Diari Dapur : homemade carbonara gravy yummy...

Assalamualaikum...

Hari tu pernah dah share resepi sos carbonara simple sedap tu. Hasil dari google-google dan olahan sendiri jugak resepi.

This time, again ubah bagi suai rasa sos carbonara itu. Dan hasilnya memang yang ni paling melekat dihati. Sedap bangat. Husband makan tak dan 5minit dah licin pinggan.


Pinggan atas tu husband punya. Asalnya, pinggan beliau adalah lagi penuh berbanding pinggan kite. Kite baru tuang air, dia dah mula makan, kite nak snap gambar, dah tinggal banyak tu. Laju benorr...
Sedap sangat katanya. Lamoo tak makan air tangan isteri.

Bahan-bahan :


1. susu segar 500ml
2. 1 paket vono mixed mushroom (agen pemekat aka penambah rasa sedap)
3. Saudi scallop ayam extra cheese (dipotong dadu)
4. Spagetti
5. Bawang putih 3 ulas -dicincang halus
6. Chesdale (takde pun xpe tapi kami penggemar cheese tegar maka tak boleh tinggal ni)
7. minyak zaitun (kite guna minyak masak biasa je)

Cara-cara :
1. Spagetti direbus dalam periuk berisi air- masukkan garam 1sudu teh dan sedikit minyak untuk mengelakkan melekat)
2. Tumis bawang putih,masukkan scallop ayam hingga agak masak. 
3. Masukkan susu segar, 1 paket vono, kacau hingga sebati aka tidak berketul.
4. Kuah menggelegak, tutup api dan baru masukkan chesdale itu 2keping. 

**Boleh jugak patah-patahkan atas spagetti kemudian baru tuang kuah. Sedap. Cheezy!

Comments

  1. Wah sedapnye..peminat cheese pasti suka. Tp sue cepat muak mkn carbonara. Lg prefer spagetti dgn tomato puree.

    ReplyDelete
  2. klu la husband minat mkn benda gini, mmg dh buat dh..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Pengalaman Book Flight Menggunakan Airpaz

Pengalaman membeli di 11street.my

Butik Pengantin / Bridal di Kelantan