Skip to main content

#muhamadthaqifaiman going 19months

Assalamualaikum...

Semakin hari semakin cepat rasanya masa berlalu.
Sekejap je anakda membesar.

Lama tak cerita pasal perkembangan anakda Thaqif Aiman.
Lupa pun nak update tentang usia ke 18bulan.

Seperti biasa Thaqif makin aktif. Kadang-kadang makan banyak, kadang-kadang makan sikit.

Ibu kena rajin lagi tukar-tukar menu untuk Thaqif tu.
Roti gardenia jagung dah slow sikit.
Roti gardenia vanilla plak jadi kegemaran.
Gardenia squiggle pun makan. Tapi cepat muak jugak.
Roti bakar inti kaya pun layan.
Yogurt memang kegilaan. Berebut sudu dengan ibu sokmo.
Susu minum banyak.
Nasi pun makan banyak bila lapar.

Nak tengok dia makan nasi banyak. Bangun tidur jangan kasi susu dulu, sua je nasi. Sure habis sesenduk + disusuli dengan yogurt plak.
Seronok bila tengok Thaqif makan banyak.

Dah makin tinggi. Berkat makan yogurt hari-hari kot. Makin banyak baju sleepsuit, jumpsuit sendat bahagian pampers tu.
Time to shopping baju baru...

Makin bijak. Hari-hari memang makin bijak. Makin rajin la nak belajar. Sekejap-sekejap ambil buku mintak ibu/atok bacakan.

Kalau nak susu buat muka comel cakap 'air su' dan tarik tangan ibu cakap, 'ama-ama' -->> Nak susu. Jom buat susu sama-sama. 

Kadang-kadang ambik beg ladybug dia suruh ibu pakaikan nak pergi sekolah kononnya.
T__T
 Dah besar anak ibu.

Gigi dah makin bertambah. Dari 6batang, kini dah bertambah lagi 3batang -so far itu je hat ibu nampak. Teruja gedik-gedik ibu kejap sebab lama penantian untuk gigi anak penuh.

Taraa...sesi buli si bujang jadi rapunzel rambut putih. Bak kata papa, senyum tu yang mahal.


Comments

  1. alaaaa thaqif ni buat muka comel plak...18 bulan dah ye...mommy jgn rindu bau baby tau...nanti jd mcm julia hahahha

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-