Skip to main content

#muhamadthaqifaiman : Mini Disney's Carnival @ GRV

Assalammualaikum...

Again. Grand Riverview Hotel.
(Sikit lagi kite nak suggest kat abang ipar kite beli saham hotel ni. Asal bawak anak-anak melepak main air je ke sini la)
Rezeki Thaqif dapat cik ngoh yang baik hati, asal nak pergi bermain air santai-santai terus call atok, call ibu suruh bawak Thaqif sama-sama.

30 Disember 2015.
Cik ngoh cuti uruskan sekolah anak-anak. Sekaligus check-in di Grand Riverview. Waktu bermain untuk kali terakhir sebelum cuti sekolah tamat katanya.

Hari-hari cik ngoh ingatkan ibu.
Pastu, on the day, cik ngoh check-in je terus whatsapp tanya mananya Thaqif.
Ibu kerja. Thaqif dengan atok la cik ngoh.

Atok amek ibu kat office barulah menuju ke GRV. Thaqif dok sedap tido dalam kete caj tenaga je masa dalam perjalanan tu.
Sampai GRV baru kejut bangun. Muka blurr je memula tu. Sekali bawak hadap kolam, nampak abang-abang sepupu terus gelak dan tak sabar nak terjun kolam.

Seronok mandi manda. wee... Thaqif dah pandai kontrol pelampung sendiri dah. Tolak kaki di dasar kolam terus berenang kontrol pelampung. Ibu dok luar kolam dok riau je setiap kali dia dok galak berenang tu tapi dia maintain ja.

Jenuh ajak naik ke darat. Takdenya dia mahu. Asal ibu panggil terus pergi berenang ke tengah kolam takut ibu amek dia. Padahal ibu risau dah tengok bibir dia dah biru. Cik ngoh dok panggil suruh bergambar dengan character disney pun dia tak peduli, yang penting berenang-berenang.

 Ni photogrid aktiviti berenang aritu. Saja nak bagitau. Dah lepas berenang dalam kolam, naik bilik nak suruh bilas badan, Thaqif sambung lagi berenang dalam air panas kat tub mandi siap dengan buih sabun. Amboii sangat.

Lepak dulu dalam bilik lepas mandi sambil tunggu magrib. Lalalalala...
Siap solat semua. Atok dah kekenyangan, malas dah nak makan. Ibu pun 40x fikir kalau cik ngoh ajak makan kat luar. Hyper benor anakda ni haaa... Ibu baru nak suap semulut dia dah menggelumpur turun kerusi. Acaner...
Maka redha. Ingat nak balik dah, penat seharian di pejabat, balik layan anak main air lagi kan.

Cik ngoh tak putus asa ajak jugak tunggu disney character parade kol8.45 tu.
Ibu layan jelah.

Sambil tunggu waktu parade. Jom jalan-jalan kat games area. Teruja dak Thaqif tunjuk gambar kereta dan lori besor.
Best gak games area ni, ada seksyen movies untuk yang nak layan disney's movies. Harga tiket kite tak tau sebab tak tengok pun.

Ni kat ginger bread house kot. Gambar pun gegor-gegor. Orang ramai, Thaqif lak kaki menyelit, nak amek gambar kena cepat-cepat jelah. Sat g hegeh-hegeh, anak pun hilang.

Castle, dan buzz lightier eh? Ntah ape ke namanya. Ni kira front entrance Disney's world la konon. Di sebalik castle tu la ada ginger bread house.

Dah bosan, lari-lari semua tempat, Thaqif cari lif. Selamat lif tutup, dia pun menyelit kat bawah koridor tepi lif. Boleh?

Dah parade nak mula. Sikit-sikit character dah mula keluar beratur untuk parade. Laju-laju la kami menyelit untuk bergambar sebelum parade kat tingkat 1.

Bersama hello kitty dan tigger. 
Dak Thaqif berminat sangat nak mengorek kepala hello kitty tu tau.

With the pooh bear

Bugs bunny in the house.
Dah itu je character yang Thaqif sempat bergambar. Mickey mouse, elsa, chipmunks, barney, panda, star wars etc tak sempat sebab diorang dah sibuk beratur untuk parade. Thaqif pun dah merengek turun dari dukung excited dengar muzik nak joget-joget.

Nasib baik oo pintas awal-awal character tu masa kat tingkat 1. Kalau tunggu kat ruang legar. Fuhh ramai giler umat manusia nak bergambar bagai.

Dah tepon atok siap nak balik kononnya. Eh nampak plak si motor bomba. Jom la bergambar dulu sekeping dua.


Masuk je kereta pekena susu terus tidur sampai rumah. Sampai pagi esoknya.

TQ cik ngoh sudi ajak Thaqif join sama, jadi photographer Thaqif semua.





Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-