Skip to main content

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum

Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz.


Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz.

1. Masuk website airpaz.com

2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way).

Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah.

3. Dah set tarikh untuk pergi-balik.

Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant.

Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku.

Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-transit, waktu perjalanan, harga.

Done. Pilih trip. Klik pada gambar kapal terbang paling kanan untuk comfirm trip.
Kite pilih trip direct beharga RM153.11/person (KBR12:55 -  KK 15:40)

4. Dah selesai KB-KK, automatik keluar trip seterusnya KK-KB pulak.
Dah comfirm trip yang dikehendaki. Klik gambar kapal terbang sebelah kanan seperti sebelum ni.
Okey, kat step ni dah automatik disebelah kiri page maklumat perjalanan yang kita pilih sebelumnya, beserta total harga.
Untuk lebih details harga klik see price details
Huhu. tetiba harga tiket infants tu lagi mahal dari tiket mak pak. T__T. Nasib baik contoh je. Kalau nak pergi bebetul mo 40 website bukak cari tix paling murah. Kahkahkah...

Okey sambung. Untuk trip KK-KB pulak, kite pilih untuk ambil MAS. Harga mahal sikit ada transit, tapi free luggage 30kg. LOLs. Berangan macam pergi betul-betul plak. Maklumat macam dibawah.

5. Dah terus keluar page masukkan contact infomation (maklumat untuk dihubungi aka orang yang book tiket la senang untuk pihak airpaz hantar sms reminder flight etc) dan passanger details (masukkan nama penumpang yang nak fly seperti yang tertakluk dalam MyKad/Kid ye.)


Dah isi semua maklumat passanger, klik butang continue.

6. Dan keluar paparan seperti dibawah.

 Klik butang Book Now untuk booking.

Kalau nak semak harga apa yang dicaj ke apa boleh la klik tengok price details


7. Dah berpuas hati dan klik book now, keluar paparan seperti dibawah.
 **lebih kurang je paparan sebelum ni, tapi kali ni kalau ada kod baucer airpaz boleh masukkan di kolum baucer, dan selesaikan pembayaran menggunakan online banking, kad kredit, fpx etc seperti yang tersenarai dibawah.
Okey dah setakat ni je kite mampu bagi contoh. Selepas selesai pembayaran, akan dapat e-mel susulan maklumat tentang tiket yang di book seperti kod booking etc.

Nak check-in macam mana?
Boleh je check-in online, gunakan je booking number yang disertakan oleh airpaz tu pada website syarikat penerbangan tersebut (contoh : air asia, MAS, firefly)







Comments

  1. Bagus info ni. Itk rujukan akan datang.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Bulan lama. Akk tak dapat langsung

      Delete
    2. Bukan lama tapi tak fapat langsung. Duit dah ambil

      Delete
  3. Masalahnya sekarang sudah 5 hari tak dapat no booking. Flight esok pagi until now tak dapat apa2 pun. Msg tak reply. Col tak angkat. Airpaz penipu.
    Msg kat fb lenyap. Website pun senyap.
    Airpaz code AKH5B4PX
    Ada sapa2 boleh bantu. Esok pg flight. Saya dah buntu nk blk tgk org tua tgh uzur

    ReplyDelete
  4. Macamana pulak nak tahu no seat ye...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru