pergi buaikan baby dan suruh baby tido.
Baguslah kalau tak jenis tak kacau adik. Harap adik sendiri nanti pun takde la dia nak usik ye.


Moga Allah memberi 1000 kesabaran, dan kasih sayang pada kita semua untuk mendidik anak-anak kita menjadi anak-anak yang penuh kasih sayang juga.

Comments

  1. ishaAllah..thaqif faham tu, seronoklah nak dapat baby, seronok cium bau baby...tenang je..

    moga dimudahkan urusan aimi sepanjang tempoh kehamilan ni ye

    ReplyDelete
  2. nak ada no 2 dah ye.. alhamdulillah :)
    Adam bila ntah nk dpt adik niii..huhu

    ReplyDelete
  3. good boy thaqif. smg nnt bila ada adik baru nnt sayang adik selalu ok :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-