Followers

Friday, 6 November 2015

The power of 'SAYANG'

Assalamualaikum...

Since tahu mengandung lagi ni.
Thaqif pun anje-anje je. Tantarum pun ada jugak.

Mengandung ni kadang rasa penat, nak je rehat selalu etc. Dan kite bukanlah 100% cool je orangnya. Kadang-kadang geram jugak nak marah bila ntah kenapa tetiba Thaqif nangis. Tetiba nak main remote control, atau mintak nak main pisau, mintak makanan pastu tabur-tabur je.
Perasaan grrr je...
Thaqif kenapa? Nak apa? Mana boleh main benda ibu tak bagi main. Mainan Thaqif kan dah banyak...
Gitu ibu membebel-bebel garang dan geram.

Mula la kecik tu merajuk golek-golek.
Paling lama 20saat je kite bior gitu tak tahan aihh dengar radio buruk melalak, sat gi panggil Thaqif balik peluk-peluk, tanya elok-elok takmo jawab kasi susu sambil bebel bagitau tak elok buat gitu, tak mo merajuk-merajuk semua.
Kadang-kadang Thaqif diam je seakan faham dia bersalah, kadang-kadang dia protes balik gigit susu ibu. Adoi!(terus ibu terdiam tak membebel)

So far, alhamdulillah setakat arinie takdelah nak pukul-pukul, cubit, marah Thaqif giler-giler, cuma gigit-gigit dia, gigit geram sebab comel sangat. Pastu dia gigit ibu balik. Hwaaa...Sakit kot dia gigit.
Fair n square.

Ntah mungkin sebab selalu jelah ucapkan sayang dekat anak, anak tahu kita sayang dia. Kalau kita selalu luahkan sayang, cakap sayang dia, kadang-kadang berikan lebih kesabaran pada kita sebagai ibu bapa. Nak naik tangan ke apa ke pun rasa macam tak sanggup.

Sedih kadang-kadang baca cerita pasal termarah anak, terpukul anak sebab anak sepah-sepah etc.
T__T
For me, normal la tu anak besar tu tengah nak meneroka segala benda.
Bukan anak kalian je, semua anak-anak pun begitu. Thaqif pun sama je.

 Bukan tak biasa Thaqif susun kuali periuk ibu kat satu dapur, tuang 1 bekas bawang dekat separuh dapur sampai pergi jumpa bekas cili siap makan cili tu, sepah-sepahkan baju yang baru keluar dari mesin basuh, pastu nak berdukung sepanjang ibu tengah sibuk memasak. Hello, macam nak jadi hulk pun ada tau bila melalui semua perlakuan itu.
Flow chart : ibu marah->anak nangis->ibu stress->anak stress->sama-sama nangis->esok anak sepah lagi_>ibu marah lagi dan seterusnya repeated.
Lastly anak membesar dengan ibu garang, pemarah dan tak sayang.

So, layankan jelah kehendak dia, satgi dia penat berhentilah. Malam kang nak tidur baru kite kemas balik dapur hat bersepah tu. Kemas siang-siang kang dia mai sepah balik.
Bersyukurlah anak-anak kecik ni dok rumah kecik ye. Kalau rumah besar-besar gajah selalu tak sempat nak mengemas okey. Macam kite kemas luar je sebab takut orang datang tengok rumah sepah. Dalam bilik tunggu husband terchenta balik mengemas sebab dok ngan anak memang balik umah campak-campak je dalam bilik segala benda, pastu tutup pintu bilik, nak tidur baru masuk bilik itupun terus kurung anak dalam kelambu.

Well, Thaqif pun dah nak dapat adik baby. Pastu sekarang tengah mode mengikut je patah perkataan yang keluar dari mulut ibu semua. Suka berjoget-joget bila ada lagu. Itulah yang selalu kite layan dia. Selalu panggil sayang-sayang. Nyanyi lagu sayang sorry-sorry i love you etc. Nanti dia pun sibuk cakap sayang-sayang jugak. Cakap love you. Hahaha... Melting okey dengar mulut comel tu sebut sayang dan love you (lebiu)
Geram nak gigit-gigit.

Now, banyak peluk-peluk, ucapkan sayang, dan kiss dia, mintak kiss. 
Luahkan segala rasa sayang untuk dia. 
Biar nanti dapat adik dia tak terus rasa terpinggir gitu.

Pastu dok tengok Thaqif ni. Sejak dok panggil sayang, sayang. Sebut sayang selalu kat dia. Mintak tolong ka suruh apa-apa cepat jelah. Cakap je, sayang jom mandi. Bukak baju k. Teruslah datang mengadap ibu tersenggih-senggih.
Dah bukak baju. Baju kotor letak kat mana ye sayang?
Terus ambik baju terkedek-kedek pergi dapur masuk bakul baju kotor dia.
Sayang, sebelum masuk bilik air ambik tuala ye.
Kedek-kedek cari tuala pulak baru la pergi bilik air.

Happy face. No more stress untuk mandi atau apa-apa. Kena psiko. Cakap sayang banyak-banyak. Puji banyak-banyak teruslah muka ada senyum.

Sama jugak dengan kadang-kadang Thaqif makan apa-apa. Bila dah nak abes selalu dia jadi tamak, sumbat semua dalam mulut. Sudahnya, mula la rasa nak tercekik apa, terus luah keluar makanan tu. Asyik ibu je kena kutip. Kali ni ajar dia sendiri pulak buang ke tong sampah. Konsep sama. Jangan marah, tapi gunakan perkataan sayang, kutip buang kat tong sampah.

Begitulah juga dengan perkara-perkara lain. Even Thaqif mintak susu botol. Saja la ajak dia, jom sayang kita pergi buat susu sama-sama. 
Jalan pegang tangan pergi dapur.
Dah pandai jalan ni suruh je jalan sendiri, mengah la nak dukung je selalu kan? Resepi dia, selalu panggil sayang dengan cara paling romantik.
Takdelah situasi tantarum demi susu sebotol.
Tapi situasi bila dah sampai dapur Thaqif cancel dari nak susu, mintak keropok, roti atau kismis itu selalu terjadi la.
T__T
Stress jugak, tapi teruskan je niat nak buat susu tu supaya tak payah ulang alik banyak kali buat susu sebab at the end he will ask for milk too.






No comments:

Post a Comment