Skip to main content

Tips memikat suami : memasaklah!

Assalamualaikum...

Share dari facebook yang kakak ipar kite tag.
Senyum sendiri, kami kaum isteri, ibu saling mengingati.

Terima kasih buat sahabat yang tolong buat ringkasan.
Motivasi Pagi 19/10:
"Memasaklah"
Ustaz Syed Mohd Norhisyam Al Idrus
- Ada seorng Chef berkata: "Femininnya seorg perempuan adalah pada memasak"; terus teringat kpd ibu, isteri, etc..
- Air tgn seorg isteri pengikat hati suami, air tgn ibu tumpah di dlmnya kasih sayang anak yg kekal selamanya InsyaAllah
- Kpd isteri2 & ibu2, memasaklah....
- Kpd bakal pengantin, pengantin baru, pengantin baru 20th, memasaklah, post morterm sikit dlm seminggu brp kali memasak
- Xpenting isteri yg pandai memasak, yg penting isteri yg rajin memasak!
- Sekali sekala makan kat luar tukar2 menu xper..
- "Saya kerja balik letih, lewat how to masak?"
- Ramai yg berkerja/ berkarier gaji/pangkat tp balik rumah memasak, bibik only to help basuh baju, potong bawang etc, tp bab memasak only dia sorg
- Nenek2 & Atuk2 kita xmakan makanan moden tp hebat kasih sayang mrk sbbkan masakan di rumah
- Ajar anak2 gadis memasak, yg dok tgh belajar degree/PhD pun memasaklah skrg, persiapkan diri for suami & anak2
- Yg dah kahwin kalau sedar xpandai memasak, belajar & can belajar dgn Mertua; sure seronok Mak Mertua ajar & one of da tips erat silaturrahim dgn Mak Mertua
- Kalau xsempat jugak? Usahakan eventho yg simple2, kang suami2 dok lepak kedai...
- Suami pun tolong jaga anak2 when isteri berperang kat dapur, hargai isteri yg memasak, puji sikit2/byk2, lagi semangat isteri nak memasak
- Sekali sekala suami offer basuh pinggan mangkuk, isteri jgn perli pulok
- Ada suami balik kuliah Maghrib insaf nak puji masakan isteri, balik makan siap tamboh + puji lebih2..
- Tiba2 isterinya marah: "Kita dah 18thn kawin awak xpernah puji tp bila janda sebelah bagi lauk bukan main abang dok puji!"
- Memasaklah, xpandai tanya & belajar, mengaku, sambil memasak doa lembutkan hati anak, jdkan anak yg soleh, eratkan & kekalkan kasih sayang dgn suami smpi ke Syurga, jgn bagi suami nmpk perempuan lain & moga2 kasih sayang akan semakin erat diberkati Allah

PJJ susah nak memasak untuk suami.
Sungguh itu bukan alasan.
Walaupun kite PJJ, suami balik, automatik plan masak macam-macam tapi yang menjadik hanya 1-2 kali. Tapi takpe sekurang-kurangnya kite usaha dan suami sangat menghargainya.

Last time suami balik.
Puding karamel buat menyambut suami pulang. Sekali suami hadap suku mangkuk licin.


Nasi ayam simple special request my dear husband.

2 hari hidangan nasi ayam joo. Takpe suami makan bertambah-tambah tu hat lagi isteri berkobar-kobar masak walaupun penat kerja, melayan anak etc.



Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-