Skip to main content

#muhamadthaqifaiman : officially wean off 100%

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...
Already wean off day and night. Nak tidur pun takde dah perlu diulit dengan susu ibu.
Fuhhh...
Finally.
Already day 6 breastfeed free.

Its starts when my husband coming home.
Yeah. To wean off need hard work guys.
Its mean including hear the kid cried loud. 
I am hurt. Miss B hurt.
its broken my heart everytime he cried for milk.
My husband get stress listen to his cried.
T__T

Stress. Kesian anak nangis. Kesian kat isteri yang menanggung pedih masa anak menyusu.

Terus kasi usul nak pergi jumpa bomoh-bidan seangkatan untuk kasi berubat berenti menyusu.
Siap cerita kat mak mertua kite. Siap dah set appoiment untuk itu.
Hati ibu berat sangat. Kenapa perlu cerai susu anak secara paksa. Sapu segala benda kat situ untuk tak nak bagi anak menyusu.
Tipikal ibu seperti biasa.
Bertegas jelah dengan husband tak nak pergi. Thaqif will be fine.
Sesambil cakap, 'lada pun anak kunyah memain, nak sapu-sapu apa-apa memang dia telan je kot'.
Dalam hati, tak putus doa anak cecepat sesuaikan diri dengan tanpa susu ibu.
Dan alhamdulillah. Thaqif okey. 
Takde tips pun memang biarkan je Thaqif main penat-penat, pastu dia mengantuk datang cari ibu nak susu hulur je botol. Memang big no untuk susu ibu.
Pastu buat tak tahu jelah kalau dia mintak jugak, dan tepuk-tepuk manja gitu jelah kasi tidur.
Sedar-sedar dia dah terlena.
Penat sangat memang takde tenaga dah nak meragam kot.
Terus tidur.
Ini contoh gaya budak penat main.
Pastu tertido sambil berdiri tongkat dagu kat seat kereta.

Comments

  1. Azwa wean off sendiri je...t cij mah story pulak..

    ReplyDelete
  2. Seronok dgr cerita sis .. sis msh bf ank .. tabik spring dgn sis ..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-