Followers

Monday, 22 February 2016

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum

Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz.


Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz.

1. Masuk website airpaz.com

2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way).

Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah.

3. Dah set tarikh untuk pergi-balik.

Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant.

Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku.

Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-transit, waktu perjalanan, harga.

Done. Pilih trip. Klik pada gambar kapal terbang paling kanan untuk comfirm trip.
Kite pilih trip direct beharga RM153.11/person (KBR12:55 -  KK 15:40)

4. Dah selesai KB-KK, automatik keluar trip seterusnya KK-KB pulak.
Dah comfirm trip yang dikehendaki. Klik gambar kapal terbang sebelah kanan seperti sebelum ni.
Okey, kat step ni dah automatik disebelah kiri page maklumat perjalanan yang kita pilih sebelumnya, beserta total harga.
Untuk lebih details harga klik see price details
Huhu. tetiba harga tiket infants tu lagi mahal dari tiket mak pak. T__T. Nasib baik contoh je. Kalau nak pergi bebetul mo 40 website bukak cari tix paling murah. Kahkahkah...

Okey sambung. Untuk trip KK-KB pulak, kite pilih untuk ambil MAS. Harga mahal sikit ada transit, tapi free luggage 30kg. LOLs. Berangan macam pergi betul-betul plak. Maklumat macam dibawah.

5. Dah terus keluar page masukkan contact infomation (maklumat untuk dihubungi aka orang yang book tiket la senang untuk pihak airpaz hantar sms reminder flight etc) dan passanger details (masukkan nama penumpang yang nak fly seperti yang tertakluk dalam MyKad/Kid ye.)


Dah isi semua maklumat passanger, klik butang continue.

6. Dan keluar paparan seperti dibawah.

 Klik butang Book Now untuk booking.

Kalau nak semak harga apa yang dicaj ke apa boleh la klik tengok price details


7. Dah berpuas hati dan klik book now, keluar paparan seperti dibawah.
 **lebih kurang je paparan sebelum ni, tapi kali ni kalau ada kod baucer airpaz boleh masukkan di kolum baucer, dan selesaikan pembayaran menggunakan online banking, kad kredit, fpx etc seperti yang tersenarai dibawah.
Okey dah setakat ni je kite mampu bagi contoh. Selepas selesai pembayaran, akan dapat e-mel susulan maklumat tentang tiket yang di book seperti kod booking etc.

Nak check-in macam mana?
Boleh je check-in online, gunakan je booking number yang disertakan oleh airpaz tu pada website syarikat penerbangan tersebut (contoh : air asia, MAS, firefly)







1 comment: