Tips memikat suami : memasaklah!

Assalamualaikum...

Share dari facebook yang kakak ipar kite tag.
Senyum sendiri, kami kaum isteri, ibu saling mengingati.

Terima kasih buat sahabat yang tolong buat ringkasan.
Motivasi Pagi 19/10:
"Memasaklah"
Ustaz Syed Mohd Norhisyam Al Idrus
- Ada seorng Chef berkata: "Femininnya seorg perempuan adalah pada memasak"; terus teringat kpd ibu, isteri, etc..
- Air tgn seorg isteri pengikat hati suami, air tgn ibu tumpah di dlmnya kasih sayang anak yg kekal selamanya InsyaAllah
- Kpd isteri2 & ibu2, memasaklah....
- Kpd bakal pengantin, pengantin baru, pengantin baru 20th, memasaklah, post morterm sikit dlm seminggu brp kali memasak
- Xpenting isteri yg pandai memasak, yg penting isteri yg rajin memasak!
- Sekali sekala makan kat luar tukar2 menu xper..
- "Saya kerja balik letih, lewat how to masak?"
- Ramai yg berkerja/ berkarier gaji/pangkat tp balik rumah memasak, bibik only to help basuh baju, potong bawang etc, tp bab memasak only dia sorg
- Nenek2 & Atuk2 kita xmakan makanan moden tp hebat kasih sayang mrk sbbkan masakan di rumah
- Ajar anak2 gadis memasak, yg dok tgh belajar degree/PhD pun memasaklah skrg, persiapkan diri for suami & anak2
- Yg dah kahwin kalau sedar xpandai memasak, belajar & can belajar dgn Mertua; sure seronok Mak Mertua ajar & one of da tips erat silaturrahim dgn Mak Mertua
- Kalau xsempat jugak? Usahakan eventho yg simple2, kang suami2 dok lepak kedai...
- Suami pun tolong jaga anak2 when isteri berperang kat dapur, hargai isteri yg memasak, puji sikit2/byk2, lagi semangat isteri nak memasak
- Sekali sekala suami offer basuh pinggan mangkuk, isteri jgn perli pulok
- Ada suami balik kuliah Maghrib insaf nak puji masakan isteri, balik makan siap tamboh + puji lebih2..
- Tiba2 isterinya marah: "Kita dah 18thn kawin awak xpernah puji tp bila janda sebelah bagi lauk bukan main abang dok puji!"
- Memasaklah, xpandai tanya & belajar, mengaku, sambil memasak doa lembutkan hati anak, jdkan anak yg soleh, eratkan & kekalkan kasih sayang dgn suami smpi ke Syurga, jgn bagi suami nmpk perempuan lain & moga2 kasih sayang akan semakin erat diberkati Allah

PJJ susah nak memasak untuk suami.
Sungguh itu bukan alasan.
Walaupun kite PJJ, suami balik, automatik plan masak macam-macam tapi yang menjadik hanya 1-2 kali. Tapi takpe sekurang-kurangnya kite usaha dan suami sangat menghargainya.

Last time suami balik.
Puding karamel buat menyambut suami pulang. Sekali suami hadap suku mangkuk licin.


Nasi ayam simple special request my dear husband.

2 hari hidangan nasi ayam joo. Takpe suami makan bertambah-tambah tu hat lagi isteri berkobar-kobar masak walaupun penat kerja, melayan anak etc.



Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan

Pengalaman 1st time beli tanah lot banglo. Part 1