Skip to main content

Pasta Untuk #muhamadthaqifaiman

Assalamualaikum...

Remember my last entry about never to late itu?
Semalam kasi bekalkan anak ke rumah opahnya dengan kentang + ikan bilis + madu + Pevoo sahaja.
Pastu balik kerja semalam tak terus bersusah-payah memasak bubur. 9.30pm baru terhegeh-hegeh ingat pasal makanan anak untuk hari ini belum siap. Mata dah mengantuk kalau nak tunggu masak bubur.
Immidiately check the kitchen.
Pasta ada, tomato ada, ayam ada. Marilah kite merealisasikan mimpi menghidangkan anak dengan menu pasta...
Memula nak mula masak. Freak!
Aiseehhh! tak de resepi. Macam mana nak buat? Malas nak surf tenet memalam.
<rasa nak simpan segala bahan balik doh>
Namun! ting!
Minda menjana resepi dengan pantas.

Bahan-bahan :
1 biji tomato
1 kiub puree carrot
Isi ayam
PEVOO
Pasta baby (Heinz)

Cara-caranya :

1. Rebus 5sudu teh pasta baby. Sekejap je pasta baby ni lembut sebab tekstur yang halus sajoo.
2. In other pot, rebus tomato dengan kulit hingga kulitnya pecah aka mengelupas sendiri. Buang kulit dan blend sekejap.
3. Dalam kuali, tumis ayam yang telah didadu halus mengguna PEVOO. Masukkan tomato yang sudah di kisar. Masukkan 1 kiub puree carrot untuk dapatkan rasa manis semulajadi. Masak seketika. 4. Dah mendidih. Tutup apinya dan tuang sahaja sos pasta ke atas pasta.


Syok tengok pasta cecomel diselimuti sos pasta itu. Nampak yummy! Rasa pun yummy. Bhahaha...
Papa Thaqif pun dok merenggek nak sebab nampak sedap sangat...

** Kite blend sikit pasta+sos itu sebelum bagi Thaqif sebab Thaqif belum ada gigi, ambik gamboo je beria tanpa blend

Untuk Thaqif sebenarnya tak blend pun tak pa dah pasal gusi dah kuat, dah pandai kunyah-kunyah. Bagi epal separuh, dia boleh gigit-gigit isi epal tu sampai tinggal 1/4. Tu kira dah abes boring nak gigit la tu. Seronok giler tengok Thaqif dok gigit-gigit epal tu macam menyelerakan sangat. Kasi makan dengan pemerhatian penuhlah sebab kadang Thaqif gigit sampai isi epal terkopek, risau lekat plak dalam mulut, tapi so far tak de la.


Comments

  1. sedaplahh thaqif makan pasta :D
    jom join segmen saya :D

    ReplyDelete
  2. Sekali sekala bg pasta mesti thaqif suka kan..homemade pulak tu lg sedap^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg suka sgt.habis mkn.biasa bg new menu jrg abes.ni habis

      Delete
  3. angan² nk beli pasta, tp smpi ke sudah xde..

    ReplyDelete
  4. Nampak macam sedap..nyum2..

    ReplyDelete
  5. thanks dear berkongsi resepi ni...

    ReplyDelete
  6. bagusnya...
    nnt dh ada ank leh cari balik resepi ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Assalamualaikum... Dulu jakun je bab book tiket flight ni. Tak reti nak beli pun. Zaman dok ulang alik masa dok KL dulu pun balik kampung tak pernah nak berangan naik flight. Naik bas je selalu.  Pastu macam yelah orang dok pesan nak book, jangan klik ambil insurans, tak payah pilih seat bagai nanti tambah harga mahal. Lagilah ku tak mimpi untuk flight bagai. Dalam kepala kite, ala susah kot, mana nak tau tetiba ter-click ambil insurans ke apa cemana. 1st time nak beli tiket flight, siap pergi tanya PSH kat ofis ni mintak ajar step by step macam mana nak book tiket flight sebab takut ter-click yang tak perlu. Masa tu beli direct dari firefly je sebab dah setuju sangat dengan harga dia. kat Airpaz pun harga sama. Apa airpaz ni? Airpaz ni macam trivago, agoda versi flight ticket. Kalau kat trivago, agoda tu dok compare harga hotel murah, kat airpaz ni compare harga tiket flight murah la. Pastu abah cakap November nanti nak pergi KL lagi, sepupu kite nak kahwin. Mulanya di

Pengendalian Solid Food Aisyah ke taska

Assalamualaikum... Cara pengendalian solid food anak ke taska adalah sama je dengan cara mengendalikan susu ibu ke taska. Dahulu zaman Thaqif memasak bubur nasi tu hazabb sikit- lama nak menunggu nasi hancur, pernah la terhangus. Masa tu memang bubur pun masak banyak-banyak frozen. Pastu kadang-kadang tang bubur jadi ala span, tak lalu nak bagi anak buang gitu jelah. Itu zaman anak satu yang serba ntah pape. Itu takut, ini salah. Serba tak kena katanya, biasalah baru cari pengalaman jadi ibu. Alhamdulillah untuk Aisyah ni lebih confident. Lepas tu tahu pulak cemana cara mudah dan cepat nak masak bubur. Terus hari-hari makan bubur pun takpe nakk. Bubur Aisyah dimasak setiap hari atau selang sehari kalau abangnya tak mengaruk nak makan/ bekal bubur jugak. Balik kerja memang selalu setel simpan susu, keluarkan susu untuk esoknya, masak bubur, keluarkan baju kotor dan kemas beg taska sebelum duduk melayan anak-anak nak menyusu etc. Selepas anak-anak tidur baru

BOOKING FLIGHT DENGAN AIRPAZ...

Assalamualaikum Since ramai sangat bertanya pada kite pasal booking flight di Airpaz sejak post kite berkenaan Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz . Jadi marilah kite guide sikit cara book flight dengan airpaz. 1. Masuk website airpaz.com 2. Pilih tarikh perjalanan (jangan lupa tick kotak rounf trip/ one way). Automatik keluar harga paling murah (direct flight) pada setiap hari. Kalau plan pergi bercuti, boleh pilih harga paling murah terus dah. 3. Dah set tarikh untuk pergi-balik. Contoh yang kite amek ialah round trip: depart -5 Mac 2016 , Return - 8 Mac 2016. Trip Kota Bharu -kota Kinabalu. (KB-KK) untuk 2 adult, 1 infant. Contoh semata-mata ye. I'olls tengah sarat mengandung, jangan buat pasal nak bercuti lagi dah tak pasal IC Sabah plak anakku. Akan keluar paparan macam kat bawah ni. Harga paling murah paling atas. Di serta info syarikat penerbangan (air asia, malindo, MAS, firefly etc), nombor flight, tempoh perjalanan, direct flight-one stop-